Musk vreest miljardenverlies en sluit faillissement Twitter niet uit

Bijna twee weken na de overname van Twitter van $ 44 miljard sluit de nieuwe eigenaar Elon Musk niet uit dat de online dienst failliet gaat. Volgens berichten in de media waarschuwde hij tijdens een optreden voor werknemers dat de balans van Twitter het komende jaar een gat van een miljard dollar zou kunnen oplopen. Als het onder deze omstandigheden niet mogelijk is om meer geld binnen te halen dan we uitgeven, "kan een faillissement niet worden uitgesloten", zei Musk tegen verschillende media waaronder Bloomberg, The Information en Platformer.

Twitter stond voor de overname al diep in het rood. Na de deal klaagde Musk over een terugval in de omzet omdat enkele grote adverteerders hun advertenties op het platform hadden opgeschort. Dit vanwege zorgen dat hun advertenties tussen negatieve berichten zouden kunnen verschijnen als Musk minder strenge regels gaat hanteren, zoals aangekondigd. Ook weegt de lening van zo'n 13 miljard dollar die Musk aanging voor de aankoop zwaar. Volgens berichten in de media kost het aflossen van deze schuld ongeveer een miljard dollar per jaar.

De tech-miljardair wil de advertentie-inkomsten, die tot nu toe goed waren voor 90 procent van de omzet, aanvullen met een abonnementsbedrijf. De lancering van zijn nieuwe abonnement met een blauw verificatievinkje veroorzaakte aanvankelijk chaos omdat sommige gebruikers nepaccounts maakten van beroemdheden en bedrijven. de door Musk aangekondigde grijze vinkjes als echte verificatie voor beroemdheden, ondernemingen, instanties en overheden werd na een paar uur al weer ingetrokken.

Niet meer thuiswerken
Musk had medewerkers al per e-mail gewaarschuwd voor moeilijke tijden. De economische situatie is "slecht", zeker voor een bedrijf dat afhankelijk is van advertentie-inkomsten. In de memo kondigde Musk ook nieuwe richtlijnen aan voor thuiswerken – in de toekomst is thuiswerken alleen toegestaan met zijn nadrukkelijke persoonlijke toestemming. Volgens de memo, waaruit de Amerikaanse media unaniem citeerden, moeten werknemers minstens 40 uur per week op kantoor aanwezig zijn. Voor de overname mochten de medewerkers van Twitter overal vandaan werken. Musk wordt gezien als een uitgesproken tegenstander van de thuiskantoortrend, dat had hij al duidelijk had gemaakt bij zijn elektrische autobedrijf Tesla.

Vorige week schrapte Musk ongeveer de helft van de ongeveer 7.500 banen bij Twitter. Nu zei hij dat het bedrijf nog te veel medewerkers heeft. Volgens berichten in de media verlieten twee andere topmanagers donderdag het bedrijf: Yoel Roth, die verantwoordelijk was voor het uitfilteren van aanstootgevende inhoud, en Robin Wheeler, die nieuw was aangesteld om toezicht te houden op de relaties met adverteerders.