FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 januari 2023

AI Picture Gallery #101

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #839

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Swiatek en Pegula met speels gemak door op Australian Open, Sakkari onderuit

Tennisster Iga Swiatek heeft zich met speels gemak geplaatst voor de achtste finales op de Australian Open. De Poolse wereldranglijstaanvoerster kende geen enkele moeite met de Spaanse qualifier Cristina Bucsa: 6-0, 6-1.

De Amerikaanse Jessica Pegula, als derde geplaatst, had het al niet veel moeilijker: de Oekraïnse Marta Kostyuk moest er met 6-0, 6-2 aan geloven. Pegula's landgenote Coco Gauff (7) stuurde nog een Amerikaanse, Bernarda Pera, met 6-3, 6-2 terug naar huis.

Toch was het voor de top-15 niet alleen maar een succesvolle dag: de Griekse Maria Sakkari (6) ging met 7-6 (3), 1-6, 6-4 onderuit tegen de Chinese Lin Zhu. Madison Keys (10) sneuvelde met 6-1, 2-6, 1-6 tegen oud-kampioene Viktoria Azarenka uit Wit-Rusland (24), terwijl met Danielle Collins (13) nog een Amerikaanse onderuit ging: Elena Rybakina uit Kazachstan (22) was met 6-2, 5-7, 6-2 te sterk.

Tsitsipas klopt Griekspoor op Australian Open, Medvedev onderuit

Voor tennisser Tallon Griekspoor is de Australian Open voorbij. De Nederlander nam het in de derde ronde op tegen Stefanos Tsitsipas, maar de als derde geplaatste Griek bleek toch echt een maatje te groot: 2-6, 6-7 (5), 3-6.

De Canadees Felix Auger-Aliassime (6) had vier sets nodig om af te rekenen met Francisco Cerundolo uit Argentinië (28), die met 6-1, 3-6, 6-1, 6-4 het onderspit dolf. Nummer tien Hubert Hurkacz uit Polen won in een mooie wedstrijd met 7-6 (3), 6-4, 1-6, 4-6, 6-3 van de Canadees Denis Shapovalov (20).

Jannik Sinner uit Italië (15) won na een stroeve start toch opmerkelijk simpel van Marton Fucsovics uit Hongarije (4-6, 4-6, 6-1, 6-2, 6-0), maar drie toppers gingen onderuit. De Rus Daniil Medvedev (7) werd met 7-6 (7), 6-3, 7-6 (4) geklopt door de als 29e geplaatste Amerikaan Sebi Korda, om te beginnen.

De als elfde geplaatste Brit Cameron Norrie speelde al geen toptoernooi, in ronde drie eindigde het helemaal: de jonge Tsjech Jiri Lehecka gaf hem met 6-7 (8), 6-3, 3-6, 6-1, 6-4 het nakijken. De Amerikaan Frances Tiafoe (16) dolf in een prima wedstrijd met 6-3, 6-4, 3-6, 7-6 (9) het onderspit tegen de Rus Karen Khachanov (18).

Bizarre UFO-achtige wolk zichtbaar boven Turkije

Een enorme lenticulaire wolk die lijkt op een UFO werd donderdag gezien boven de stad Bursa in Turkije, Verraste burgers maakten foto's van het zeldzame fenomeen met hun telefoons.

De cirkelvormige wolk, die bij zonsopgang verscheen en een groot gat in het midden had, bleef ongeveer een uur in de lucht hangen. Lenticulaire wolken staan bekend om hun gebogen, UFO-achtig uiterlijk en bevinden zich meestal op een hoogte tussen 2000 en 5000 meter.

VS willen Wagner-groep classificeren als 'Internationale criminele organisatie'

De VS willen de Russische huurlingengroepering Wagner, die meevechten in Oekraïne, officieel aanmerken als een 'internationale criminele organisatie'. De groep begaat "wreedheden en mensenrechtenschendingen", aldus de woordvoerder van de National Security Council, John Kirby.

Door Wagner tot internationale criminele organisatie te verklaren, zouden aanvullende sancties tegen de huurlingengroep mogelijk zijn, zei Kirby. "Deze maatregelen erkennen de transcontinentale dreiging die uitgaat van Wagner." 

De groep, geleid door Yevgeny Prigozhin, een oude vertrouweling van de Russische leider Vladimir Poetin, heeft volgens Kirby ongeveer 50.000 huurlingen gestationeerd in Oekraïne. Van hen zijn er 40.000 gerekruteerd uit de gevangenis. Wagner heeft raketten uit Noord-Korea ontvangen voor de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Kirby toonde beelden die bedoeld waren om te laten zien hoe de wapens per trein van Noord-Korea naar Rusland werden vervoerd. Tijdens het gevecht in de Donbass zouden de huurlingen veel zware wapens gebruiken.

Huurlingen van de Wagner Group zijn al jaren actief in veel conflict- en crisisgebieden, waaronder Syrië en Afrikaanse landen. Prigozhin gaf afgelopen september publiekelijk toe dat hij de groep heeft opgericht, die lange tijd in het geheim opereerde. In oktober opende Wagner een officieel hoofdkantoor in St. Petersburg. 

Record staatsschuld VS: ruim 31.000.000.000.000 dollar

De Amerikaanse overheid heeft het schuldenplafond bereikt. Zonder nieuw akkoord tussen Republikeinen en Democraten dreigt later dit jaar een wereldwijde financiële crisis. Zo meldt het AD.

De VS mag volgens eigen wetten niet meer dan 31,4 biljoen dollar (bijna 29 biljoen euro) aan staatsschuld hebben, zonder noodgrepen zou de Amerikaanse regering het mes moeten in haar uitgaven moeten zetten.

Zover is het nog niet, maar de regering heeft al wel enkele maatregelen genomen, waardoor ze nog enkele maanden respijt hebben.

Nederlandse levering Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

Nederland levert Oekraïne delen van een Patriot-luchtverdedigingswapensysteem. Het gaat om 2 lanceerinstallaties en raketten. Ook neemt Nederland trainingen van Oekraïense militairen voor haar rekening. Verder levert Nederland 100 in Tsjechië commercieel ingekochte voertuigen met luchtafweergeschut. Dit meldde minister van Defensie Kajsa Ollongren vandaag aan de Kamer. Tijdens de Oekraïne Defensie Contactgroep in het Duitse Ramstein zijn afspraken gemaakt om het vervangingstraject voor de Patriot te versnellen. In Ramstein kwamen de ministers van Defensie voor de achtste keer bijeen.

Ollongren kondigde aan deel te nemen aan een samenwerkingsproject met de Verenigde Staten en Duitsland. Dat heeft te maken met de gezamenlijke levering van Patriot luchtafweersystemen aan Oekraïne, inclusief munitie, training en onderdelen voor onderhoud. De samenwerking is een gevolg van de dringende oproep van de Oekraïense president Zelensky. Hij wil luchtafweer zodat zijn land zich kan verdedigen tegen de voortdurende aanvallen met raketten en drones op Oekraïense steden.

Animo voor militaire trainingen aan Oekraïners groeit
Oekraïne heeft een blijvende behoefte aan goed getrainde militairen. Het Verenigd Koninkrijk nam begin juli al het initiatief met operatie Interflex. Dit is een opleidingsprogramma om snel en op grote schaal Oekraïense militairen te trainen. Nederland haakte daarbij aan. In de periode september tot november verzorgden circa 90 landmachtmilitairen deze training voor 400 Oekraïense rekruten. Vanaf deze maand tot april spijkeren bijna 70 militairen van het Korps Mariniers nog eens 400 Oekraïense rekruten bij. Daarnaast versterkt 1 Nederlandse officier de Britse coördinerende staf van het opleidingsprogramma.

