Audi-Bende gesnapt: acht Nederlanders opgepakt na Duitse plofkraak

Acht Nederlandse verdachten zijn gearresteerd na een plofkraak in het Noord-Duitse Oldenburg. De mannen, tussen de 20 en 32 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, worden beschuldigd van het opblazen van een geldautomaat met explosieven en zware bendediefstal. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen noemt de arrestatie een belangrijk succes in de strijd tegen plofkraken.

De verdachten werden opgepakt na een grootschalige zoekactie die volgde op de plofkraak met twee explosies. Omwonenden zagen een grijze personenwagen met hoge snelheid wegrijden, waarna de politie de achtervolging inzette. De vluchtwagen werd later onbeheerd aangetroffen met een lekke voorband en kapotte bumper. In de auto vonden agenten explosieven en jerrycans met benzine.

Tijdens de zoekactie werden twee andere verdachte voertuigen aangehouden met in totaal acht verdachten. Verder onderzoek moet uitwijzen wie de plofkrakers zijn en wie deel uitmaakte van het 'ophaalteam'. De politie waarschuwde automobilisten voor het meenemen van lifters in de omgeving van Großenkneten, aangezien er mogelijk nog andere verdachten op de vlucht waren.

Dit is het tweede succes in korte tijd bij de bestrijding van plofkraken. Begin dit jaar werden in Nederland negen verdachten opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor ruim vijftig plofkraken in Duitsland. De arrestaties vonden plaats na een onderzoek van ruim een jaar in samenwerking met de Duitse politie.