Amerikaanse banksector geeft miljarden steun aan First Republic Bank

De in problemen verkerende Amerikaanse regionale 'First Republic Bank' krijgt 30 miljard dollar steun- niet van de staat, maar van andere banken. Dit moet volgens Citigroup het vertrouwen in het financiële systeem benadrukken.

De Californische regionale bank First Republic ontvangt een geldinjectie van meerdere miljarden dollars van andere Amerikaanse financiële instellingen vanwege liquiditeitsproblemen en ernstige koersverliezen op de beurs. Elf grote banken voorzien First Republic Bank van onverzekerde deposito's van in totaal $ 30 miljard.

De financiële injectie van de grote Amerikaanse banken is bedoeld om de liquide middelen van First Republic op peil te houden en het vertrouwen in het Amerikaanse financiële systeem te benadrukken, aldus Citigroup. De de grootste Amerikaanse geldschieters zijn JPMorgan, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo betrokken met elk vijf miljard dollar. De investeringsbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley dragen elk 2,5 miljard dollar bij, kleinere banken als BNY Mellon, PNC en US Bancorp elk een miljard. De steun weerspiegelt vertrouwen in First Republic en in het Amerikaanse banksysteem als geheel, zei Citi in de verklaring.

Lof van ministerie van Financiën
In tegenstelling tot de Silicon Valley Bank in Californië en de Signature Bank in New York, die de afgelopen dagen door toezichthouders zijn gesloten en onder staatstoezicht zijn geplaatst, heeft het bankwezen bij First Republican in eerste instantie zelf ingegrepen. De autoriteiten moeten hier echter veel druk hebben uitgeoefend.

De maatregel was 'zeer welkom' en toonde de veerkracht van het banksysteem aan, aldus een verklaring van het ministerie van Financiën en de Federal Reserve.

'Beslissende en daadkrachtige actie'
Al dagenlang probeert de Amerikaanse regering de problemen in de financiële sector onder controle te krijgen. Na de ondergang van Silicon Valley Bank had de Amerikaanse regering afgelopen weekend geprobeerd de bankklanten in het land gerust te stellen te kalmeren door een verregaande depositogarantie af te geven.

Donderdag herhaalde minister van Financiën Janet Yellen tijdens een hoorzitting van het congres in Washington dat het banksysteem stabiel en veilig zal blijven en dat er geen reden is om zich zorgen te maken over de deposito's. "De overheid heeft beslissende en daadkrachtige maatregelen genomen", aldus Yellen.