Weer 'Pentagon-stukken gelekt', Amerikaanse justitie start onderzoek

Er zijn opnieuw geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie online 'gelekt'. Dat schrijft The New York Times, nadat de krant gisteren melding maakte van een soortgelijk lek. Het defensieministerie heeft de zaak inmiddels doorverwezen naar het ministerie van Justitie, dat een onderzoek is gestart.

Volgens de krant zijn er nieuwe documenten online opgedoken met Amerikaanse militaire geheimen over Oekraïne, China en het Midden-Oosten. De meer dan 100 geheime documenten zijn vrijdag (lokale tijd) op Twitter gepubliceerd bevatten onder meer informatie over de luchtverdedigingscapaciteiten van Oekraïne. De documenten lijken afkomstig te zijn van het Amerikaanse leger en inlichtingendiensten, aldus de Wall Street Journal.

Het Pentagon onderzoekt de zaak, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegen de 'WSJ'. Hetzelfde geldt voor de CIA, de buitenlandse inlichtingendienst. Het Pentagon legde donderdag dezelfde verklaring af over het eerdere lekken van geheime documenten. Dit lek betrof informatie over de voorbereidingen van Oekraïne op een militair offensief tegen Rusland.

Moskou ziet de rol van Washington in het conflict opnieuw bevestigd door de gelekte documenten. "We twijfelen er niet aan dat de Verenigde Staten en de NAVO direct of indirect betrokken zijn bij het conflict tussen Rusland en Oekraïne", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen CNN. De 'New York Times' had eerder bericht over plannen van de VS en de NAVO om het Oekraïense leger te versterken voorafgaand aan een gepland offensief tegen de Russische bezetters. Het is onduidelijk of de gelekte documenten echt zijn. Oekraïne noemde de documenten nep.