FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 april 2023

Random Pics van de Dag #901

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Schansspringer Zajc vliegt naar minimale zege in fraaie seizoensafsluiter

In het Sloveense Planica is het World Cup-seizoen voor de schansspringers ook afgesloten, waarmee de wintersportwinter op het hoogste internationale niveau dan echt tot een einde is gekomen. Er stond nog één individuele wedstrijd op het programma op de enorme Letalnica-schans in het Sloveense dal.

In ronde één was Anze Lanisek, een van de thuishelden, de beste, maar het gat naar landgenoot Domen Prevc was niet al te groot en ook de Oostenrijker Stefan Kraft, Naoki Nakamura en de derde Sloveen, Timi Zajc, zaten er nog uitstekend bij.

Met zijn tweede sprong maakte Zajc echter flinke indruk en hij zag de één na de ander niet aan zijn totaal komen. Lanisek mocht het afmaken, maar kwam nét tekort: één tiende van een punt minder dan Zajc, waardoor de fans wel een Sloveense 1-2 konden vieren. Kraft pakte de derde plek, voor Prevc, de Oostenrijker Jan Hörl en de vierde Sloveen in de top-6, Ziga Jelar.

De Noor Halvor Egner Granerud moest het doen met een dertiende plek, maar was al zeker van eindwinst in de World Cup, voor Kraft en Lanisek, die nog voorbij Dawid Kubacki sprong. De Pool liet het slotweekeinde schieten, nadat hij anderhalve week eerder vanuit Noorwegen al halsoverkop naar huis was gegaan, omdat zijn vrouw met hartproblemen in levensgevaar was - zij is inmiddels herstellende, en Lanisek had een groot kartonnen bord met Kubacki's afbeelding erop voor op het podium.

Kraft wipte in de laatste wedstrijd over Granerud heen in de eindstand van het skivliegen, waar de wedstrijden in het Oostenrijkse Tauplitz-Bad Mitterndorf, het Noorse Vikersund en die in Planica voor meetellen. Kraft won ook de zogenoemde Planica 7, waarin de twee individuele wedstrijden, de kwalificatie én de landenwedstrijd aldaar bij elkaar opgeteld worden.

Wild Hearts krijgt op 6 april nieuwe Kemono en Karakuri

EA Originals en Koei Tecmo hebben vandaag de eerste content-update van april van de hunting game Wild Hearts onthuld.

Spelers kunnen in de nieuwe update kennismaken met een nieuwe Kemono-soort, namelijk de vosachtige bedreiging genaamd Murakumo. Deze nieuwe bedreiging gebruikt de wind als wapen, vliegt door de lucht en kan een groot aantal dreigende aanvallen met bloembladeren uitvoeren. De donderende tornado van het vosachtige beest kan er zelfs voor zorgen dat spelers bewusteloos raken als ze te dichtbij komen.

Jagers kunnen tegen dit beest vechten met de nieuwe Spinning Top Fusion Karakuri. Naarmate de Spinning Top meer obstakels raakt, wordt het steeds sneller en krachtiger en kan het een effectieve aanval van dichtbij uitvoeren. Het kan zelfs een aanvallende Kemono doen wankelen. Daarnaast voegt de update ook het nieuwe Limit Break-systeem toe, waarmee jagers Core Orbs kunnen gebruiken om hun huidige wapens en pantser te verbeteren. Deze zijn te verdienen tijdens succesvolle Kemono-jachten.

Spelers kunnen daarnaast uitkijken naar een nieuwe content-update die later deze maand verschijnt. Deze introduceert een nieuwe Deeply Volatile Kemono genaamd Deathhaze Gloombeak, de nieuwe speciale Serial Hunts-quest en nog veel meer.

Wild Hearts is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S en pc via de EA app, Steam en Epic Game Store.

Rusland arresteert vrouw voor aanslag op oorlogsblogger Tatarsky

De Russische autoriteiten hebben de arrestatie bevestigd van ten minste één verdachte in verband met de explosie van zondag in een café in Sint-Petersburg waarbij de bekende militaire blogger Tatarsky om het leven kwam. De verdachte, Daria Trepova, was al eerder aangehouden wegens deelname aan anti-oorlogsbijeenkomsten. Russische staatsmedia zeggen dat bij de explosie 32 mensen gewond zijn geraakt, waarvan 10 ernstig. 

De vrouw zou de verstopte bom hebben afgeleverd in een goudkleurige buste van de blogger die ze hem kort voor de explosie cadeau had gedaan. 

Yevgeny Prigozhin, het hoofd van Wagner, hees de vlag als eerbetoon aan de vermoorde militaire blogger toen hij de "overwinning" claimde op de stad Bakhmut. De heer Prigozhin beweerde dat Bakhmut vanuit een "juridisch" oogpunt door Rusland was overgenomen. Hierbij verwees hij naar de ultranationalistische oorlogsblogger en ex-soldaat Tatarsky die een uitgesproken voorstander van de Wagner-groep en haar acties in Bakhmut was. Oekraïne zei echter dat de Russische troepen "erg ver" verwijderd waren van de inname van de omstreden oostelijke stad.

Vis zwemt op recorddiepte, 8.336 meter, voor kust van Japan

Wetenschappers hebben een vis gefilmd die op een buitengewone diepte in de oceaan zwemt, waardoor het de diepste observatie van deze aard is die ooit is gemaakt.

De soort - een soort snailfish van het geslacht Pseudoliparis - werd gefilmd terwijl hij zwom op 8.336 m (27.349 ft). Het werd gefilmd door een autonome "lander" die in de Izu-Ogasawara Trench, ten zuiden van Japan, is gedropt.

