Oekra´ne herovert Cherson, Russische aftocht leidde tot chaotische taferelen

Het terugtrekken door Russische troepen uit de stad Cherson lijkt te hebben geleid tot chaotische taferelen, sommige eenheden zouden de opdracht hebben gekregen om desnoods 'vermomd' als burger te ontsnappen.  

Russische troepenhebben in Cherson een brug over de rivier de Dnipro hebben opgeblazen om een Oekraïense achtervolging te voorkomen. Om vijf uur 's ochtends (4:00 uur CET) "was de overdracht van Russische soldaten naar de linkeroever van de rivier de Dnipro voltooid", zei het Russische ministerie van Defensie in een online gepubliceerde verklaring. "Geen enkel stuk militair materieel en wapens" werd achtergelaten aan de andere kant van de rivier.

Kremlin: 'Cherson blijft onderdeel van Rusland'
Zelfs na de terugtrekking van de Russische troepen blijft Moskou de Oekraïense regio Cherson als Russisch grondgebied beschouwen. De regio Cherson blijft onderdeel van de Russische Federatie, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het persbureau Interfax. "Deze status wordt bepaald en geconsolideerd door de wet. Er zijn hier geen veranderingen en die kunnen er ook niet zijn", zei Peskov.

Op de vraag of de nederlaag in Cherson niet vernederend was voor Poetin, antwoordde Peskov met "nee".

Eind september verklaarde president Vladimir Poetin tijdens een ceremonie in het Kremlin vier Oekraïense regio's, waaronder Cherson, tot Rusland. Peskov maakte duidelijk dat het Kremlin geen spijt heeft van de vieringen op het Rode Plein voor de inlijving van de regio's. De internationale gemeenschap beschouwt de annexaties als een schending van het internationaal recht. 

Oekraïense troepen bereiken Cherson
Oekraïense troepen zijn de stad binnengetrokken nadat Russen zich hadden teruggetrokken uit Cherson (Kherson). "Kherson keert terug naar Oekraïne, eenheden van de Oekraïense strijdkrachten komen de stad binnen", schreef het Oekraïense ministerie van Defensie op Facebook en riep de Russische soldaten die nog op de grond zijn op om zich "onmiddellijk over te geven". De terugtrekkingsroutes van de 'Russische indringers' liggen onder vuur van het Oekraïense leger, volgens Kyiv. "Elke poging om zich te verzetten tegen de Oekraïense strijdkrachten zal worden gestopt".

De inwoners vierden feest met vlaggen en door te toeteren. Op foto's is te zien hoe de blauw-gele vlag van Oekraïne opnieuw werd gehesen op het gebouw van het lokale bestuur van de oblast. Oekraïense soldaten werden enthousiast begroet door de mensen met knuffels en applaus.