Tanks
Eerder is al gemeld dat het kabinet 2,5 miljard euro beschikbaar stelt om Oekraïne dit jaar te steunen. Nederland geeft hiermee een boodschap van onverminderde solidariteit aan de Oekraïense bevolking. Die kan op Nederlandse steun rekenen zolang dat nodig is.

Nederland staat daarin niet alleen. Bij de Oekraïne Defensie Contactgroep kwam bijvoorbeeld ook het leveren van gevechtstanks aan Oekraïne aan de orde. Nederland sloot zich aan bij een groep landen, waaronder Duitsland, die aangaven de mogelijkheden omtrent het leveren van Westerse Main Battle Tanks te onderzoeken, inclusief het verzorgen van training. Dat traject wordt de komende periode verder verkend.

Voorts werd de intentie voor meerjarige militaire steun aan Oekraïne door de deelnemende landen opnieuw onderstreept, dat deze steun onvoorwaardelijk is en doorgaat zolang de strijd voortduurt.

Toch doorstart voor failliete medicijnfabriek InnoGenerics

De failliete medicijnfabriek InnoGenerics in Leiden maakt toch een doorstart, meldt de curator. Een leverancier van grondstoffen voor medicijnen uit Ter Apel, Ofichem Groep, neemt het bedrijf in afgeslankte vorm over. Volgens de curator ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de overname met een bijdrage aan de fabriek. Eerder meldde de curator nog dat de zoektocht naar een nieuwe eigenaar geen resultaat had opgeleverd.

InnoGenerics ging failliet na lange tijd op een fractie van zijn volle productiecapaciteit te hebben gedraaid. Het wegvallen van de fabriek zou Nederland afhankelijker maken van medicatie uit het buitenland. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kon vlak na het faillissement medicijntekorten niet uitsluiten. Lees verder bij Skipr. 

Willem Engel voor één opruiende oproep veroordeeld

De rechtbank in Rotterdam heeft Willem Engel vandaag vrijgesproken van 5 verdenkingen van opruiing. Voor een oproep om deel te nemen aan een verboden demonstratie wordt hij wel veroordeeld.

De rechtbank legt Engel daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand op met een proeftijd van 2 jaar.

Vrijheid van meningsuiting en opruiing
Deze strafzaak gaat over 6 uitlatingen van Engel op social media die opruiend zouden zijn. Onder opruiing wordt verstaan het oproepen tot het plegen van strafbare feiten. Tijdens de behandeling van de zaak is uitgebreid stilgestaan bij de inhoud van de uitlatingen van Engel, de context waarin deze zijn gedaan en de bedoeling daarvan.

Daarnaast stond de vraag centraal tot welke strafbare feiten de uitlatingen zouden hebben opgeroepen. Een ander onderwerp van debat was in hoeverre de vrijheid van meningsuiting van de verdachte bij een veroordeling zou worden ingeperkt. Die vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar niet onbegrensd.

Veroordeling
In juni 2020 nodigt Engel- in een livestream op Facebook- iedereen uit om naar een verboden demonstratie te komen op het Malieveld in Den Haag. Een vergelijkbare demonstratie was 5 dagen eerder volledig uit de hand gelopen.

Het recht om te demonstreren is een zeer belangrijk grondrecht. Slechts in uitzonderlijke gevallen, als andere belangen zwaarder wegen, mag een demonstratie worden beperkt of verboden.

Door opzettelijk op te roepen om toch aan de demonstratie deel te nemen heeft Engel laten zien dat hij lak heeft aan de (lokale) autoriteiten. Dergelijk ondermijnend handelen kan leiden tot gedrag dat een gevaar oplevert voor het maatschappelijk leven. De ernst daarvan wordt versterkt door de coronacrisiscontext. De samenkomst van veel mensen bij elkaar kan een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Engel heeft bovendien de in de samenleving heersende onrust met zijn oproep gevoed. Dat alles in de wetenschap dat hij een groot bereik had.

Deze oproep is opruiend en dus strafbaar. Voor dit feit legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 1 maand.

Vrijspraak
Van 5 andere verdenkingen van opruiing wordt Engel vrijgesproken. Daarbij ging het onder andere om berichten over koffiedrinken bij Bruls, het bellen naar een verzorgingstehuis, zorgen voor zoveel mogelijke infecties en het fotograferen van GGD-medewerkers. Sommige van deze oproepen gaan over een morele grens, hebben iets lelijks.

Een aantal GGD-medewerkers heeft aangegeven dat ze het als irritant, onprettig en frustrerend hebben ervaren dat ze tijdens hun werk werden gefotografeerd. De strafrechtelijk grens van opruiing wordt met deze oproepen echter niet gepasseerd. Het is niet vast komen te staan dat wordt aangezet tot het plegen van een strafbaar feit.

Ontvankelijkheid OM
Volgens Engel zou er sprake zijn van een 'politiek proces' en zou het OM daarom niet-ontvankelijk zijn in de vervolging. De rechtbank is van oordeel dat een situatie van willekeurige vervolging of een situatie van politieke bemoeienis met of sturing van de vervolging niet aannemelijk is geworden.


Mazzel voor kabinet: kosten energieplafond gaan lager uitvallen

Het kabinet gaat vermoedelijk een stuk minder betalen aan de kosten van het energieprijsplafond. Dit komt vooral door de lage energieprijs, maar ook doordat we met zijn allen een stuk zuiniger omgaan met energie.

Er is van een kostenpost van zo'n 23,5 miljard euro uitgegaan, maar naar alle waarschijnlijk gaat het prijsplafond de overheid ergens tussen 0 en 10 miljard euro kosten. Meer hierover bij WNL.

Rechter beboet Trump voor 'onzinnige' rechtszaak

In de VS heeft een federale rechter de voormalige Amerikaanse president Trump en zijn advocaten veroordeeld tot een boete van bijna een miljoen dollar wegens 'misbruik van de rechtbank'. 

Rechter Middelbrooks zei dat Trump herhaaldelijk rechtszaken heeft aangespannen om zijn politieke agenda vooruit te helpen. Dit ondermijnt de rechtsstaat en belemmert de rechtspraak. Concreet ging het om een rechtszaak van de ex-president tegen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Clinton. De rechter benadrukte dat deze zaak nooit had mogen worden aangespannen. De rechtszaak is vanuit juridisch oogpunt twijfelachtig en was te kwader trouw aangespannen voor een ontoelaatbaar doel.
Trump heeft beweerd dat Clinton, voormalig FBI-chef Comey en anderen samenspanden om onderzoek te doen naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016.


Pokémon Trading Card Game-uitbreiding Crown Zenith uitgebracht

The Pokémon Company International heeft de nieuwste uitbreiding in de Pokémon Trading Card Game (TCG) uitgebracht: Crown Zenith. Deze uitbreiding is vanaf vandaag verkrijgbaar bij deelnemende winkels.

De uitbreiding Crown Zenith bevat nieuwe artworkstijlen en illustraties waarbij de nadruk ligt op kaarten met alternatief artwork, waaronder de allereerste Pokémon VSTAR met speciaal artwork.

Crown Zenith introduceert tevens een Galarian Gallery-deelset met 70 kaarten van Pokémon, Pokémon V, Pokémon VMAX, Pokémon VSTAR en Supporter-kaarten. Deze kaarten onderscheiden zich door speciale illustraties waarmee fans het unieke karakter van elke Pokémon of elk personage kunnen leren kennen. In de Galarian Gallery-deelset zitten Mewtwo VSTAR, Darkrai VSTAR en Hisuian Zoroark VSTAR. Via een nieuwe gekoppelde illustratiefunctionaliteit kunnen Trainers bovendien negen verschillende Galarian Gallery-kaarten verzamelen en combineren om een grotere afbeelding te maken.

