Politie arresteert enkele honderden actievoerders blokkade A12

Vele honderden klimaatactivisten zijn ondanks het 'blokkadeverbod' rond het middaguur toch de Utrechtsebaan op de A12 in Den Haag opgelopen om de weg te blokkeren. De politie besloot rond kwart voor één in te grijpen. Actievoerders werden vanaf dat moment opgetild door de politie en in een busje gezet. Nog eens duizenden activisten staan boven de weg te protesteren. 

Update 23.00 uur: Tijdens en na de blokkade van de A12 zijn een paar honderd klimaatactivisten aangehouden; het overgrote deel voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM), een paar omdat zij voorbereidingshandelingen verrichtten om de snelweg te blokkeren; zoals het uitgooien van touwen om af te dalen in de tunnelbak. Een actievoerder is aangehouden omdat hij de gedragsaanwijzing die de officier van justitie hem eerder deze week had opgelegd, negeerde. Alle aangehouden actievoerders zijn overgebracht naar een politiebureau voor de afhandeling van hun aanhouding.


Eerdere berichtgeving: Op beelden van het protest is te zien dat protestanten de Utrechtsebaan (A12) volledig blokkeren, bij het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

In de afgelopen dagen zijn zeven aanhangers van Extinction Rebellion preventief opgepakt vanwege een oproep tot blokkade van de Utrechtsebaan bij de A12, vanwege een protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met de subsidies aan de fossiele brandstoffen industrie. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich daardoor schuldig gemaakt aan opruiing. Inmiddels zijn ze weer op vrije voeten maar met een gebiedsverbod voor de Utrechtse baan. Door de preventieve actie van het OM heeft  de actie vandaag zoveel aandacht gekregen dat het aantal demonstranten vier keer zo groot is als waar de politie rekening mee heeft gehouden. Ook protesteren een aantal BN's mee met een gelijktijdige actie op het Malieveld