De hoofdwetenschapper zei dat de snailfish op, of heel dicht bij, de maximale diepte zwom en is gefilmd die een vis kan overleven.

De vorige waarneming van de diepst zwemmende vis werd gedaan op 8.178 m, verder naar het zuiden in de Stille Oceaan in de Marianentrog. Deze ontdekking verslaat daarmee het diepterecord met 158 meter.

Hayter sprint naar winst in openingsetappe Ronde van Baskenland

De eerste rit in de Ronde van Baskenland is gewonnen door Ethan Hayter. De Engelsman van Ineos Grenadiers was na 165 kilometer de snelste in een massasprint. Hayter is ook de eerste leider in de Baskische rittenkoers.

Kort na het startschot in Vitoria-Gasteiz kregen we drie leiders die lange tijd vooruit reden, maar op dertig kilometer van de streep werden ze weer ingehaald. Daarna lieten een aantal klassementsrenners zich deze week voor het eerst zien. Bij de tweede tussensprint van de dag, die bergop lag, won titelverdediger Daniel Felipe Martínez de sprint voor Jonas Vingegaard en Marc Soler.

Daarna kwam de rust weer in het peloton en werd er gesprint voor de dagwinst in Labastida. Daarin was Ethan Hayter de snelste en boekte zijn eerste seizoenszege van het jaar en is daarmee ook de eerste leider in de Baskische rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

Israël gaat akkoord voor oprichting 'Nationale Garde'

De Israëlische regering heeft de oprichting van een Nationale Garde goedgekeurd. Een woordvoerder van premier Netanyahu zei dat de bevoegdheden van de nieuwe troepenmacht worden bepaald door een commissie bestaande uit alle veiligheidsdiensten. Een verklaring van minister van Veiligheid Ben Gvir zei dat de Nationale Garde onder zijn afdeling zou worden geplaatst.

De garde moet worden ingezet in gebieden waar niet genoeg politie is. Het hoofd van de extreemrechtse Jewish Force-partij stelde de oprichting van een nationale garde als voorwaarde nadat Netanyahu de herstructurering van het gerechtelijk apparaat had opgeschort na massale protesten door de bevolking. Het oprichten van een dergelijke eenheid wordt beschouwd als een concessie aan Ben Gvir.

Oppositieleider Lapid bekritiseerde het regeringsbesluit en de financiering van de Nationale Garde wat ten koste van andere ministeries.

Blue Beetle is de volgende onbedoelde superheld

Je hebt superhelden die geboren zijn om de wereld te redden, en je hebt superhelden die min of meer toevallig een metamorfose ondergaan. Jamie Reyes is er eentje in de laatste categorie, zoals we kunnen zien in de trailer voor Blue Beetle.

Geen spinnenbeet of zelfgebouwde technologie: Jamie krijgt gewoon toevallig een vreemd apparaatje, een Scarab, en die ziet het wel zitten om een lange en innige relatie aan te gaan met de jonge student.

Blue Beetle, geregisseerd door Angel Manuel Soto, is te zien vanaf augustus.

70-jarige vrouw uit Zwolle zwaargewond gevonden. Politie zoekt getuigen en beelden.

Op zondagochtend 2 april werd door een passant een 70-jarige vrouw uit Zwolle zwaargewond aangetroffen aan de Schie ter hoogte van de Rijnlaan in Zwolle nabij het viaduct. De politie is meteen een onderzoek gestart naar de aanleiding en toedracht van het geweldsincident waarbij het slachtoffer behoorlijk is toegetakeld, mogelijk is er ook sprake van een ernstig zedenmisdrijf.

Ook vandaag gaat het rechercheteam verder met het buurtonderzoek en inventariseren van camerabeelden. Het Team Grootschalige Opsporing heeft de zaak in onderzoek. Het slachtoffer had goederen bij zich die grotendeels bij haar in de buurt zijn aangetroffen. Ze mist echter wel haar bril en een oud-model telefoon.

De politie is op zoek naar getuigen die in de omgeving van de Schie / Rijnlaan / De Groene Steentjes / Aa-landen / Dieze op zondag 2 april tussen 5.00 uur en 8.00 uur bijzonderheden hebben gehoord of gezien, of mogelijk camerabeelden hebben waar de verdachte persoon/personen of voertuigen op te zien zijn.

Het TGO wil de identiteit van de dader(s) zo snel mogelijk achterhalen om deze te kunnen aanhouden. De wijkagent is vandaag extra in de buurt aanwezig en aanspreekbaar.

Weet u meer? Neem dan contact op met het rechercheteam door te bellen met 0900 8844 of het tipformulier in te vullen. Anoniem een tip doorgeven kan ook door te bellen met Meld Misdaad anoniem 0800 7000.

Zwolse politie zoekt getuigen zwaar geweldsdelict (afbeelding: Google Streetview)
Zwolse politie zoekt getuigen zwaar geweldsdelict (afbeelding: Google Streetview)

Poetin gaat kernwapens vlakbij Poolse grens plaatsen

Rusland heeft aangekondigd de tactische kernwapens die het eerder in maart besloot in Belarus te plaatsen, vlakbij de grens met Polen op te stellen. Dit werd bevestigd door de Russische ambassadeur, Boris Grizlov, in Minsk.

Deze tactische nucleaire wapens, die kleiner zijn dan een atoombom, zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik op het slagveld. Ze kunnen meer verwoestingen veroorzaken dan conventionele wapens. Op 25 maart maakte Rusland al bekend dat het deze wapens in Belarus zou stationeren.