De volgende Crown Zenith -producten zijn nu verkrijgbaar:

 • Crown Zenith Elite Trainer Box: tien Crown Zenith booster packs, één geëtste kaart met speciaal artwork van Lucario VSTAR en verschillende spelaccessoires
 • Crown Zenith-collectie van Regieleki V of Regidrago V: vier Crown Zenith booster packs, één promokaart en één extra grote kaart van Regieleki V of Regidrago V en één extra holografische promokaart

Daarnaast kunnen Trainers alvast uitkijken naar de volgende producten:

 • Crown Zenith-miniblikken: twee Crown Zenith booster packs, één artworkkaart en één stickervel
 • Crown Zenith Special-collectie van Pikachu VMAX: vijf Crown Zenith booster packs, één geëtste promokaart en één extra grote promokaart van Pikachu VMAX en één holografische promokaart van Pikachu V
 • Crown Zenith-blikken: vijf Crown Zenith booster packs en één full-art promokaart van Galarian Articuno, Galarian Zapdos of Galarian Moltres
 • Crown Zenith-speldjescollectie van Rillaboom, Cinderace of Inteleon: drie Crown Zenith booster packs, één promokaart van Rillaboom, Cinderace of Inteleon en één bijbehorend speldje
 • Crown Zenith Premium Playmat-collectie van Morpeko V-UNION: vijf Crown Zenith booster packs, vier geëtste Morpeko V-UNION-kaarten, één kaart van Professor Burnet, één speelmat en één extra grote kaart
 • Crown Zenith Premium Figure-collectie van Shiny Zacian of Shiny Zamazenta: elf Crown Zenith booster packs, één geëtste promokaart van Shiny Zacian V of Shiny Zamazenta V, één bijbehorend Shiny-poppetje en Shiny-speldje en één set kaarthoesjes

Pokémon Trading Card Game: Crown Zenith (Foto: The Pokémon Company International)Pokémon Trading Card Game: Crown Zenith (Foto: The Pokémon Company International)

Ochette en Castti in Octopath Traveler II

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar Acquire hebben een trailer vrijgegeven voor Octopath Traveler II, met Ochette the Hunter en Castti the Apothecary in de hoofdrol.

Ochette en Castti zijn twee van de acht nieuwe hoofdrolspelers van de game. De trailer laat ook zien hoe je verder komt in het verhaal van de game. Het verhaal speelt zich af in Solistia, een land dat bestaat uit een oostelijk en westelijk continent gescheiden door de zee. Het is een bruisend tijdperk, waarin grote schepen drukke zeeroutes bevaren en de kracht van stoom nieuwe technologieën voortbrengt. Sommige mensen zijn hier dolblij mee, terwijl anderen oorlog, pest en armoede meemaken

In dit verre rijk wagen acht reizigers uit verschillende regio's zich om hun eigen redenen. Kruip in hun schoenen en verken het land zoals jij wilt, waarbij je hun unieke talenten gebruikt om je te helpen tijdens je reis.

Octopath Traveler II komt uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Switch en pc via Steam op 24 februari 2023.

Help een Moogle in Stranger of Paradise Final Fantasy Origin

Square Enix deelt een nieuwe trailer van Different Future, de DLC van Stranger of Paradise Final Fantasy Origin.

Geleid door de geest van een moogle bereiken Jack en zijn gezelschap een stad in een andere tijd en ruimte om een laatste uitdaging aan te gaan. Stranger of Paradise Final Fantasy Origin derde en laatste uitbreiding, Different Future, zal op 27 januari beschikbaar op PlayStation, Xbox en Epic Games Store zijn en gratis voor mensen met een seizoenspas van de game.

Rotterdammert is blij met sneeuw

Deze Rotterdammert is heel erg blij met de sneeuw! Hij gaat snel alle schuifmannen bellen!

Je kan hem hier volgen: https://twitter.com/mitchiej123

Naar een verbod voor dieren die lijden onder hun uiterlijk

Minister Piet Adema (LNV) kondigt vandaag vergaande stappen aan richting een Nederland waarin geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk. Er wordt gekeken naar twee verboden voor dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals katten met vouwoortjes. Het gaat om een houdverbod en een vertoningsverbod. Als er een houdverbod wordt ingesteld, betekent dat automatisch ook een handels- en importverbod.

Bij de keuze voor een huisdier kiezen mensen vaak voor kenmerken die ze schattig vinden, bijvoorbeeld honden met een korte snuit of katten met vouwoortjes. Zij hebben de beste bedoelingen, maar weten vaak niet dat dieren permanent kunnen lijden onder deze eigenschappen. Hondjes met een te korte snuit moeten bijvoorbeeld constant happen naar adem.

Vandaag maakt minister Adema zijn plan van aanpak bekend om dit dierenleed te voorkomen, te beginnen met honden en katten. Dat betekent het uitwerken van twee maatregelen voor dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken: een houdverbod en een vertoningsverbod.

Minister Piet Adema: “Dit onderwerp raakt me niet alleen als minister, maar ook als mens. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Daarom zetten we vandaag een stevige stap richting een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk. De houd- en vertoningsverboden waarmee ik dat wil bereiken zullen veel tijd vragen om zorgvuldig uit te werken. Ze zijn een complex streven, maar ook een juist streven.”

Houdverbod (en handels- en importverbod)
LNV wil richting een houdverbod. Dat verbod zou betekenen dat huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken niet meer gehouden mogen worden.

Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheid van een lijst met daarop uiterlijke kenmerken waarvan objectief vast te stellen is dat ze permanent lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen dan niet meer gehouden worden. Die lijst zal klein beginnen, maar verder aangevuld worden op basis van verder onderzoek naar schadelijke kenmerken die objectief aan het individuele dier vastgesteld kunnen worden.

Er geldt een overgangsregeling: mensen die op het moment dat een eigenschap verboden wordt al een dier met die eigenschap in huis hebben, mogen dat dier nog houden tot het overlijdt.

In de praktijk betekent een houdverbod ook een handels- en importverbod. Om een dier te verhandelen of te importeren, moet een handelaar het dier namelijk ook (kort) in bezit hebben en dat mag dan niet meer.

Vertoningsverbod
Het vaak of prominent zien van een bepaald type huisdier vergroot de vraag ernaar. Om de vraag naar huisdieren met schadelijke uiterlijke eigenschappen te verminderen, werkt LNV aan een vertoningsverbod. Dat is een verbod op het tonen van huisdieren met schadelijke uiterlijke eigenschappen, bijvoorbeeld in reclames, advertenties en op sociale media. Denk daarbij ook aan de rol van beroemdheden en influencers.

Complexiteit
Zowel een houdverbod als een vertoningsverbod zijn complex en roepen veel vragen op. Hoe tonen we objectief aan wanneer een dier lijdt onder zijn uiterlijk? Hoe gaan we zorgvuldig om met de vrijheden van sociale media? Hoe zorgen we voor gedegen handhaving? Deze vraagstukken zullen tijd vragen om zorgvuldig uit te werken. Maar we willen nu al mensen informeren dat dit eraan komt, zeker ook mensen die overwegen een nieuw huisdier in huis te halen.

