Scheepswrak SS Montevideo Maru na 81 jaar gevonden

Het wrak van een militair transportschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog per ongeluk is getorpedeerd, is na 81 jaar teruggevonden op de bodem van de Zuid-Chinese Zee. Bij het ongeluk kwamen zo'n 979 Australiërs om het leven kwamen.

Het scheepswrak werd ontdekt op meer dan 4 km onder het wateroppervlakte, dieper dan dat van de Titanic. Het zinken van de SS Montevideo Maru was de ergste maritieme ramp in de Australische geschiedenis - het aantal doden overtrof ruimschoots de verliezen van het land in de hele oorlog in Vietnam 25 jaar later.

Het Japanse schip vervoerde soldaten en burgers die gevangen waren genomen door Japanse troepen in Nieuw-Guinea, dat toen Australisch grondgebied was. Ze werden naar het Chinese eiland Hainan gebracht toen het schip op 1 juli 1942 werd opgemerkt door een Amerikaanse onderzeeër, de USS Sturgeon. De bemanning van de onderzeeër wist niet dat het schip geallieerde krijgsgevangenen aan boord had en bracht het tot zinken met vier torpedo's. Het schip, dat 850 Australische soldaten en 210 burgers uit 14 landen vervoerde, zonk binnen 10 minuten. Er waren geen overlevenden. 

De Australische premier Albanese zei dat de laatste rustplaats van de verloren zielen van de 'Montevideo Maru' is gevonden. Hopelijk zal dit nieuws 'een zekere mate van troost' geven aan de nabestaanden.