Grizlov benadrukte dat de benodigde bunkers voor de opslag van de kernwapens op 1 juli gereed moeten zijn. Hij voegde eraan toe dat dit zou gebeuren, ondanks tegenstand vanuit Europa en de VS. Dit nieuws werd verspreid via Belta, een Belarussisch persbureau.

President Vladimir Poetin beweert dat het plaatsen van de wapens op Belarussisch grondgebied niet in strijd is met het nucleaire non-proliferatieverdrag. De Verenigde Staten stationeren immers ook nucleaire wapens bij hun Europese bondgenoten.

Poetin gaat kernwapens plaatsen aan Poolse grens (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Poetin gaat kernwapens plaatsen aan Poolse grens (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

Een satirische kijk op Watergate in White House Plumbers

HBO (Max) heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor White House Plumbers, een satirische weergave van de gebeurtenissen rondom het Watergate-schandaal.

De serie begint in 1971 wanneer het Witte Huis Hunt en Liddy, voormalige CIA- en FBI-agenten, inhuurt om het lek in de Pentagon Papers te onderzoeken. Na een eerste mislukking, belandt het onwaarschijnlijke duo in de commissie voor de herverkiezing van de president, waarbij ze verschillende onwaarschijnlijke geheime operaties beramen, waaronder het afluisteren van de kantoren van de Democratic National Committee in het Watergate-complex.

White House Plumbers bewijst dat geschiedenis soms vreemder kan zijn dan fictie, en werpt licht op de minder bekende reeks gebeurtenissen die leidden tot een van Amerika's grootste politieke schandalen. De vijfdelige miniserie is te zien vanaf 2 mei, op HBO Max.

Vaker palliatieve sedatie op sterfbed

Bij ruim een kwart van alle overlijdens in 2022 kreeg de patiënt thuis palliatieve sedatie. Nooit eerder was dit aantal zo hoog. Door palliatieve sedatie sterft de patiënt ‘slapend’. Artsen verzachten zo het lijden van de terminale patiënt op het sterfbed. Zo meldt Skipr

In 2010 was er in 11 procent van de overlijdens sprake van palliatieve sedatie. In 2019 was dit 23,5 procent. Uit cijfers die Trouw opvroeg bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), blijkt dat die groei heeft doorgezet: vorig jaar kregen 44.000 mensen palliatieve sedatie thuis (26 procent van alle overlijdens). Het aantal mensen die 'slapend' overlijden is in werkelijkheid nog groter, omdat patiënten die in het ziekenhuis of verpleeghuis palliatieve sedative ontvangen, niet zijn meegerekend in dit cijfer. 

Nick Fury keert terug in trailer voor Secret Invasion

Het heeft even geduurd voordat Samuel L. Jackson weer in het Marvel Cinematic Universe terugkeerde als Nick Fury; we zagen hem voor het laatst aan het einde van Spider-Man: Far From Home, toen bleek dat hij iets samen met de Skrulls aan het doen was. In de trailer voor Secret Invasion zien we een hint van waar hij zich mee bezig heeft gehouden.

Secret Invasion is een zesdelige miniserie, vanaf 21 juni te zien op Disney+, waarin Jackson als Fury en Ben Mendelsohn als Talos te zien zijn. Zoals zal blijken in deze serie en Marvel-fans al enige tijd vermoeden, wordt de aarde al jarenlang geïnfiltreerd door een factie van vormveranderende Skrulls.

Secret Invasion is ontwikkeld door Kyle Bradstreet (Mr. Robot) en naast Jackson en Mendelsohn zien we ook Olivia Olman, Emilia Clarke, Cobie Smulders, Martin Freeman, Don Cheadle en Kingsley Ben-Adir.

Finland vanaf dinsdag lid van de NAVO, Zweden wacht nog even

Finland wordt dinsdag officieel het 31ste lid van de NAVO tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Ter viering zal de Finse vlag voor het eerst gehesen worden bij het NAVO-hoofdkwartier. Het land veranderde van standpunt over het toetreden tot een militaire alliantie na de Russische invasie van Oekraïne. Als NAVO-lid zal Finland steun krijgen van de andere leden, mocht Rusland het land aanvallen.

Vorige week stemden Hongarije en Turkije als laatste twee lidstaten in met de toetreding van Finland. In eerste instantie hoopte Finland samen met buurland Zweden toe te treden tot de NAVO. Echter, zowel Hongarije als Turkije weigeren momenteel het Zweedse lidmaatschap te steunen. Zweden hoopt alsnog lid te worden voor de grote NAVO-top in Vilnius in juli.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, benadrukte dat het Finse lidmaatschap ook de veiligheid van Zweden zal verhogen. De toetreding van Finland zorgt ervoor dat de grens tussen de NAVO en Rusland meer dan verdubbelt.

Finland treedt toe tot NAVO (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Finland treedt toe tot NAVO (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

Eerste details voor Final Fantasy XIV Online patch 6.4 onthuld

Square Enix heeft de eerste details onthuld over Patch 6.4 getiteld 'The Dark Throne' voor Final Fantasy XIV Online. De onthulling vond plaats tijdens de 76e Letter from the Producer LIVE-uitzending.