Celstraf voor pashokjesverkrachter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 56-jarige man veroordeeld voor het aanranden van een slachtoffer in Haarlem op 2 december 2020 en het verkrachten van een ander slachtoffer in Amsterdam op 14 november 2021. Dat gebeurde beide keren in een pashokje in een kledingwinkel. De verdachte deed zich daarbij voor als (beveiligings)medewerker. Hij krijgt een celstraf opgelegd van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Seksuele handelingen
De verdachte deed zich beide keren voor als (beveiligings)medewerker van kledingwinkels. De verdachte heeft de slachtoffers gedwongen zich uit te kleden in een pashokje. Bij het slachtoffer in Haarlem heeft hij onder meer haar ontblote borsten betast. Bij het slachtoffer in Amsterdam is hij onder meer met zijn vingers tussen haar schaamlippen geweest. Het slachtoffer in Amsterdam was ten tijde van het plegen van het delict minderjarig. De verdachte heeft de feiten bekend.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan aanranding van het slachtoffer in Haarlem en verkrachting van het slachtoffer in Amsterdam. De ongewenste ontuchtige handelingen zijn ernstige gedragingen die een grove inbreuk hebben gemaakt op de lichamelijke integriteit van de twee slachtoffers. Hoewel het voor de verdachte duidelijk moet zijn geweest dat de slachtoffers niet gediend waren van zijn handelingen, heeft hij zijn grensoverschrijdend gedrag doorgezet. De rechtbank vindt dit bijzonder ernstig.

In de strafmaat heeft de rechtbank meegewogen dat de verdachte niet eerder voor soortgelijke delicten is veroordeeld. Wel heeft de verdachte in 2012 een transactie van 500 euro betaald in verband met een aanranding in 2011. De rechtbank vindt een forse stok achter de deur nodig zodat de verdachte niet nog een keer de fout in gaat. Aan het voorwaardelijke deel van zijn straf, verbindt de rechtbank daarom bijzondere voorwaarden, waaronder het meewerken aan ambulante behandeling. Ook moet de verdachte het slachtoffer in Haarlem een vergoeding betalen van 750 euro voor immateriële schade.

Celstraf, alcoholverbod en verplichte behandeling na valse bommelding in vliegtuig

De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een 50-jarige man veroordeeld voor het doen van een valse bommelding terwijl hij in een vliegtuig zat van Dubai naar Schiphol. Dat gebeurde op 13 juli 2022. Hij krijgt een celstraf opgelegd van 240 dagen waarvan 44 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Aan het voorwaardelijke deel verbindt de rechtbank onder meer de bijzondere voorwaarde dat de verdachte zich verplicht moet laten behandelen.

Valse bommelding
Op de bewuste dag vloog de verdachte in een vliegtuig van Emirates Airlines naar Schiphol. Het vliegtuig was net begonnen aan de landing toen de verdachte aan boord een briefje aan een bemanningslid gaf met daarop de tekst: 'dit is geen grap. Ik heb hier een bom voor de landing'. Bij het overhandigen van het briefje zei hij: 'I would read that.' Als gevolg van de valse bommelding heeft de co-piloot alleen het contact met de verkeersleiding moeten onderhouden en de landing zelfstandig moeten uitvoeren terwijl dat met twee piloten dient te gebeuren.

De verdachte zou in 2020 ook een valse bommelding hebben gedaan, maar die zaak is wegens zijn gezondheidstoestand geseponeerd. Tijdens de zitting erkende de verdachte toen ook de valse bommelding te hebben gedaan omdat hij hulp zocht. De situatie was volgens de verdachte vergelijkbaar met de huidige situatie.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het doen van de valse bommelding in het vliegtuig. Dit is een zeer ernstig feit dat gevoelens van angst kan veroorzaken bij het boordpersoneel en de inzittenden van de betreffende vlucht en voor de maatschappij als geheel. Daarnaast belasten dit soort valse meldingen de werking van de opsporingsautoriteiten. Ook heeft de verdachte met zijn handelen een bedreiging voor de veiligheid veroorzaakt doordat hij de gezagvoerder onttrokken heeft aan zijn werkzaamheden, met name ten behoeve van de landing. Het stressniveau tijdens de landing was bij de piloten zeer hoog omdat deze door de co-piloot alleen moest worden uitgevoerd.

De rechtbank rekent, na advies van een psychiater, de ten laste gelegde feiten in verminderde mate toe. Dit omdat de verdachte lijdt aan wanen. Het risico op herhaling is volgens de reclassering gemiddeld en lijkt volgens de psychiater vooral samen te vallen met de waanideeën. De rechtbank legt hem een celstraf op waarvan een deel voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Dat moet de verdachte ervan weerhouden opnieuw een strafbaar feit te plegen. Daaraan verbindt de rechtbank verschillende bijzondere voorwaarden. Zo moet hij na zijn detentie worden opgenomen in een zorginstelling voor behandeling van waansymptomen en mag hij geen alcohol gebruiken.

Coronavaccinatie 5 tot en met 11 jarigen alleen nog voor kinderen met een medisch hoog risico

Het is niet langer nodig om gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronavaccinatie aan te bieden. Minister Kuipers van VWS neemt het advies van de Gezondheidsraad over. Het betekent dat vanaf 23 februari 2023 alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus worden uitgenodigd voor vaccinatie. De Gezondheidsraad heeft het advies voor kinderen bijgesteld, vanwege het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming, de minder ziekmakende omikronvariant die op dit moment dominant is en nieuwe wetenschappelijke kennis over het coronavirus. Er is niets veranderd aan de veiligheid van het vaccin.

Afspraken die al zijn gemaakt voor de vaccinatie van gezonde kinderen in de leeftijd van 5 t/m 11 jaar kunnen gewoon doorgaan, ook als deze na 23 februari 2023 gepland staan. Het staat ouders/verzorgers uiteraard vrij om de afspraak af te zeggen. Zij worden geïnformeerd over het gewijzigde advies.

Kans op MIS-C veel kleiner
De Gezondheidsraad constateert dat gezonde kinderen nauwelijks ziek worden van het coronavirus nu de omikronvariant dominant is. De coronavaccinatie voor deze groep had vooral als doel om de zeldzame ontstekingsziekte MIS-C te voorkomen. Inmiddels is bekend dat de kans op MIS-C door de omikronvariant veel kleiner is dan bij eerdere varianten van het virus. Daarnaast is het aantal kinderen dat risico loopt om MIS-C te krijgen sterk afgenomen, omdat meer dan 90% van de kinderen al besmet is geweest met het coronavirus. MIS-C komt namelijk vrijwel alleen voor na een eerste besmetting. Vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar voorkomt daarmee nauwelijks nog gevallen van MIS-C.

Vaccinatie kan ziekenhuisopname bij risicogroepen voorkomen
Voor kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus heeft vaccinatie nog wel nut volgens de Gezondheidsraad. Het verkleint de kans dat zij moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een ernstige hart- of longaandoening (anders dan astma). Ook de herhaalprik is voor hen van meerwaarde stelt de Gezondheidsraad. Het OMT-V onderschrijft dit advies. Kinderen die de eerste 2 prikken hebben gekregen en in een risicogroep vallen worden daarom ook uitgenodigd voor een herhaalprik.

Kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin
Voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar wordt een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin gebruikt. Voor de basisserie is dit een kinderdosis van het oorspronkelijke vaccin. Voor de herhaalprik wordt op advies van het OMT-V het vernieuwde vaccin ingezet.

Inzet vernieuwde vaccins als basisserie
In het advies gaat de Gezondheidsraad ook in op het gebruik van de vernieuwde vaccins als basisserie voor iedereen vanaf 5 jaar. De raad spreekt hierover geen voorkeur uit. Er is daarmee geen juridische grondslag om de vernieuwde vaccins in te zetten als basisserie, ook omdat een EMA-registratie ontbreekt. Dit geldt zowel voor de inzet bij kinderen als bij volwassenen. De Gezondheidsraad wordt opnieuw om advies gevraagd wanneer er meer gegevens beschikbaar komen en/of als het EMA de vernieuwde vaccins als basisserie registreert.

Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de motorrijtuigenbelasting wordt hervormd voor alle personen- en bestelauto’s. Vanaf 2030 betalen autobezitters dan niet meer voor autobezit, maar voor het aantal kilometers dat zij met hun auto rijden. Het betrouwbaar registeren van het aantal gereden kilometers is daarvoor essentieel. Om inzicht te krijgen in geschikte (technische) systemen voor deze registratie, heeft het kabinet onderzoek laten doen. Dit onderzoek is donderdag aan de Tweede Kamer aangeboden.

In het onderzoek zijn verschillende systemen voor het registreren van gereden kilometers vergeleken op fraudebestendigheid, kosten, de privacy van de gebruiker, uitvoerbaarheid en gebruikersgemak. Ook is gekeken naar de benodigde stappen om het systeem in te voeren. Het onderzoek laat zien dat er meerdere manieren van registratie mogelijk zijn, die elk voor- en nadelen kennen. Een van de mogelijke manieren om kilometers te registreren is het gebruik van de bestaande kilometerteller. Een andere mogelijkheid is om een speciaal meet- en registratieapparaat (‘kastje’) in de auto te bouwen.

Proces
Om de voor- en nadelen van de verschillende registratiesystemen af te wegen gaat het kabinet over de onderzoeksresultaten in gesprek met belanghebbenden. Daarnaast vindt voor de optie van het gebruik van de bestaande kilometerteller begin 2023 vervolgonderzoek plaats. Dit richt zich op het potentiële fraudegedrag van risicogroepen en de maatregelen die tegen dit gedrag mogelijk zijn. De resultaten van het gesprek en het vervolgonderzoek dienen als basis bij de besluiten over de precieze vormgeving van de kilometerregistratie voor betalen naar gebruik. Medio 2023 start naar verwachting een internetconsultatie over de wetgeving voor betalen naar gebruik. Dan kunnen ook burgers en bedrijven hun ideeën inbrengen. Later zal een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Eenvoud en behoud privacy als basis
Eén van de uitgangspunten van het kabinet voor het registratiesysteem is dat alleen data wordt vastgelegd die nodig is om belasting te kunnen heffen. Voor het heffen van de belasting hoeft daarom alleen te worden geregistreerd hoeveel kilometers een auto jaarlijks rijdt. Het maakt daarbij niet uit waar en wanneer deze kilometers zijn gereden. Andere uitgangspunten vanuit het kabinet zijn dat het systeem eenvoudig moet zijn en uiterlijk in 2030 kan worden ingevoerd.

Evenwichtiger en rechtvaardiger
Door de invoering van betalen naar gebruik worden de lasten van automobiliteit evenwichtiger en rechtvaardiger verdeeld. Betalen naar gebruik levert bovendien een belangrijke bijdrage aan 2 doelstellingen. Automobilisten worden met de invoering van betalen naar gebruik gestimuleerd om bewuster hun auto te gebruiken. Daarmee levert betalen naar gebruik een bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het systeem heeft daarmee een positief effect op de verbetering van de luchtkwaliteit en naar verwachting ook op het verminderen van files op de weg. Een ander doel is het op peil houden van de belastinginkomsten. Door het groeiende aantal elektrische auto’s dalen de inkomsten uit de autobelastingen, omdat voor elektrische auto’s op dit moment geen brandstofaccijnzen en aanschafbelasting wordt betaald. Met de inkomsten uit deze autobelastingen worden voorzieningen zoals de zorg, het onderwijs en het onderhoud van wegen betaald. Daarvoor blijven belastinginkomsten nodig.

Vanaf 2025 maximaal 150 euro eigen risico per behandeling in medisch-specialistische zorg

Ongeveer 1 miljoen zorgverzekerden gaan vanaf 2025 per jaar gemiddeld €100 minder eigen risico betalen. Daarnaast gaat niemand méér eigen risico betalen dan nu het geval is. Dat komt door een aanpassing die minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil maken aan de vormgeving van het verplicht eigen risico.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat het kabinet het eigen risico in de Zorgverzekeringswet slimmer zal vormgeven en betaalbaarder zal maken. Daarom wil minister Ernst Kuipers het verplicht eigen risico in de medisch-specialistische zorg per 2025 aanpassen naar maximaal €150 per behandeling. Nu is dat nog maximaal €385. Nu kunnen mensen nog in één keer €385 moeten betalen. De totale hoogte van het verplicht eigen risico blijft tot 2026 gelijk.

Minister Ernst Kuipers (VWS): “Het toepassen van het verplicht eigen risico kan slimmer en daar is de ingreep op gericht. De aanpassing betekent voor velen een lastenverlichting, terwijl niemand méér eigen risico hoeft te betalen. De hervorming van het eigen risico draagt daarnaast bij aan de betaalbaarheid van de zorg.’’

Betaalbaarheid
Door de introductie van een maximumbedrag van €150 per behandeling in de medisch-specialistische zorg, wordt de financiële drempel voor de toegang tot ziekenhuiszorg lager. Want nu ligt de drempel op maximaal €385 voor de eerste behandeling. De verwachting is dat mensen door de aanpassing minder snel zullen afzien van zorg wanneer zij deze wél nodig hebben.

Tegelijkertijd blijven mensen dankzij de nieuwe systematiek langer nadenken of een beoogde behandeling passend en nodig is, omdat ze minder snel hun volledige verplichte eigen risico volmaken. De maatregel draagt op deze manier bij aan de betaalbaarheid van de zorg, waarvan iedereen profiteert door een minder grote stijging van de zorgpremie.

Effecten voor verzekerden
Mensen die bijna geen zorg gebruiken en niet naar het ziekenhuis hoeven, zullen persoonlijk weinig merken van de maatregel. De mensen die wél naar het ziekenhuis gaan en daar enkele behandelingen nodig hebben kunnen profiteren van de nieuwe systematiek doordat ze minder eigen risico gaan betalen. Dit is een brede groep van mensen met verschillende zorgbehoeften. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die plotseling eenmalig ziekenhuiszorg nodig hebben, en ook mensen met een aandoening waarvoor ze af en toe naar het ziekenhuis moeten. Mensen met hoge zorgkosten, vooral ook buiten de medisch-specialistische zorg, zullen waarschijnlijk alsnog hun eigen risico volmaken. Zij blijven net als in de huidige systematiek maximaal €385 verplicht eigen risico betalen op jaarbasis.

Chronisch zieken
De wijziging van het verplicht eigen risico in de medisch-specialistische zorg is onderdeel van meerdere maatregelen in het coalitieakkoord om het eigen risico in de zorg betaalbaarder te houden, juist voor verzekerden met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld chronisch zieken. Zo blijft het verplicht eigen risico tot 2026 bevroren op €385 per jaar en is de maximering van de eigen bijdragen voor geneesmiddelen verlengd tot en met 2023.

De aanpassing van het eigen risico geldt vooralsnog alleen in de medisch-specialistische zorg. Dit jaar zal verkend worden of een maximumbedrag in andere sectoren van de curatieve zorg meerwaarde heeft en wenselijk is.

Landelijke chipplicht voor katten om kat en baasje sneller te herenigen

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, wil een landelijke chip- en registratieplicht voor katten invoeren. Met een chipplicht kunnen kwijtgeraakte katten sneller en vaker herenigd worden met hun baasje. Daarnaast wordt met de chipplicht beoogd de aanpak van zwerfkatten zonder eigenaar te ondersteunen.

In Nederland zijn zo’n 2,9 miljoen huiskatten en schattingen van het aantal zwerfkatten zonder eigenaar lopen sterk uiteen. Jaarlijks worden meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven.

