Oekra´ne herovert steeds meer terrein in het oosten, Russen 'erkennen' vlucht

Na een snelle opmars diep in door Moskou bezet gebied beweert Oekraïne de stad Kupyansk te hebben heroverd. Het is strategisch uiterst belangrijk omdat de stad Rusland verbindt met het Oekraïense spoorwegnet. De val ervan zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de Russische eenheden in het oosten.

Oekraïne zegt dat het de strategisch belangrijke stad Kupyansk in de regio Kharkiv heeft heroverd. De regionale raad van de noordoostelijke stad publiceerde foto's op Facebook waarop Oekraïense soldaten te zien zijn voor het stadhuis. Natalia Popova, de adviseur van de voorzitter van de raad, schreef: "Kupyansk is Oekraïne. Eer aan de Strijdkrachten van Oekraïne." Op de foto's houden de soldaten de blauwe en gele vlag van Oekraïne omhoog, terwijl de Russische vlag aan hun voeten ligt. De binnenlandse inlichtingendienst van Oekraïne, de SBU, bevestigde eveneens dat Oekraïense eenheden de stad waren binnengetrokken.

Kupyansk is zo belangrijk omdat daar de spoorlijnen in Oost-Oekraïne samenkomen met de spoorlijn naar Rusland. Voor de Russische troepen en hun bevoorrading zou de controle erover enorm belangrijk zijn. Door de herovering van Koepjansk loopt het Russische leger het gevaar dat duizenden van zijn soldaten aan de frontlinies worden ingesloten.

De zuid-westelijker gelegen stad Izyum is is nu ook bereikt door Oekraïense troepen, zoals blijkt uit door ntv.de geverifieerde videobeelden. Eerder hadden Russische bronnen al gemeld dat Russische troepen de stad Isyum hadden verlaten om de troepen in Donetsk te versterken.

Oekraïne zei dat het de afgelopen dagen een groot gebied in het oosten heeft heroverd in zijn snelste opmars sinds het afslaan van de Russische aanval op de hoofdstad in Kyiv in maart. In het gebied zag een verslaggever van Reuters Oekraïense politie patrouilleren in de steden. Terwijl door wegvluchtende Russen achtergelaten kisten met munitie op straat stonden.

Uitgebrande voertuigen met een "Z"-symbool
In Hrakowe, een van de tientallen heroverde dorpen, waren talloze uitgebrande voertuigen te zien met daarop de "Z" - het teken van de Russische invasie sinds 24 februari. Munitie en afval stapelden zich op in verlaten stellingen die de Russische soldaten kennelijk in grote haast hadden verlaten. Op een binnenplaats lagen drie lijken in witte lijkzakken.

Volodymyr Timoshenko, hoofd van de regionale politie, zei dat de Oekraïense politie de identiteit controleert van de inwoners die sinds het begin van de invasie onder Russische bezetting leven. De eerste taak van de politie, zei hij, is bijstand te verlenen waar dat nodig is. "De volgende taak is het documenteren van de misdaden die de Russische indringers hebben begaan in de gebieden die zij tijdelijk hebben bezet."

De inname van ten minste een deel van Kupyansk zou kunnen betekenen dat duizenden Russische soldaten aan de frontlinies vastzitten. Ze zouden afgesneden kunnen worden van bevoorrading. Het was echter niet mogelijk de situatie in de stad en de gevechten in andere gebieden onafhankelijk te verifiëren.

De Oekraïense president Zelenskyy had vrijdagavond gezegd dat meer dan 30 nederzettingen in de regio Kharkiv reeds door de Oekraïense strijdkrachten waren heroverd. Ze zetten hun tegenoffensief in verschillende gebieden voort, volgems de president. "Ons leger, onze inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten zijn actief op verschillende operationele gebieden. Ze doen dit met succes."

Verrassend Oekraïens offensief
Het offensief van Oekraïne in het oosten kwam als een verrassing en startte een week na het begin van de langverwachte Oekraïense tegenaanval aan het front in het zuiden in Kherson. Tot dusver is minder informatie vrijgegeven over de operatie in deze regio, die tegenover het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim ligt.

Volgens eigen informatie heeft Oekraïne daar echter ook successen geboekt. Dienovereenkomstig zijn haar troepen erin geslaagd duizenden Russische soldaten die zich op de westelijke oever van de Dnjepr bevinden te isoleren.