Bill Gates koopt minderheidsbelang Heineken

Bill Gates heeft een minderheidsbelang verworven in Heineken Holding NV, de controlerende aandeelhouder van 's werelds op een na grootste brouwer, voor ongeveer $ 902 miljoen.

De oprichter en filantroop van Microsoft heeft vorige week 3,8% van Heineken Holding overgenomen, volgens de Nederlandse toezichthouder AFM. Hij kocht op persoonlijke titel 6,65 miljoen aandelen Heineken Holding en nog eens 4,18 miljoen aandelen via de Bill & Melinda Gates Foundation Trust. De aandelen zijn gewaardeerd op € 848,2 miljoen ($ 902 miljoen), volgens berekeningen van Bloomberg bij de slotkoers van 17 februari.

Gates verwierf het belang op dezelfde dag dat Fomento Economico Mexicano SAB een aandelen- en aandelengerelateerde verkoop ter waarde van € 3,7 miljard lanceerde voor een deel van zijn belang in Heineken. Femsa, zoals de Mexicaanse Coca-Cola-bottelaar en -supermarktexploitant bekend staat, had vorige week plannen aangekondigd om zijn belang in Heineken na een strategische evaluatie af te schaffen.

De stichting Bill & Melinda Gates Foundation Trust heeft ook geïnvesteerd in de Nederlandse online kruidenier Picnic BV en heeft een belang van 1,34% in de Nederlandse kunstmestproducent OCI NV.

De stichting is lange tijd een krachtpatser geweest in de non-profitwereld, en heeft sinds 2000 bijna 1.800 mensen in dienst en bijna $ 80 miljard uitgegeven. Heineken en de Bill & Melinda Gates Foundation reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.