Producer en director Naoki Yoshida maakte bekend dat Patch 6.4 eind mei 2023 zal verschijnen. De patch levert onder andere een vervolg op de questline uit het hoofdscenario en het slot van de Pandæmonium raid-serie. Later volgt met Patch 6.45 een verhoogde level cap van 80 voor de blue mage limited job, samen met nieuwe spells, exclusieve uitrusting voor de blue mage en nieuwe vijanden om te overwinnen tijdens het Masked Carnivale.

Hieronder meer details over Patch 6.4:

  • Nieuwe Main Scenario Quests – Het volgende hoofdstuk in het verhaal van de Warrior of Light.
  • Nieuwe raid – Pandæmonium: Anabaseios – Het laatste deel van de Pandæmonium-raid-serie.
  • Nieuwe dungeon – Nieuwe uitdagingen wachten in de dungeon 'The Aetherfont'.
  • Nieuwe trials - The Voidcast Dais – Een uitdagende nieuwe strijd op de niveaus Normal en Extreme.
  • Nieuwe Unreal-trial – Containment Bay Z1T9 (Unreal)
  • Nieuwe Side Story Quests – Tartaru’s Grand Endeavour wordt vervolgd.
  • Duty Support System-update – Support voor een aantal main scenario dungeons van Stormblood (The Sirensong Sea, Bardam’s Mettle, Doma Castle, Castrum Abania en Ala Mhigo) wordt toegevoegd, zodat ze met een groep NPC-bondgenoten voltooid kunnen worden.
  • Ocean Fishing-update – Verken een nieuwe route naar Kugane
  • Island Sanctuary-updates – Diverse quality-of-life-verbeteringen, inclusief de mogelijkheid om meubels buitenshuis te plaatsen, nieuwe rangen, gewassen, dieren en meer.
  • Player Versus Player-updates:
  • Crystalline Conflict – PvP-serie 4 begint samen met seizoen 7 van Crystalline Conflict.
  • Frontline – Aanpassingen gemaakt aan de regels van The Fields of Glory (Shatter) en nieuw UI-element toegevoegd dat de tijd en score aangeeft.

Yoshida deelde tijdens de uitzending ook de eerste details voor Patch 6.45, inclusief:

  • Blue Mage-update – Level cap verhoogd naar 80, nieuwe blue mage-exclusieve uitrusting, nieuwe vijanden en meer.
  • Nieuwe Variant & Criterion Dungeon – Mount Rokkon – Op drie niveaus: Normal, Criterion en Criterion (Savage)
  • Somehow Further Hildibrand Adventures
  • Wapenverbeterings-quests - Manderville Weapons
  • Gereedschapverbeterings-quests - Splendorous Tools

Spelers kunnen tot maandag 10 april ook deelnemen aan het Hatching-tide in-game event, met tijdelijke quests en beloningen, inclusief een uitrustingset in Tonberry-thema, de Frighten-emote, de Hippity-hoppity Hatching-tide Advertisement-meubels, en de Pa-Paya Demastered-orkestrol.

Tata Steel: uitlatingen OR over demonstratie klimaatactivisten kwetsend

Klimaatactivisten protesteren maandagmiddag voor de deuren van Tata Steel in IJmuiden. Ze kondigden aan een zogeheten 'die-in' te houden door als 'lijken' op de grond te gaan liggen.

Zodra het luchtalarm is afgegaan, liggen tientallen 'dode mensen' voor de deur van Tata Steel in IJmuiden. Niet écht dood, maar symbolisch dood. Ook wordt het spoor en de toegangspoort van het terrein geblokkeerd. Onder de actie 'Kappen met Kolen', gaat Extinction Rebellion vandaag de bedrijfsprocessen van Tata Steel proberen te dwarsbomen. 

De actie is van te voren aangekondigd en dat leidde leidde tot hatelijke en ongepaste reacties in een appgroep van een deel-ondernemingsraad van Tata Steel.Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken”, was er onder meer in de appgroep te lezen. Topman Hans van den Berg noemde de uitlatingen dit weekeinde volstrekt onacceptabel en kwetsend. Meer hierover bij WNL

Actieplan Leveringszekerheid drinkwater nodig voor levering drinkwater tot 2030

Het vandaag verschenen RIVM-onderzoek naar de waterbeschikbaarheid voor de drinkwatervoorziening tot 2030 geeft inzicht in de vraag naar drinkwater nu en in de toekomst. De studie onderschrijft de signalen van de drinkwaterbedrijven dat op korte termijn extra inzet van waterbronnen nodig is. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar drinkwater zijn drinkwaterbedrijven samen met overheden op zoek naar mogelijkheden om de bestaande bronnen volledig in te zetten, en om te zoeken naar nieuwe bronnen voor drinkwater.

Het RIVM beveelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de VNG, het IPO, de drinkwaterbedrijven en Vewin aan om gezamenlijk na te denken om de knelpunten in de waterbeschikbaarheid te verminderen.

Om op korte termijn de extra winningscapaciteit te realiseren, wordt een Actieplan Leveringszekerheid drinkwater opgesteld. Vewin en IPO doen dat samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de waterbeschikbaarheid voor de levering van drinkwater in de periode tussen nu en 2030 te waarborgen. Dat meldt minister Mark Harbers in een brief aan de Tweede Kamer.

Om op korte termijn de drinkwatervoorziening zeker te stellen, is de verwachting dat er ook maatregelen worden genomen die niet bijdragen aan de ambitie om de robuustheid van het (grond)watersysteem te vergroten. Zoals eerder vermeld in de kamerbrief Water en Bodem sturend krijgt het drinkwaterbelang daar waar nodig en onder strikte voorwaarden prioriteit.

