Drukte op Amsterdamse grachten: ken de regels

Sinds corona is het een stuk drukker geworden op de Amsterdamse grachten. Steeds meer mensen hebben een bootje, maar de vaarregels kennen velen niet. En dat kan volgens Rijkswaterstaat tot gevaarlijke situaties leiden. Zo is te lezen bij AT5 

Al vroeg wordt het druk op de Amsterdamse wateren, allerlei vaartuigen maken hun baan door het water. Ongelukken zijn dan zo gebeurd, zo ervoer schipper Leo toen hij een personeelsfeestje rondvoer: "Er komt een bootje met 15  kilometer per uur aanstuiven en die vaart er bij mij zo een raam uit."

Gelukkig raakte niemand gewond maar hij ziet dat het steeds drukker wordt, er varen volgens eigen zeggen veel randdebielen op de grachten. Ook Rijkswaterstaat ziet dat het drukker is sinds corona, veel mensen kennen de regels niet en varen op de verkeerde plaats. Belangrijk is om rechts aan te houden, net als op de weg en de dode hoek in de gaten te houden, en dat er contact wordt gezocht met de bestuurder van het vaartuig. Eigenlijk niet anders dan op de weg. 

Of er volgens Boudewijn Hardus, mobiel verkeersleider, een verplicht vaarbewijs moet komen? "Dat is niet aan mij. Wat ik belangrijk vind is dat mensen de vaarregels kennen. Een vaarbewijs kan daar wel bij helpen ja."

Ga je zelf het water op? Zorg er dan voor dat je de regels kent.