Is First Republic Bank de volgende Amerikaanse bank die omvalt?

In maart gingen Silicon Valley Bank en Signature Bank failliet. Is First Republic nu de volgende derde Amerikaanse bank dat om gaat vallen? De onderhandelingen om de bank van dit lot te redden, verlopen moeizaam.

De zorgen voor de toekomst van de Amerikaanse crisisbank First Republic houden aan. De aandelen daalden in de loop van de dag maar liefst 51,5 procent en bereikten een laagterecord van $ 2,99. De handel in de aandelen werd meerdere malen stilgelegd. Volgens een rapport van CNBC werkt de Amerikaanse regering keihard om te voorkomen dat de bank omvalt. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de bank onder curaltele zal worden geplaatst door de FDIC, het depositoverzekeringsfonds van de overheid. De bank was niet bereikbaar voor commentaar.

Mocht dat daadwerkelijk gebeuren, dan zou First Republic de derde Amerikaanse bank zijn sinds maart die niet alleen kan overleven. In maart gingen Silicon Valley Bank en Signature Bank kort na elkaar failliet nadat klanten hun geld hadden opgenomen. De grote banken besloten toen om $ 30 miljard in First Republic Bank te pompen, om de bank overeind te houden. 

Onderhandelingen over 'hoe nu verder' verlopen nu moeizaam. Veel van de voorgestelde opties - waaronder het verkopen van activa of het creëren van een 'bad bank' - hebben tot nu toe geen overeenkomst opgeleverd. De betrokkenheid van de regering bij de gesprekken heeft in ieder geval geholpen om meer partijen, waaronder banken en private equity-bedrijven, aan de onderhandelingstafel te krijgen, vertelden mensen die bekend zijn met de situatie tegen Reuters. 

Maar het drama wordt steeds groter. De aandelen van de in San Francisco gevestigde bank zijn gekelderd sinds er eerder deze week kwartaalcijfers werden gepubliceerd, waarin een uitstroom van deposito's van meer dan $ 100 miljard in het eerste kwartaal werd onthuld. Alleen al deze week verloren de aandlen zo'n 75 procent van hun waarde - sinds het begin van het jaar is de waarden met 95 procent gedaald.

Op het laagste punt had de bank een marktkapitalisatie van iets minder dan $ 557 miljoen, ver van zijn piekwaardering van meer dan $ 40 miljard in november 2021. Shortsellers die inzetten op dalende koersen hebben hun inzetten tegen de bank in de afgelopen 30 dagen verhoogd met $ 63 miljoen tot $ 376 miljoen, aldus Ihor Dusaniwsky van Predictive Analytics.