Er wordt de komende jaren ook ingezet op waterbesparing. Omdat nog onbekend is hoe snel deze ambitie in de praktijk leidt tot een reductie van de drinkwatervraag, wordt voor de berekening van de benodigde leveringscapaciteit uitgegaan van het huidige drinkwatergebruik. Verdere aanbevelingen van het RIVM zijn in lijn met activiteiten die al worden uitgevoerd via bijvoorbeeld de Waterbeschikbaarheidsdialoog onder het Deltaprogramma Zoet Water.

Minister Harbers: “We moeten voldoende drinkwater tot onze beschikking hebben, nu en in de toekomst. Nu kunnen drinkwaterbedrijven niet altijd aan de volledige drinkwatervraag voldoen, bijvoorbeeld bij piekmomenten tijdens droogte. Met het actieplan willen we deze knelpunten oplossen. Dat vraagt overigens wat van ons allemaal, bijvoorbeeld door zuinig om te gaan met ons drinkwater.”

Meer evenwicht op arbeidsmarkt, verbod nul-uur contracten, meer vaste contracten

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft vandaag een pakket samenhangende maatregelen voor de arbeidsmarkt aan de Tweede Kamer gestuurd. Dit pakket zorgt ervoor dat mensen meer zekerheid krijgen over hun inkomen en hun rooster en dat zelfstandigen zich bij tegenslag beter beschermd weten. Tegelijkertijd leiden de maatregelen tot meer wendbaarheid voor ondernemers. Hierdoor wordt goed werkgeverschap aantrekkelijker en kunnen bedrijven makkelijker inspelen op veranderingen in hun omgeving.

Er zijn al lange tijd zorgen over de werking van de arbeidsmarkt. Het geheel aan regels, verzekeringen, rechten en plichten leidt tot teveel werkenden die onzeker werk en daarmee een onzeker inkomen hebben. Werkgevers ervaren op hun beurt niet genoeg wendbaarheid om in te spelen op veranderingen. Onder andere de commissie Borstlap, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en Sociaal Economische Raad wezen hierop en gaven hier advies op. Het SER-advies voor de middellange termijn vormde daarbij de basis voor het coalitieakkoord. Samen met de vakbonden en werkgeversorganisaties heeft het kabinet nu afspraken gemaakt over een samenhangend maatregelenpakket dat moet zorgen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Minister Van Gennip: "Ik waardeer het zeer dat we met de werkgevers en werknemers deze belangrijke afspraken hebben kunnen maken. Zekerheid in je werk zorgt ervoor dat je weet wanneer je werkt, dat je weet dat je volgende maand rond kunt komen en dat je toekomstplannen kunt maken. Te veel medewerkers met een flexibel contract of zelfstandigen hebben die zekerheid niet. Tegelijkertijd zijn met name kleine ondernemers huiverig om mensen in vaste dienst te nemen. Dit moet anders. Dit pakket aan maatregelen zorgt voor een arbeidsmarkt die beter in evenwicht is, toekomstbestendig en bovendien houden we de onderlinge solidariteit overeind."

Meer zekerheid voor werkenden
Voor structureel werk is een (vast) contract het uitgangspunt. Daarom krijgen werkenden met een oproepcontract voortaan een vast basiscontract voor het aantal uur waarvoor ze ten minste standaard worden ingeroosterd. Zo weten werknemers beter waar ze aan toe zijn. Nulurencontracten gaan we verbieden. Wie werkt via een uitzendbureau krijgt sneller een contract met meer zekerheid. Ook worden de regels voor tijdelijke contracten strenger, zodat tijdelijk werk ook echt tijdelijk wordt ingezet. Na drie aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever, mag pas na vijf jaar een nieuw contract worden gegeven in plaats van na zes maanden. Zo maken we een einde aan draaideurconstructies, waarbij werkenden langdurig van tijdelijk contract naar tijdelijk contract gaan. Voor zelfstandigen komt er een verplichte, betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat ze een vangnet hebben als ze arbeidsongeschikt worden.

Meer wendbaarheid voor ondernemers
Het is van groot belang dat ondernemers de ruimte hebben om te ondernemen. Vooral kleine ondernemingen zijn minder wendbaar als één van de werknemers onverhoopt langdurig ziek wordt. Deze werkgevers blijven nu lang in onzekerheid of een zieke werknemer nog terugkeert, waardoor zij lange tijd geen vervanger in (vaste) dienst kunnen nemen. Daarom kunnen kleine werkgevers na één jaar ziekte van een medewerker duidelijkheid krijgen over de vraag of ze een medewerker structureel kunnen laten vervangen. Ook komt er een Crisisregeling Personeelsbehoud voor werkgevers die worden getroffen door een crisis of calamiteit die buiten het ondernemersrisico valt (zoals de coronacrisis). Gedurende maximaal 6 maanden kunnen werknemers tijdelijk op een andere plek in het bedrijf aan het werk of tijdelijk minder werken met behoud van hun ww-rechten. Zo behoudt de werknemer een baan en inkomen en kan de werkgever de crisisperiode overbruggen. Daarnaast worden de kosten in de ww-premie voor overwerk beperkt bij grote vaste contracten. Ook het vaste basiscontract gaat onder de lage ww-premie vallen.

Olieprijzen stijgen, benzineprijs gaat volgen

Gisteren maakten olieproducerende landen onverwachts bekend de productie met een miljoen vaten te verminderen, waardoor de olieprijs op de Aziatische markten vannacht met maar liefst 8 procent steeg. De stijgende olieprijs zal naar verwachting ook zijn weerslag hebben op de prijzen aan de pomp, aangezien deze is gekoppeld is aan de olieprijs.

