CaliforniŽ: rapteksten niet langer 'bewijs' voor rechtbanken

Californië is de eerste staat die wetgeving heeft aangenomen die het gebruik van rapteksten in gerechtelijke bewijsstukken aan banden legt. Gouverneur Gavin Newsom ondertekende het wetsvoorstel. Beroemde rappers zoals Meek Mill, Ty Dolla $ign, Tyga en YG keken toe via een videolink.

De wet, de zogenaamde "Decriminalizing Artistic Expression Act", is bedoeld om artiesten te beschermen tegen het feit dat hun songteksten als onrechtmatig bewijs tegen hen kunnen worden gebruikt in strafzaken. Veel rapteksten gaan over misdaad en geweld, wat leidt tot stereotypering. 

Aanhangers van de wet stellen dat het recht op creatieve expressie moet worden beschermd. Muzikantenadvocaat en activist Dina LaPolt zei te hopen dat een soortgelijke wet op federaal niveau zal worden aangenomen, volgens een verklaring van het online portaal Variety.

In de VS worden rapteksten vaker aangevoerd als bewijs in rechtszaken. Volgens Variety verwezen officieren van justitie onlangs naar geweld in liedjes van rapper Young Thug na zijn arrestatie afgelopen mei. De muzikant wordt beschuldigd van betrokkenheid bij bendecriminaliteit.