IAEA detecteert hoogverrijkt uranium in Iran

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft in Iran deeltjes hoogverrijkt uranium aangetroffen. Het hoofd van de autoriteiten, Grossi, kondigde in Wenen aan dat de zuiverheidsgraad van het uranium 83,7 procent was, d.w.z. iets minder dan 90 procent, zoals vereist is voor gebruik in kernwapens. 

De monsters zijn in januari genomen in de ondergrondse verrijkingsfaciliteit in Fordo, Iran. Het Duitse persbureau citeert uit een niet-openbaar document dat er gesprekken worden gevoerd met de leiding in Teheran. De Iraanse autoriteiten voerden aan dat het om een onbedoelde verrijking van uranium van deze zuiverheid ging.

Nucleaire onderhandelingen liggen stil
Het geschil over het nucleaire programma van Iran is al jaren aan de gang. Onder toenmalig president Trump trokken de Verenigde Staten zich in 2018 terug uit de nucleaire deal met de Islamitische Republiek. Een jaar later begon Iran zich niet langer aan de voorwaarden van het verdrag te houden - en in het bijzonder om uranium te verrijken tot een aanzienlijk hoger niveau dan was bepaald in de overeenkomst.

De onderhandelingen over het nieuw leven inblazen van de nucleaire deal zijn momenteel opgeschort. Een reden hiervoor zijn de recente protesten in Iran, die gericht zijn tegen de hoofddoekplicht voor vrouwen en het regime als geheel. Veel politici in het buitenland hebben daarom opgeroepen om de onderhandelingen met het regime definitief stop te zetten.