VS arresteert verdachte (21) achter gelekte documenten Pentagon, wie is hij?

De FBI heeft een lid van de luchtruimeenheid van de Massachusetts National Guard gearresteerd tijdens onderzoek naar gelekte geheime documenten. Procureur-generaal Merrick Garland zei vandaag dat de 21-jarige Jack Teixeira is beschuldigd van het stelen van vertrouwelijke nationale defensie informatie.

Onder de documenten bevond zich informatie over de oorlog in Oekraïne. Een woordvoerder van het Pentagon zei dat het lekken een "zeer ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid" vormde. De documenten beschrijven de beoordelingen van de Amerikaanse regering van de oorlog en de betrekkingen met bondgenoten.

Het is niet de eerste keer dat geheime informatie van de Amerikaanse overheid is gelekt. Maar dit huidige geval is bijzonder. Omdat de bron geen spion is, geen klokkenluider zoals Edward Snowden. Amerikaanse media ontdekten gisteren dat het waarschijnlijk de beheerder, met de bijnaam 'OG', van een besloten discordgroep degene was die vorig jaar begon met het delen van topgeheime documenten.  Deze Jack Teixeira bleek als systeembeheerder bij de Nationale Garde verantwoordelijk voor communicatieapparatuur op een luchtmachtbasis in Massachusetts. Hij is sinds 2019 in dienst en had als Airman 1st Class een lage rang.

Teixeira had voor de National Guard een relatief betrouwbaar profiel: zijn stiefvader had tot aan zijn pensioen bij dezelfde eenheid gewerkt en werd master sergeant. Zijn moeder was nauw betrokken bij liefdadigheidsorganisaties voor legerveteranen. 

Online profileerde Teixeira zichzelf als een katholieke, libertaire, Amerikaanse patriot en een liefhebber van wapens. Niet zoveel anders eigenlijk dan hoe hij zich op de middelbare school gedroeg. Hij droeg soms camouflagekledij of t-shirts met illustraties van wapens. In het coronajaar 2020 vond hij een groep van zo'n 25 gelijkgezinden, veelal tieners, met wie hij chatte op een privéserver op Discord. De jongelingen praatten er over games en wapens, maar soms ook over hun eigen muizenissen. Racistische grappen en memes waren er niet van de lucht. Ondanks de onderlinge belofte om die documenten binnen de groep te houden, belandden ze uiteindelijk toch in andere discordgroepen en uiteindelijk op 4Chan en Telegram. 

De 21-jarige zou in eerste instantie de geheime documenten hebben uitgeprint, ze vervolgens thuis hebben gefotografeerd en dit in de discord groep gedeeld. Een lid van deze chatgroep zei tegen de Washington Post: "Ik denk niet dat 'OG' een specifiek doel had met het publiceren van de staatsgeheimen. Hij is kritisch op de regering, maar dat is tegenwoordig niet ongebruikelijk bij de meeste rechtse mensen."

Op tv-beelden was te zien hoe de FBI de jonge man gekleed in een T-shirt en korte broek meenam. Hij wordt nu strafrechtelijk vervolgd. Volgens de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland zijn de beschuldigingen ongeoorloofd meenemen, opslag en overdracht van geheime informatie. Afhankelijk van de aanklacht hangt de 21-jarige bij veroordeling tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd.

Teixeira lijkt vooral indruk te hebben willen maken op zijn discord-vrienden. Hij vertelde op discord dat hij de staatsgeheimen deelde om te laten zien hoe het er achter de schermen bij Defensie aan toegaat. Hij was naar eigen zeggen teleurgesteld in de Amerikaanse overheid. Hoewel hij in de chatgroep graag over wapens sprak zou zelf geen gewelddadige voornemens hebben.

Begin dit jaar werden de documenten verder online verspreid, onder meer via het Russische sociale medium Telegram. Er zijn onder meer stukken gelekt over de kwetsbaarheden in de Oekraïense defensie, mogelijke wapenleveranties van Egypte aan Rusland en informatie over bondgenoten zoals Israël. 

Jim Himes, een lid van de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is stomverbaasd. "We hebben te maken met een 21-jarige jongen die indruk probeert te maken op zijn vrienden, niet op de beste cyberspionnen van Peking of Rusland", zei hij tegen CNN. "Er ligt hier veel werk voor ons om dit systeem op te lossen dat steeds informatie laat uitlekken." Het ministerie van Defensie heeft al consequenties getrokken uit de zaak en wil in de toekomst minder mensen toegang geven tot geheime informatie. "Het was een misdaad met voorbedachten rade, een schending van ons beleid", zei woordvoerder Patrick Ryder. Er wordt voor gezorgd dat in de toekomst alleen mensen die het nodig hebben toegang hebben tot geheime informatie. "We leren altijd iets van dergelijke situaties en blijven onderzoeken."