De grote aantallen katten waarvan de eigenaar onbekend is, leiden tot zo’n 4,8 miljoen euro per jaar aan opvangkosten voor gemeenten. Een landelijke chipplicht kan ervoor zorgen dat kwijtgeraakte huiskatten vaker en sneller herenigd kunnen worden met hun baasje, en dat verwilderde huiskatten en zwerfkatten zonder eigenaar ook als zodanig kunnen worden geïdentificeerd.

Verantwoordelijkheid
Loslopende katten lopen gevaar zoek te raken met gevolgen voor dierenwelzijn en kunnen voor overlast zorgen. Momenteel zijn de eigenaren van de meeste loslopende katten niet te achterhalen, met een chipplicht komt hier verandering in. Daarnaast kunnen met een chipplicht katten eigenaren aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid om voor het dier te zorgen als het ergens wordt gevonden.

Uitwerking
Het besluit van de minister volgt op een verkenning rondom loslopende katten met meer dan 30 belanghebbende partijen waaronder provincies, gemeenten, onderzoekers, natuurorganisaties, dierenwelzijn-, en zwerfkattenorganisaties. De minister hecht belang aan een zorgvuldige invoering en een landelijke chip- en registratieplicht zal nog verder onderzocht en uitgewerkt moeten worden op uitvoering, handhaafbaarheid en kosten. Daarbij zal ook gekeken worden op welke termijn een landelijke chipplicht ingevoerd kan worden.

Constructief overleg over justitiële samenwerking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Op 18 januari 2023 vond het halfjaarlijks Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) plaats tussen de ministers van Justitie van Nederland (Yeşilgöz-Zegerius), Aruba (Tjon), Curaçao (Hato) en Sint Maarten (Richardson). Het overleg vond voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie fysiek plaats in Aruba, onder voorzitterschap van Aruba.

De landen binnen het koninkrijk werken intensief samen om criminaliteit te bestrijden. Voor minister Yeşilgöz-Zegerius, die tevens verantwoordelijk is voor de justitieketen in Caribisch Nederland, is samenwerking met de landen in de Caribische regio essentieel.

Tijdens het JVO zijn diverse onderwerpen aan de orde gekomen ten aanzien van de verbetering van de rechtshandhavingsketen. Daarnaast is er ook gesproken over migratie. Voor goed functionerende vreemdelingenketens in de Landen is samenwerking belangrijk. Er is onder andere besloten om de pilot ‘reizen met sedula’ te verlengen, waarbij het voor ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit mogelijk is om met het lokale identiteitsdocument ‘de sedula’ te reizen in het Caribische deel van het Koninkrijk. Daarnaast is er gesproken over de voortzetting van de samenwerking op het terrein van de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel.

Bovendien heeft de nieuwe teamchef van het Recherchesamenwerkingsteam zich voorgesteld aan het JVO. Tijdens het JVO is stilgestaan bij het capaciteitsprobleem dat de landen ervaren bij bepaalde organisaties. Diverse Nederlandse investeringen op onder meer grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit zorgen voor versterking. Tegelijkertijd wordt inmiddels een disbalans ervaren tussen lokale organisaties en organisaties die zijn versterkt, waardoor de keten soms stokt. De vier ministers hebben tijdens het JVO gesproken over de oorzaken van deze gesignaleerde disbalans. De komende periode zal hierover op ambtelijk niveau verder worden gesproken.

Age of Wonders 4 aangekondigd

Uitgever Paradox Interactive en ontwikkelaar Triumph Studios hebben Age of Wonders 4 aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series en pc (Steam, Epic Games Store). Het spel wordt op 2 mei uitgebracht.

Het verhaal gaat over krachtige tovenaarskoningen die zijn teruggekeerd naar de verschillende koninkrijken om als goden onder stervelingen te regeren. Claim en beheers de Tomes of Magic om jouw rijk te laten evolueren en bereid je voor op een strijd die de komende eeuwen zal bepalen.

In Age of Wonders 4 verken je nieuwe magische rijken in een mix van 4X-strategie en turn-based tactische gevechten. Bestuur een factie die groeit en verandert naarmate je je rijk met elke beurt uitbreidt. Een nieuw verhaalgebeurtenissysteem en enorm aanpasbare rijken zorgen voor een herspeelbare ervaring, waarbij elke game een nieuw hoofdstuk toevoegt aan je steeds groter wordende verhaal.

FOK! Wat een weer: code geel en oranje

winterbanner

Goede morgen!

Vannacht en vanochtend krijgt het winterse karakter de overhand. Hierdoor is er in het hele land, met uitzondering van de kuststrook, kans op gladheid door winterse buien en/of bevriezing van natte wegen en geldt code geel. Vanochtend trekken zwaardere winterse buien over het land en dit levert vanaf 08:00 uur in de provincies Utrecht en Noord-Brabant en vanaf 10 uur ook in Limburg met rond 5 cm sneeuw per uur een code Oranje op.

Later vanmiddag wordt het droog vanuit het noordwesten, de temperatuur ligt tussen 5°C in het (zuid)westen, elders rond 2°C en in sneeuwval blijft de temperatuur steken rond 0°C. Op de Veluwe en in het zuidoosten kan het sneeuwdek plaatselijk aangroeien tot 5-8 cm. Vanavond eerst nog (natte) sneeuw in het zuidoosten, elders is het droog en klaart het op. Door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuwresten kan het op veel plaatsen glad worden. Pas dan dus ook goed op als je de weg op gaat. 

In de nacht naar zaterdag is het droog met lichte vorst, overdag is het grotendeels droog. Morgen meer weer!

Onrust in de atmosfeer (Foto: DJMO)
Onrust in de atmosfeer (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bilbao wint lastige rit in Tour Down Under, Vine nieuwe leider

Pello Bilbao heeft de derde etappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Bask van Bahrain Victorious was samen met Jay Vine en Simon Yates op de beklimming van Corkscrew en won vervolgens de sprint. In het algemeen klassement is Vine nu de nieuwe leider.

De derde etappe van de Tour Down Under ging van Norwood naar Campbelltown met op zeven kilometer van de finish de lastige klim Corkscrew. Mikkel Honoré en Fabio Felline trokken vroeg in de derde etappe in de aanval. Het duo nam een aantal minuten voorsprong op het peloton, waar Jumbo-Visma samen met Alpecin-Fenix controleerde.

Honoré was de sterkste vooraan en de Deen loste Felline op Checker Hill, een klim op 36 kilometer van de finish. De Deen reed nog even vooruit, maar ook hij werd al vrij snel gegrepen door het peloton, waarna de finale kon beginnen. In aanloop naar de beklimming van Corkscrew bepaalde AG2R Citroën het tempo, waarna UAE Emirates het op de klim overnam. Het tempo lag enorm hoog en klassementsleider Rohan Dennis moest lossen in het peloton. Met nog één kilometer tot de top demarreerde Jay Vine op het steilste gedeelte van de klim. Simon Yates volgde en niet veel later zou ook Pello Bilbao aansluiten bij het tweetal.

Vine, Yates en Bilbao zouden gaan strijden voor de dagzege en vooral Vine was bezig met het klassement. De Australiër hield het tempo hoog en versnelde nog eens op één kilometer van de streep. Bilbao en Yates reageerde attent, waarna Bilbao in de sprint de snelste was voor Yates. Vine moest genoegen nemen met een derde plaats, maar is wel de leider in het algemeen klassement. Daarin heeft de 27-jarige Australiër met nog twee etappes te gaan nu een voorsprong van vijftien seconden op Bilbao, en zestien seconden op Yates.