De ontwikkeling zet kwaad bloed tussen OPEC+-landen en de Verenigde Staten, aangezien president Biden vorig jaar juist aandrong op het oppompen van meer olie om de prijs te verlagen en daarmee de inflatie te drukken. De OPEC+-landen, bestaande uit de OPEC-landen en tien bevriende olieproducenten, doen nu echter het tegenovergestelde, wat de spanningen tussen de partijen, met name met Saudi-Arabië, opvoert.

De hogere olieprijzen maken het voor centrale banken lastiger om inflatie in te dammen door middel van renteverhogingen. Deze situatie leidt tot discussies in de financiële wereld over verdere renteverhogingen, aangezien deze banken in problemen kunnen brengen. Vorige maand was de stijgende rente een belangrijke oorzaak van de val van de Silicon Valley Bank in de VS.

Olieprijzen stijgen (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Olieprijzen stijgen (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

GPT-4 leert van eigen fouten met 'reflexions' en maakt zichzelf slimmer

Dat tekstmodel GPT-4 uitzonderlijk 'slim' is is algemeen bekend. Zo heeft het AI-model de examens van diverse universitaire opleidingen met glans gehaald en kan het teksten genereren die niet of nauwelijks te onderscheiden zijn van teksten geschreven door mensen.

Wat echter blijkt uit recent onderzoek - en bedenk: OUD onderzoek is enkele weken oud, zó snel gaan de ontwikkelingen - is dat een nieuw 'reflexions' model ervoor zorgt dat ChatGPT zichzelf slimmer kan maken door te kijken naar diens eigen fouten, te analyseren hoe het beter kan en dat vervolgens toe te passen en opnieuw te analyseren.

Het reflexions GPT-4 model scoorde 33% hoger dan het model zónder reflexions en lijkt met elke iteratie zichzelf verder te verbeteren. Dat betekent dat GPT-4 slimmer wordt, zelfs als de ontwikkeling verder compleet zou worden stilgelegd.

Hieronder een video met uitleg, voor de geïnteresseerden. En natuurlijk kun je in dit topic onze eigen ChatGPT 3.5 AI-user @Nova zelf uitproberen.

Meisje (14) laat moeder ombrengen door huurmoordenaars

Een tienermeisje (14) en haar vriendje (15) zijn in Rusland gearresteerd op verdenking van het inhuren van twee andere tieners om haar moeder te vermoorden. Anastasia Milosskaya, een 38-jarige makelaar, werd naar verluidt mishandeld en gewurgd in haar appartement in Balashikha, nabij Moskou. Haar lichaam, omwikkeld met plastic en een matras, werd achtergelaten in een vuilcontainer en later ontdekt door een conciërge.

Vóór haar dood had Milosskaya geprobeerd haar dochters vriend, die bij het gezin inwoonde, het huis uit te zetten, omdat ze hem als een slechte invloed op haar dochter zag.

Naar verluidt betaalde het tienerstel 350.000 roebel (ongeveer € 4.100) aan de twee ingehuurde tieners om Milosskaya te vermoorden. Alle verdachten zijn jonger dan 17 jaar en zijn aangeklaagd wegens moord en samenzwering tot moord.

Het meisje en haar vriend zouden van plan zijn geweest om van Milosskaya's spaargeld van ongeveer € 34.000 te leven. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een maximale gevangenisstraf van 10 jaar krijgen, aanvankelijk in een jeugdgevangenis.

Moeder en dochter (foto: Social Media)
Moeder en dochter (foto: Social Media)

Ouders houden kinderen jarenlang gevangen en geïsoleerd

De Catalaanse politie, Mossos d'Esquadra, onderzoekt een zaak waarin ouders hun eigen kinderen jarenlang gevangen hielden en isoleerden in woningen in Matadepera (Barcelona) en Arbúcies (Girona). De twee kinderen, nu volwassen, hadden geen toegang tot televisie of internet, geen contact met mensen buiten hun familie, geen scholing en geen documentatie die hun bestaan bevestigde.

De zaak kwam aan het licht op 1 maart, toen de 24-jarige dochter wist te ontsnappen na een ruzie met haar vader en om hulp vroeg bij de buren. Ze vertelde haar verhaal, en de buren brachten haar naar het lokale politiebureau om aangifte te doen. De vrouw en haar 18-jarige broer zouden alleen het huis uit zijn gegaan om samen met hun ouders boodschappen te doen. Ze sprak Catalaans, maar had geen formele scholing of diploma's, en haar ouders hadden haar ook verboden om televisie te kijken, sociale media te gebruiken of haar rijbewijs te halen.

Toen de politie contact opnam met de vader, een 58-jarige man afkomstig uit Nederland, beweerde hij dat zijn dochter psychiatrische problemen had en onder behandeling was van haar oom, een psychiater. Er was echter geen medisch dossier om dit te bevestigen. Bij het bezoeken van het afgelegen huis waar de ouders woonden, konden zij ook geen documentatie overhandigen die het bestaan van de kinderen bevestigde. De ouders beweerden dat dit niet nodig was omdat de moeders zus, een kinderarts, voor hen zorgde.

De politie ontdekte dat de kinderen geen identiteitsbewijzen hadden, nooit naar school waren gegaan of medische zorg hadden ontvangen. Officieel bestonden zij niet. De zaak is nu in handen van de rechtbank van Santa Coloma de Farners. De ouders worden ondervraagd voor vermeende kindermishandeling, voortdurend huiselijk geweld en verwaarlozing. Hoewel de kinderen meerderjarig zijn, hebben zij geen recht op sociale hulp of voogdij, omdat ze nooit naar school zijn geweest of gesocialiseerd hebben.

