Trump haalt na rechtzaak fors uit naar zijn aanklagers

Tijdens zijn rechtszaak in New York was Trump terughoudend. 's Avonds in Mar-a-Lago houdt hij tussen zijn aanhangers en metgezellen een 25 minuten durende verklaring waarin hij tekeer tegen zijn aanklagers. Hij voert gelijk campagne voor zichzelf, want zo stelt Trump: sinds hij het land niet meer leidt, gaat het bergafwaarts.

Na de uitgebreide aanklacht tegen Donald Trump in New York, protesteerde de voormalige Amerikaanse president tegen de beschuldigingen. "De enige misdaad die ik heb begaan is het onverschrokken verdedigen van onze natie tegen degenen die haar willen vernietigen", zei de Republikein dinsdagavond (plaatselijke tijd) tegen aanhangers op zijn landgoed Mar-a-Lago in de staat Florida. Het was de eerste openbare toespraak van de 76-jarige na de voorgeleiding in New York. Hij moest gisteren voor de rechtbank in Manhattan verschijnen voor het voorlezen van de aanklachten tegen hem, waar hij werd geconfronteerd met de details van de historische aanklacht.

34 aanklachten voor vervalsen van bedrijfsgegevens
Trump is de eerste ex-president in de Amerikaanse geschiedenis die strafrechtelijk wordt aangeklaagd. In de aanklacht wordt hij beschuldigd van 34 gevallen van vervalsing van bedrijfsgegevens. Hij zou dit hebben gedaan om om voor hem bezwarende informatie en onwettige activiteiten voor en na de presidentsverkiezingen van 2016 te verdoezelen. Centraal in de beschuldigingen staat de betaling van zwijggeld aan een pornoactrice. Trump en anderen zouden systematisch hebben geprobeerd negatieve informatie af te kopen om zo zijn kansen bij de presidentsverkiezingen van 2016 te vergroten.

Trump zou er van alles aan gedaan hebben om het allemaal in de doofpot te stoppen en heeft tientallen valse boekingen in zijn administratie gemaakt. De criminele activiteiten die Trump heeft geprobeerd te verdoezelen, zouden overtredingen zijn op de verkiezingswet. Volgens de wet van New York is het strafbaar om samen te spannen om een kandidaat op illegale wijze vooruit te helpen. Trump pleitte niet schuldig in de rechtbank.

Aanval op openbare aanklagers en rechters
De beschuldigingen tegen Trump zijn volgens hem een"massale electorale inmenging op een schaal die ons land nog nooit eerder heeft gezien". Hij stelt zich kandidaat als presidentskandidaat van zijn partij voor de verkiezingen van 2024. "Ik had nooit gedacht dat zoiets in Amerika zou kunnen gebeuren", zei Trump, verwijzend naar de aanklacht en betreurde dat het land onder democratisch leiderschap naar de kloten ging. Hij schildert de vervolging tegen hem af als een politiek gemotiveerde poging van zijn tegenstanders om hem uit te schakelen voor de verkiezingen van 2024.

"Ons rechtssysteem is wetteloos geworden", zei Trump woedend. De Democraten probeerden het te misbruiken om verkiezingen te winnen. "We zijn een natie in verval. En nu willen deze radicale linkse gekken onze verkiezingen beïnvloeden met de hulp van wetshandhavingsinstanties", klaagde hij. "Dat kunnen we niet toestaan." De Republikein noemde de aanklacht belachelijk en aanklager Alvin Bragg een mislukking. Rechter Juan Merchan en zijn familie zijn "Trump-haters".

Bragg is een "linkse aanklager die wordt gesteund door George Soros", beweerde Trump, die opnieuw probeerde een antisemitisch complot aan te halen. De liberale joodse multimiljardair en filantroop Soros wordt door complotideologen vaak afgeschilderd als een almachtige politieke touwtrekker. Trump noemde in zijn toespraak ook zijn gebruikelijke vijanden zoals Joe Bidens zoon Hunter en zijn voormalige tegenstander Hillary Clinton.

Dochter Ivanka niet aanwezig
Het publiek bij Mar-a-Lago bestond uit supporters, politieke bondgenoten en enkele familieleden, die Trump ook bij naam noemde. Van zijn kinderen waren Donald Trump Jr. en Tiffany Trump erbij. Dochter Ivanka was afwezig, net als zijn vrouw Melania.

Trump kondigde enkele maanden geleden aan dat hij opnieuw mee wilde doen aan de verkiezingen. Een proces en een mogelijke veroordeling in de zaak New York zouden vanuit politiek oogpunt hooguit weinig invloed kunnen hebben op Trumps plannen voor een hernieuwde presidentskandidatuur. Puur juridisch gezien zou Trump in theorie ook als veroordeelde crimineel mee kunnen doen aan de verkiezingen.

Wanneer kan een rechtszaak worden verwacht?
De verdere procedure na het voorlezen van de tenlastelegging dinsdag kan nog lang op zich laten wachten. Voorafgaand aan een proces is er een reeks hoorzittingen en de mogelijkheid om verschillende verzoeken in te dienen. De advocaten van Trump zouden kunnen proberen de processen te vertragen en een proces te laten ontsporen. Trump zelf zal pas op 4 december weer voor de rechter verschijnen.

Aanklagers stelden januari 2024 voor als mogelijke startdatum voor het proces tegen Trump, maar de verdediging heeft gepleit voor een latere datum - in het late voorjaar van 2024. De rechter zei dat het verstandig was om zo snel mogelijk verder te gaan. De volgende presidentsverkiezingen in de VS staan gepland voor november 2024. De interne partijvoorverkiezingen beginnen naar verwachting in februari 2024.