Zinderende IndyCar-race op oval Texas beslist in slotronden, Van Kalmthout 11e

Op de Texas Motor Speedway is zondagavond de tweede race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat werd een heerlijk spektakel op de oval nabij Fort Worth, met vooral een zinderende tweede helft van de race.

Felix Rosenqvist vertrok van poleposition en had Scott Dixon naast zich, voor Alexander Rossi, Josef Newgarden, Pato O'Ward en Takuma Sato, Rinus van Kalmthout moest het doen met een 26e startplek. Newgarden kwam snel goed naar voren en pakte de koppositie, voor O'Ward en Alex Palou, die Dixon en Rosenqvist verschalkt hadden.

Na bijna vijftig ronden viel de eerste caution: de naar het middenveld weggezakte Sato gleed de muur in bij een poging om de langzamere Will Power buitenom te passeren. Iedereen kwam gelijk nieuwe banden en brandstof halen, wat het einde voor de kansen van Rossi werd: hij werd na zijn stop te vroeg weggestuurd door zijn McLaren-team, waardoor Kyle Kirkwood tegen hem aan reed.

Met Newgarden, O'Ward, Palou, Dixon en Rosenqvist voorop konden we verder, waarbij Palou en Newgarden een fel duel om de leiding uitvochten. Newgarden won dat duel, Palou zakte wat plekken terug. Na zo'n 110 ronden volgde de tweede serie pitstops, die werd geopend door Scott McLaughlin en leider Newgarden. De hele serie duurde een ronde of tien, waarna Newgarden de leiding had en alleen O'Ward nog in de buurt zat, ruim voor Romain Grosjean, Dixon en Palou - Van Kalmthout was ondertussen opgeklommen naar de tiende plek.

Nog eens tien ronden later had O'Ward het tempo lekker te pakken, dus opende hij de aanval op Newgarden's positie. Dat ging bijzonder goed en vanaf dat moment vloog O'Ward over de baan: met nog honderd van de 250 ronden te gaan had hij bijna iedereen op een ronde gezet, Newgarden was de enige die dat nog niet echt boven het hoofd hing - Grosjean en Palou waren na zo'n 160 ronden aan de beurt.

Newgarden kwam niet veel later weer een stop maken, net als de rest van het veld, en O'Ward kwam wederom iets later binnen. Een ronde of tien later kregen we een caution: Rosenqvist, inmiddels wat teruggezakt, reed de muur in. O'Ward en Newgarden kwamen gelijk even nieuwe banden en brandstof halen, ze waren immers de enige twee die nog in de ronde van de leider reden.

Na een aantal ronden achter de safety car kwam Newgarden nóg eens binnen voor wat extra brandstof, zodat hij minder moest besparen om de finish te halen dan O'Ward, die níet nog eens binnen kwam. Met O'Ward voorop en 57 ronden te gaan kon het groen weer gezwaaid worden, Newgarden reed nog op de tweede plek, maar moest nog wel een paar achterblijvers voorbij. Dat deed hij rap en gelijk werd de aanval op O'Ward geopend, waar Palou zowaar van profiteerde door in één klap beide heren te passeren voor plek één.

Het was volle bak chaotisch racen, waarbij Newgarden zich ineens weer naar plek één vocht. David Malukas zat er ook erg lekker bij, net als Grosjean en Colton Herta - de top-6 reed op een kluitje. Herta was de volgende met een goede run en ook hij kwam op de leidende positie terecht, waarna Palou er weer voorbij ging. Met veertig ronden te gaan was de volgende caution een feit: Sting Ray Robb reed in zijn tweede IndyCar-race stevig de muur in.

Voorin kwamen O'Ward en Newgarden weer naar binnen voor nieuwe banden en brandstof, maar Palou, Grosjean en Herta reden verder. Zo kon het groen met ruim dertig ronden te gaan weer gezwaaid worden, met Palou, Grosjean, Herta, Dixon, O'Ward en Newgarden voorop. Binnen no-time had O'Ward zich naar voren gereden en verschalkte hij Palou voor de leiding, terwijl het in het achterveld fout ging voor Graham Rahal en Devlin Defrancesco: caution.

Dit keer kwamen Dixon en Grosjean binnen voor nieuwe banden, waarna we met twaalf ronden te gaan het groen weer kregen: O'Ward voorop, voor Palou, Newgarden, Herta, Malukas, McLaughlin, Grosjean en Dixon. Newgarden reed naar voren en nam de leiding over, maar O'Ward daagde hem uit. Dat ging rondenlang door, tot anderhalve ronde voor het einde: Grosjean klapte vanaf plek vijf hard in de muur en daarmee was de race met nog een rondje onder geel voorbij. Newgarden won de heerlijke ovalrace, voor O'Ward en Palou, terwijl Van Kalmthout keurig als elfde finishte - Grosjean was wel gewoon in orde.