Zinderende IndyCar-race op oval Texas beslist in slotronden, Van Kalmthout 11e

Op de Texas Motor Speedway is zondagavond de tweede race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Dat werd een heerlijk spektakel op de oval nabij Fort Worth, met vooral een zinderende tweede helft van de race.

Felix Rosenqvist vertrok van poleposition en had Scott Dixon naast zich, voor Alexander Rossi, Josef Newgarden, Pato O'Ward en Takuma Sato, Rinus van Kalmthout moest het doen met een 26e startplek. Newgarden kwam snel goed naar voren en pakte de koppositie, voor O'Ward en Alex Palou, die Dixon en Rosenqvist verschalkt hadden.

Na bijna vijftig ronden viel de eerste caution: de naar het middenveld weggezakte Sato gleed de muur in bij een poging om de langzamere Will Power buitenom te passeren. Iedereen kwam gelijk nieuwe banden en brandstof halen, wat het einde voor de kansen van Rossi werd: hij werd na zijn stop te vroeg weggestuurd door zijn McLaren-team, waardoor Kyle Kirkwood tegen hem aan reed.

Met Newgarden, O'Ward, Palou, Dixon en Rosenqvist voorop konden we verder, waarbij Palou en Newgarden een fel duel om de leiding uitvochten. Newgarden won dat duel, Palou zakte wat plekken terug. Na zo'n 110 ronden volgde de tweede serie pitstops, die werd geopend door Scott McLaughlin en leider Newgarden. De hele serie duurde een ronde of tien, waarna Newgarden de leiding had en alleen O'Ward nog in de buurt zat, ruim voor Romain Grosjean, Dixon en Palou - Van Kalmthout was ondertussen opgeklommen naar de tiende plek.

Nog eens tien ronden later had O'Ward het tempo lekker te pakken, dus opende hij de aanval op Newgarden's positie. Dat ging bijzonder goed en vanaf dat moment vloog O'Ward over de baan: met nog honderd van de 250 ronden te gaan had hij bijna iedereen op een ronde gezet, Newgarden was de enige die dat nog niet echt boven het hoofd hing - Grosjean en Palou waren na zo'n 160 ronden aan de beurt.

Newgarden kwam niet veel later weer een stop maken, net als de rest van het veld, en O'Ward kwam wederom iets later binnen. Een ronde of tien later kregen we een caution: Rosenqvist, inmiddels wat teruggezakt, reed de muur in. O'Ward en Newgarden kwamen gelijk even nieuwe banden en brandstof halen, ze waren immers de enige twee die nog in de ronde van de leider reden.

Na een aantal ronden achter de safety car kwam Newgarden nóg eens binnen voor wat extra brandstof, zodat hij minder moest besparen om de finish te halen dan O'Ward, die níet nog eens binnen kwam. Met O'Ward voorop en 57 ronden te gaan kon het groen weer gezwaaid worden, Newgarden reed nog op de tweede plek, maar moest nog wel een paar achterblijvers voorbij. Dat deed hij rap en gelijk werd de aanval op O'Ward geopend, waar Palou zowaar van profiteerde door in één klap beide heren te passeren voor plek één.

Het was volle bak chaotisch racen, waarbij Newgarden zich ineens weer naar plek één vocht. David Malukas zat er ook erg lekker bij, net als Grosjean en Colton Herta - de top-6 reed op een kluitje. Herta was de volgende met een goede run en ook hij kwam op de leidende positie terecht, waarna Palou er weer voorbij ging. Met veertig ronden te gaan was de volgende caution een feit: Sting Ray Robb reed in zijn tweede IndyCar-race stevig de muur in.

Voorin kwamen O'Ward en Newgarden weer naar binnen voor nieuwe banden en brandstof, maar Palou, Grosjean en Herta reden verder. Zo kon het groen met ruim dertig ronden te gaan weer gezwaaid worden, met Palou, Grosjean, Herta, Dixon, O'Ward en Newgarden voorop. Binnen no-time had O'Ward zich naar voren gereden en verschalkte hij Palou voor de leiding, terwijl het in het achterveld fout ging voor Graham Rahal en Devlin Defrancesco: caution.

Dit keer kwamen Dixon en Grosjean binnen voor nieuwe banden, waarna we met twaalf ronden te gaan het groen weer kregen: O'Ward voorop, voor Palou, Newgarden, Herta, Malukas, McLaughlin, Grosjean en Dixon. Newgarden reed naar voren en nam de leiding over, maar O'Ward daagde hem uit. Dat ging rondenlang door, tot anderhalve ronde voor het einde: Grosjean klapte vanaf plek vijf hard in de muur en daarmee was de race met nog een rondje onder geel voorbij. Newgarden won de heerlijke ovalrace, voor O'Ward en Palou, terwijl Van Kalmthout keurig als elfde finishte - Grosjean was wel gewoon in orde.

FOK! Wat een weer: niks te klagen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Dat was even lekker gister, al voelde het nog wel wat fris aan. Een hoge drukgebied boven scandinavië zorgt de komende dagen voor droog en zonnig weer. Wel is het nog altijd wat fris, momenteel ligt de temperatuur dan ook onder de 0 graden, met de kust uitgezonderd. De oostenwind is matig en voert koude lucht aan. De middagtemperatuur komt uit op 8 graden in het noorden tot 11 in het zuiden.

