'The hell with it' - Elon Musk blijft Oekraïne gratis voorzien van Starlink

De Amerikaanse ondernemer Elon Musk wil nu toch de satelliet-ondersteunde internetdienst Starlink van Space-X gratis beschikbaar blijven stellen aan Oekraïne

De miljardair schreef op Twitter dat zijn aanbod van kracht blijft, ook al zou dat Starlink verlies opleveren terwijl andere bedrijven miljarden aan steun ontvingen.

Musk had eerder aangegeven dat Starlink niet onbeperkt kon blijven financieren. Volgens informatie van de Amerikaanse nieuwszender CNN wilde Musk dat het Amerikaanse ministerie van Defensie zou gaan meebetalen aan Starlink. Space-X heeft al $ 80 miljoen uitgegeven aan Starlink voor Oekraïne en verwacht wordt dat dit tegen het einde van het jaar is opgelopen tot een bedrag van meer dan $ 100 miljoen.

SpaceX doneerde de internetdienst kort na het begin van de Russische agressieoorlog in Oekraïne en leverde later de nodige ontvangstsystemen. Starlink maakt ook internetverbindingen mogelijk in gebieden waar de huidige mobiele communicatie-infrastructuur is vernietigd. Het systeem dient als communicatiemiddel voor zowel burgers als het Oekraïense leger.