Results powered by FirstCycling.com

Nieuw-Zeelandse premier Ardern stopt, een terugblik op haar ambtsperiode

Jacinda Ardern (42) maakte donderdag bekend te stoppen als premier van Nieuw-Zeeland in de aanloop naar de verkiezingen, ze gaf aan dat ze 'te weinig in haar tank' heeft om zichzelf verkiesbaar te stellen. Ze treedt per 7 februari af. 

Ardern werd de jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld toen ze in 2017 op 37-jarige leeftijd tot premier werd gekozen.Ze loodste Nieuw-Zeeland door de Covid-19-pandemie en de daaropvolgende recessie, de schietpartijen in de Christchurch-moskee en de vulkaanuitbarsting op White Island.

De Guardian blikt terug op enkele van de meest memorabele momenten van Ardern's ambtsperiode.

'Meta stelt haar mening bij: het Azovbataljon mag weer op hun socials!'

Misschien met dank aan de luide roep om absolute vrijheid van meningsuiting door politici als Baudet, Wilders maar ook Trump, en zelfs misschien een beetje beducht voor Musk's plannen om van Twitter een baken van vrije meningsuiting te maken heeft Meta's Mark Zuckerberg besloten dat het beruchte en veel besproken Oekraïense Azov Regiment op hun platforms niet langer tot 'gevaarlijke organisatie' zal worden bestempeld.

Dit betekent dat leden van het Azov Regiment accounts mogen hebben op Meta-platforms zoals Facebook, Instagram en WhatsApp, terwijl inhoud die door andere gebruikers over Azov Regiment is geplaatst niet langer zal worden verwijderd, vertelde de woordvoerder van Meta aan de Kyiv Independent in een verklaring per e-mail.

Oekraïne onderhandelt al geruime tijd met Meta om het bedrijf ervan te overtuigen inhoud over het Azov-regiment en zijn leden te publiceren. Het Azov-regiment is een eenheid van de Nationale Garde van Oekraïne, voorheen gevestigd in Mariupol, een Oekraïense havenstad die nu door Rusland wordt bezet. De groep heeft tot controverse geleid over haar vermeende associatie met extreemrechtse groepen - een terugkerend thema dat wordt gebruikt door Russische propaganda.

Meta maakt een duidelijk onderscheid tussen Azov Regiment en Azov Movement. 
De Azov-beweging "heeft sterke banden met extreemrechtse extremisten in veel EU-landen en de VS", zei Alexander Ritzmann, een senior adviseur van het Counter Extremism Project, in een interview met Euronews. Het Azov-regiment dat vecht tegen Russische indringers is iets heel anders, voegde hij eraan toe.

Het Azov-regiment "werd volledig geïntegreerd in de Oekraïense nationale garde en opereert sindsdien onder het bevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken", zei Ritzmann.

Renaissanceschool telt drie leerlingen, wel een voldoende van onderwijsinspectie

Een kleine particuliere basisschool in Almere met drie leerlingen en twee leerkrachten (1,5 fte betaald) is na een jaar het resultaat van de verwoede pogingen van Forum voor Democratie om op diverse plekken in ons land Renaissancescholen met ‘klassiek, niet-woke onderwijs’ te openen. 

Het opvallende initiatief wekte veel (media-)aandacht, met positieve en negatieve gevolgen voor FVD. Het voorlopig resultaat is een school met drie leerlingen in groep zes. Ouders betalen daarvoor 300 euro per kind per maand.

Het viel initiatiefnemer Ralf Dekker (FvD) tegen hoeveel ouders daadwerkelijk bereid zijn om hun kind onderwijs te laten volgen bij de Renaissanceschool. Dit kost de aan FvD gelieerde stichting veel geld voor de huur van het gebouw, de 1,5 fte aan personeel en de te gebruiken leermiddelen. Dit wordt door particulieren gesponsord, aldus Dekker.

Positief nieuws voor FvD en de Renaissanceschool in Almere is dat de Onderwijsinspectie op alle vlakken een voldoende heeft gegeven, zegt Dekker. Zo'n beoordeling is verplicht voor alle beginnende particuliere scholen. Hierbij is gekeken naar de manier waarop de school aandacht gaf aan burgerschapsvorming en democratische grondrechten. De inspecteurs hebben daartoe in augustus enkele lessen gevolgd, het schoolplan bekeken en met de leerkrachten en leerlingen gesproken. De inspectie zou volgens Dekker expliciet hebben vermeld dat de school geen binding heeft met een politieke partij. Eerder gaf Dekker al aan dat de Renaissancescholen 'geen FvD-scholen zijn.' 

De Onderwijsinspectie heeft NRC de voldoende voor de school bevestigd en aangegeven dat het rapport over vijf weken zal worden gepubliceerd. Lees meer bij NRC

Singer-songwriter en gitarist David Crosby (81) overleden

De Amerikaanse zanger en gitarist David Crosby is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft dat laten weten in een verklaring aan entertainment-tijdschrift Variety. Crosby was al lange tijd ziek, en overleed "in de liefhebbende nabijheid van zijn vrouw en soulmate Jan en zijn zoon Django."

David Van Cortlandt Crosby, geboren in Los Angeles op 14 augustus 1941, was een Amerikaans gitarist en singer-songwriter. Hij maakte van 1965 tot 1968 deel uit van de folkrockgroep The Byrds en vormde daarna met Stephen Stills (van Buffalo Springfield) en Graham Nash (van The Hollies) de supergroep Crosby, Stills & Nash. Neil Young (ook van Buffalo Springfield) sloot zich bij hen aan toen ze op het Woodstock-festival optraden.

KNMI: code oranje voor Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland en Limburg

Het KNMI geeft voor vrijdagochtend voor de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant vanaf 08.00 uur code oranje uit vanwege sneeuwbuien. Voor Limburg geldt code oranje vanaf 10.00 uur. Er kan plaatselijk tot 5 centimeter per uur sneeuw vallen.

Vannacht en vanmorgen ochtend is er in het hele land, met uitzondering van de kuststrook, kans op gladheid door winterse buien of bevriezing van natte wegen. Op veel plaatsen zijn al strooiploegen de weg op gegaan.

Man (24) vast op verdenking seksueel misbruik ruim 100 minderjarigen

Het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant verdenkt een 24-jarige man uit Etten-Leur van het vervaardigen en bezit van kinderporno, aanranding, ontucht en verleiding van (minderjarige) meisjes tot ontucht via het internet. Inmiddels hebben acht meisjes aangifte tegen de man gedaan maar dit aantal kan naar verwachting van de politie en het OM nog flink oplopen. 

De man werd op 11 oktober 2022 aangehouden en zit sindsdien vast. Zijn digitale gegevensdragers werden in beslag genomen. Hierop staat een grote hoeveelheid kinderpornografisch beeldmateriaal.

Het politieonderzoek focust zich op dit moment op een inbeslaggenomen harde schijf. Specifiek om de inhoud van de submap genaamd 'Snap', hierin staan 150 mappen met verschillende meisjesnamen, inzichtelijk te maken. De focus ligt op het beoordelen van het beeldmateriaal, met steeds verschillende meisjes, en het onderzoeken van de identiteit van de slachtoffers.

Sextortion
De 24-jarige man wordt ervan verdacht dat hij via verschillende social mediakanalen contact legde met de veelal minderjarige meisjes. Zo gebruikte hij onder meer Snapchat en Instagram. Hij zocht contact onder een valse naam. Hiervoor gebruikte hij nepnamen waaronder Bryan.snapx, Bryansnelgeld en andere varianten waarin de alias Bryan is gebruikt.

