VS willen Wagner-groep classificeren als 'Internationale criminele organisatie'

De VS willen de Russische huurlingengroepering Wagner, die meevechten in Oekraïne, officieel aanmerken als een 'internationale criminele organisatie'. De groep begaat "wreedheden en mensenrechtenschendingen", aldus de woordvoerder van de National Security Council, John Kirby.

Door Wagner tot internationale criminele organisatie te verklaren, zouden aanvullende sancties tegen de huurlingengroep mogelijk zijn, zei Kirby. "Deze maatregelen erkennen de transcontinentale dreiging die uitgaat van Wagner." 

De groep, geleid door Yevgeny Prigozhin, een oude vertrouweling van de Russische leider Vladimir Poetin, heeft volgens Kirby ongeveer 50.000 huurlingen gestationeerd in Oekraïne. Van hen zijn er 40.000 gerekruteerd uit de gevangenis. Wagner heeft raketten uit Noord-Korea ontvangen voor de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Kirby toonde beelden die bedoeld waren om te laten zien hoe de wapens per trein van Noord-Korea naar Rusland werden vervoerd. Tijdens het gevecht in de Donbass zouden de huurlingen veel zware wapens gebruiken.

Huurlingen van de Wagner Group zijn al jaren actief in veel conflict- en crisisgebieden, waaronder Syrië en Afrikaanse landen. Prigozhin gaf afgelopen september publiekelijk toe dat hij de groep heeft opgericht, die lange tijd in het geheim opereerde. In oktober opende Wagner een officieel hoofdkantoor in St. Petersburg.