Titanic: eerste 8K beelden van wrak op de bodem

De "hoogste kwaliteit" beelden die ooit van de Titanic gemaakt zijn, tonen een "verbazingwekkende hoeveelheid details en kleuren", aldus het team achter het project.

OceanGate Expeditions zegt dat ze 's werelds "eerste ooit" 8k-beelden van de Titanic hebben vrijgegeven, die woensdag in première gingen op de YouTube-pagina van het bedrijf.

De beelden laten close-ups van het wrak en het verval zien, met zeer duidelijke details, waaronder een ketel die op de oceaanbodem viel toen de Titanic in tweeën brak, en de naam van de ankermaker op het bakboordanker, die niet eerder door Titanic-duiker en expert Rory Golden waren opgemerkt.

"Ik bestudeer het wrak al tientallen jaren en heb meerdere duiken gemaakt, en ik kan me geen andere afbeelding herinneren die dit detailniveau laat zien", zegt Golden.

"Het is gaaf dat we na zoveel jaren misschien een nieuw detail kunnen zien dat niet zo duidelijk zichtbaar was met eerdere generaties cameratechnologieën."

Er zijn beelden gemaakt door duikers en experts die een verkenning uitvoerden met de Titan Submersible, eigendom van OceanGate Expeditions, die volgens het bedrijf de enige vijfpersoons bemande duikboot ter wereld is die 4.000 meter onder het zeeniveau kan bereiken.

De groene lichten die in de video te zien zijn, waren afkomstig van een laserschaalsysteem dat werd gebruikt om nauwkeurig de grootte te bepalen van de objecten waar de experts naar keken op een camera in de onderzeeboot.