De overkoepelende werkwijze van de verdachte was steeds hetzelfde. Hij bevriende zich online met de slachtoffers en startte een gesprek, waarin hij de meisjes geld aanbood voor het sturen van een (naakt)foto. Daarna dreigde hij deze online te zetten als ze niet nóg meer beeldmateriaal verstuurden naar hem. Inmiddels is bekend dat hij dit in specifieke gevallen ook gedaan heeft. Deze vorm van het verkrijgen van seksueel beeldmateriaal en het afpersen om meer wordt sextortion genoemd. De verdachte pleegde deze feiten van achter zijn computer.

Voor het beeldmateriaal dat de meisjes, soms gedurende een langere tijd, moesten maken, moesten zij soms zeer vergaande seksuele gedragingen verrichten voor de camera. Zo is uit het onderzoek de verdenking naar voren gekomen dat een slachtoffer seks moest hebben met een derde persoon en dit moest filmen en opsturen naar de verdachte.

Door het hele land
Het onderzoek, dat nog in volle gang is, richt zich op het in beeld krijgen van de meisjes die slachtoffer geworden zijn van deze verdachte. Inmiddels heeft de zedenrecherche de identiteit van enkele tientallen meisjes achterhaald waarmee de verdachte vermoedelijk via internet contact heeft gehad.

De zedenrecherche van de politie Zeeland-West-Brabant houdt zich bezig met dit onderzoek. Vanwege het hoge aantal slachtoffers wordt het korps ondersteund door extra zedenrechercheurs. De meisjes die door de verdachte via internet benaderd waren, zijn veelal minderjarig en wonen verspreid door het hele land. Mochten eventuele slachtoffers zich herkennen in de gebruikersnaam en werkwijze van de verdachte, dan kunnen ze contact opnemen met de lokale politie in de buurt.

Pro forma
Donderdag 19 januari vond de pro forma zitting plaats in de rechtbank van Breda. Dit is nog geen inhoudelijke zitting. De rechtbank besloot om de verdachte langer vast te houden. De volgende pro forma zitting vindt plaats op 11 april 2023. 

Hulpverlening
Veel tieners hebben seksuele ervaringen via internet; dat is de nieuwe realiteit. Het is daarom belangrijk dat tieners worden geïnformeerd over ‘grooming’, ‘sexting’, ‘sextortion’ en de risico’s van internet. Bijvoorbeeld gedwongen worden tot het, al dan niet in beeld, moeten verrichten van seksuele handelingen en chantage met ‘exposing’ van materiaal. Jong of oud, je bent baas over eigen lijf. 

Voor informatie over sextortion en tips hoe het te voorkomen, kan men terecht op de site van de politie

Like a Dragon: Ishin! bevat meer dan enkel vechten

Like a Dragon: Ishin! is de nieuwste spinoff van de inmiddels vrij bekende Yakuza-serie. Hoewel, het gaat hier om een remake van een PS4-game die in 2014 uitkwam in Japan, maar nooit in het Westen is uitgekomen. Deze game speelt zich af in oud Japan en bevat alter ego's van de personages in de hoofdserie.

In de nieuwe onderstaande trailer zien we niet een cool gevecht of verhaalscene. Nee, in plaats daarvan zien we een ander element waar deze games om bekend staan: de bizar uitgebreide zij-missies. In de 'Another Life'-modus kun je groente oogsten en vervolgens aan de hand van een minigame snijden. Verder kun je ook koken en allerlei dieren voeden. Kortom, Ishin! bevat net als voorgaande games allerlei vreemde activiteiten.

Like a Dragon: Ishin! komt op 21 februari 2023 uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc

Dead Cells-trailer toont Castlevania uitbreiding

Dead Cells krijgt later dit jaar een onverwachte uitbreiding: Return to Castlevania. Ontwikkelaar Motion Twin mag voor deze uitbreiding de beroemde serie van Konami lenen en vandaag zien we voor het eerst gameplay.

De trailer toont dat Dracula's kasteel inderdaad een nieuwe speellocatie wordt. Verder zien we de hoofdpersonage klassieke Castlevania-wapens gebruiken zoals het gooien van bijlen en wijwater. Volgens Motion Twin zitten Richter Belmont en Alucard ook in de uitbreiding. Dead Cells: Return to Castlevania krijgt een vraagprijs van een tientje.

Destiny 2: Lightfall-trailer toont futuristische stad

Destiny 2 krijgt op 28 februari weer een hele grote uitbreiding. Lightfall gaat een hoop nieuwe elementen brengen. De meest interessante daarvan is misschien wel Neomuna, een nieuwe locatie in Neptunus. Het verhaal van de uitbreiding speelt zich grotendeels in deze futuristische stad af.

Verder krijgen spelers toegang tot een nieuwe Darkness-subklasse genaamd 'Strand'. Met deze nieuwe kracht kun je gelijk als een soort Spiderman Neonuma verkennen. Het ziet er allemaal in ieder geval een stuk anders uit dan we van Destiny gewend zijn.

Sony kondigt PlayStation VR2 launchtitels aan

PlayStation VR2 is vanaf 22 februari te koop. Hoog tijd dus voor Sony om bekend te maken welke games je er straks op kunt spelen. De onderstaande lijst betreft de zogenoemde 'launch window'. Het bevat dus ook games die ook een maandje of twee na de releasedatum uitkomen.

Verder krijgen een aantal PS VR1 games gratis updates zodat ze op het nieuwe systeem werken.

 • After the Fall (Vertigo Games)
 • Altair Breaker (Thirdverse)
 • Before Your Eyes (Skybound Interactive, launch window)
 • Cities VR (Fast Travel Games)
 • Cosmonious High (Owlchemy)
 • Creed Rise to Glory: Championship Edition (Survios, launch window)
 • The Dark Pictures: Switchback (Supermassive Games, launch window)
 • Demeo (Resolution Games)
 • DYSCHRONIA: Chronos Alternate (MyDearest Inc., Perp Games)
 • Fantavision 202X (Cosmo Machia, Inc.)
 • Gran Turismo 7 (via free update to PlayStation 5 version of Gran Turismo 7)
 • Horizon Call of the Mountain (Firesprite, Guerrilla)
 • Job Simulator (Owlchemy)
 • Jurassic World Aftermath Collection (Coatsink)
 • Kayak VR: Mirage (Better Than Life)
 • Kizuna AI: Touch the Beat! (Gemdrops, Inc.)
 • The Last Clockwinder (Pontoco/Cyan Worlds)
 • The Light Brigade (Funktronic Labs, purchase includes PlayStation VR and PlayStation VR2 versions)
 • Moss (Polyarc)
 • Moss: Book II (Polyarc)
 • NFL Pro Era (StatusPro, Inc., free PS VR2 upgrade)
 • No Man’s Sky (Hello Games, launch window)
 • Pavlov VR (Vankrupt)
 • Pistol Whip (Cloudhead, free upgrade)
 • Puzzling Places (Realities.io, free upgrade)
 • Resident Evil Village (Capcom, via free update to PlayStation 5 version of Resident Evil Village)
 • Rez Infinite (Enhance)
 • Song in the Smoke: Rekindled (17-BIT)
 • Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge – Enhanced Edition (ILMxLab)
 • Synth Riders (Kluge Interactive, free upgrade)
 • The Tale of Onogoro (Amata K.K)
 • Tentacular (Devolver Digital)
 • Tetris Effect: Connected (Enhance)
 • Thumper (Drool LLC)
 • The Walking Dead: Saints & Sinners: Ch. 2: Retribution (Skydance, launch window)
 • Vacation Simulator (Owlchemy)
 • What the Bat (Triband)
 • Zenith: The Last City (Ramen VR, free upgrade)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.