Ohio: man in kunstmatige coma gebracht na 20.000 bijensteken

In de Amerikaanse staat Ohio is een jonge man duizenden keren gestoken door 'killer bees' en daardoor ernstig gewond geraakt. De 20-jarige Austin Bellamy moest in een kunstmatige coma worden gebracht en kunstmatig worden beademd, zo meldde de Amerikaanse omroep Fox 19. Volgens zijn familie werd hij meer dan 20.000 keer gestoken. Naar verluidt sneed Bellamy afgelopen vrijdag takken van een citroenboom af toen hij per ongeluk in een nest Afrikaanse 'killer bees sneed.

"Toen hij in (de takken) begon te snijden, kwamen de bijen tevoorschijn", vertelde zijn grootmoeder Phyllis Edwards aan Fox 19. "Hij schreeuwde: 'Help, help me, help' en niemand hielp hem." De familie keek vanaf de grond toe hoe Bellamy werd aangevallen door de insecten, maar ze konen niet helpen omdat ze zelf ook werden aangevallen. Ze wilde de ladder op om haar kleinzoon te helpen, zei de grootmoeder. "Maar ik kon niet bij hem komen omdat ik omringd was door bijen."

Volgens zijn moeder heeft Bellamy ook zo'n 30 bijen ingeslikt. Het zou de doktoren meer dan een dag hebben gekost om ze uit hem te zuigen. Doktoren verwachten wel dat de 20-jarige volledig herstelt. Een brandweerman heeft haar zoon gered, zei de moeder.

De 'killer bee' in kwestie is de Afrikaanse honingbij. In vergelijking met andere bijensoorten vallen alle bijen in de kolonie aan wanneer ze worden bedreigd, in tegenstelling tot enkele bijen zoals gebruikelijk. Ze achtervolgen het slachtoffer hierbij hardnekkig, wat resulteert in enkele honderden steken. Vanaf 1000 bijensteken ontstaat er een levensgevaarlijke situatie voor volwassenen.