Vanavond komt er wat hoge sluierbewoking aan de hemel te staan, maar het bijft droog. De temperatuur zakt naar -2 in de nacht. Morgen een graadje warmer en wederom droog. Tot morgen!

De Waddenzee werd gister nog geblazen door de wind (Foto: aloa)
De Waddenzee werd gister nog terug geblazen door de wind (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Tiktokker filmt glimlachend een moordslachtoffer: 'this motherf--ker just died'

Een TikTok-gebruiker die de fatale steekpartij van een Canadese vader in Vancouver filmde, krijgt veel kritiek nadat hij een selfie maakte naast het lichaam van het slachtoffer en glimlachte en 'this motherfucker just died' zei tijdens het filmen van de afschuwelijke gebeurtenis. De vader, Paul Stanley Schmidt, werd aangevallen nadat hij de dader had gevraagd niet te vapen in het bijzijn van zijn 3-jarige dochter.

De man achter de video, Alex Bodger, beter bekend als GoraPakora op TikTok, vertelde Global News dat hij getraumatiseerd was door het incident. In een later gepost filmpje legt hij uit dat hij de neiging heeft om te glimlachen tijdens "ongemakkelijke situaties" en biedt hij zijn excuses aan voor het feit dat hij mensen hiermee heeft geërgerd.

"Yeah, this shit [the stabbing], it doesn’t faze me too much,” Zegt hij vervolgens. “I’ll just say human life to me, the way I look at it, if I don’t know you, it’s meaningless, it’s meaningless. I’m just keeping it straight up. [...] But yeah, he’s dead, what can we do now?”

Schmidt's verloofde, Ashley Umali, was getuige van de bloederige aanval. Ze zei dat het allemaal begon omdat de dader stond te vapen naast hun dochtertje en dat Schmidt alleen zijn dochter probeerde te beschermen. De familie en politie hebben mensen opgeroepen om de schokkende beelden van de brute aanval niet verder te delen.

De 32-jarige verdachte, Inderdeep Singh Gosa, werd gearresteerd in de Starbucks en is aangeklaagd voor moord in de tweede graad. Ondertussen uiten veel mensen op Twitter hun afkeer voor het gedrag van de TikTokker en zijn bezorgd over de toekomst van de 'TikTok-generatie'.

Ondanks de kritiek, beweert Bodger dat hij in shock was tijdens het incident en dat hij niet kon geloven wat er gebeurde. Hij zegt dat hij bang was dat de moordenaar hem ook zou aanvallen.

De video (let op: kan schokkend zijn)

Conservatieven winnen Finse parlementsverkiezingen

In Finland heeft de “Nationale Coalitiepartij” zichzelf tot winnaar uitgeroepen van de parlementsverkiezingen nadat bijna alle stemmen waren geteld.

De Conservatieven staan op 20,7 procent, vlak voor de rechts-populistische partij 'De Finnen' die 20,1 procent van de stemmen behaalden en de sociaal-democraten, die tot nu toe regeerden, met premier Marin op 19,9 procent. Marin erkende laat op de avond haar electorale nederlaag.

Bij de laatste parlementsverkiezingen vier jaar geleden stonden de drie partijen uiteindelijk op minder dan een procentpunt uit elkaar. De sociaal-democraten wonnen toen nipt.

De opkomst was 71,9 procent, ongeveer hetzelfde als bij de laatste parlementsverkiezingen in 2019. In Finland zijn 4,5 miljoen mensen stemgerechtigd.

Drie jaar cel voor steken van pleegzorgbegeleidster met stanleymes

Een 32-jarige vrouw is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, omdat ze de pleegzorgbegeleidster van haar dochter met een stanleymes stak. Daarnaast sloot de vrouw het slachtoffer op, gooide zij kokend water over haar heen en randde ze de begeleidster aan. Zo meldt AT5

Volgens de rechtbank Amsterdam heeft de veroordeelde vrouw het slachtoffer niet alleen van haar vrijheid beroofd, maar was er ook sprake van poging tot moord, het opzettelijk toebrengen van zwaar letsel en aanranding. Naast de gevangenisstraf moet de vrouw een schadevergoeding van ruim 17.000 euro betalen. 

Vrijheidsberoving
De verdachte heeft volgens de rechtbank de vrijheid van de pleegzorgbegeleidster beroofd. De voordeur van de woning werd op slot gedraaid, waardoor de begeleidster opgesloten was. De verdachte ging op haar zitten, sloeg haar met gebalde vuisten, sleepte haar aan haar haren door de woning en stak met een stanleymes in haar arm. Daarnaast pakte zij het slachtoffer bij de keel, kneep deze dicht, terwijl zij de woorden 'ik wil je dood hebben' uitsprak en goot kokend heet water over haar lichaam heen. 

Ook betaste de 32-jarige vrouw de begeleidster bij haar borsten en pakte haar vast bij haar geslachtsdeel terwijl ze zei 'dit is toch wat je fijn vindt'.

Persoonlijkheidsstoornis
Uit psychologische rapporten blijkt dat de verdachte aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt met borderline trekken en een posttraumatische stressstoornis. Daarom krijgt zij een deels voorwaardelijke straf en zal zich moeten laten behandelen en meewerken aan middelencontrole. Bovendien moet de vrouw na terugkeer in de samenleving onder intensief toezicht staan om gevaar tot herhaling te beperken. 

Naast de voorvallen met de pleegzorgbegeleidster in november zou de veroordeelde eerder al een gezinsmanager hebben bedreigd. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.