Oranje met zwaarbevochten zege op BelgiŽ naar halve finale WK hockey

Achtvoudig wereldkampioen Nederland heeft zich geplaatst voor de ontknoping van het WK hockey, dat plaatsvindt in het Spaanse Terrassa. Met een zwaarbevochten 2-1 overwinning in de kwartfinale wipte Oranje voor een kleine 10.000 supporters in het Wagener Stadion opponent België uit het toernooi. Tegenstander zaterdag in de halve finale is de winnaar van Australië-Spanje, de kwartfinale die woensdag wordt gespeeld.

Amstelveen ontplofte na 59 minuten hockeyen, toen België op een stand van 2-1 een strafcorner naast schoot, de laatste kans van de wedstrijd. Iedereen in het Wagener Stadion explodeerde en zorgde in de slotminuut van de kwartfinale voor een elektrisch geladen sfeer. Alle supporters stonden van hun stoel op en trakteerden Oranje op een oorverdovend applaus. Bij het klinken van de toeter brak er een volksfeest los op de tribunes.

Op een stand van 1-1, tien minuten na de gelijkmaker van België uit een strafcorner, bracht aanvaller Freeke Moes in haar 25ste interland het Nederlands elftal verlossing. Heerlijk slalomde de spits in de cirkel door een leger Belgische sticks. Vanaf de achterlijn schoot de spits van Amsterdam de bal via de binnenkant van de klomp van keepster D’Hooghe in het doel: 2-1. Twaalf minuten lang moesten de Oranje Dames vervolgens zien te overleven in de zwaarste wedstrijd die ze dit wereldkampioenschap speelden.

Massaal klonk het ‘Holland, Holland’ om 19.30 uur vanaf de volle tribunes in het uitverkochte Wagener Stadion. Instinctief voelde het publiek aan dat Nederland de steun goed kon gebruiken. Oranje hockeyde dit toernooi goed, maar nog niet fantastisch. Dat Nederland zomaar even het sterk spelende België aan de kant zou schuiven, was geen vanzelfsprekendheid.

Elke wedstrijd incasseerde de verdediging tot nu toe een tegendoelpunt, een zeldzaamheid de afgelopen seizoenen. Speelsters bij wie het normaal gesproken lijkt alsof de bal met lijm aan hun stick kleeft, leden dit WK te vaak balverlies. De verbinding tussen de topspeelsters van het Nederlands elftal was er soms wel, maar te vaak ook niet.

België speelde dit WK enkele sterke wedstrijden. Onder leiding van Raoul Ehren heeft de Belgische nationale ploeg een verjongingskuur ondergaan. Talenten als Charlotte Englebert (21), Ambre Ballenghien (21), Justine Rasir (20) en Hélène Brasseur (20) hebben het team een kwaliteitsinjectie gegeven. Vooral de overtuigende wijze waarop de Belgen het arme Chili wegspeelden (5-0), was bijzonder om te zien, met de kanttekening natuurlijk dat Chili natuurlijk het laagst geklasseerde land van dit WK was.

Meteen vanaf de afslag trok Oranje ten aanval. Middenvelder Felice Albers, bezig aan een ijzersterk wereldkampioenschap, liet zich met een flits gelden. Na kleine kansjes voor Lidewij Welten en Frédérique Matla legde ze de bal op een Belgische voet, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Om de een of andere reden loopt het dit WK nog niet op de kop cirkel bij Oranje. Tot aan de kwartfinale haalde Nederland 21 corners, waarvan er slechts vier werden verzilverd. Vooral het vizier van Frédérique Matla stond nog niet op scherp, met nul goals uit acht pogingen.

Behalve Matla meldde ook Yibbi Jansen zich op de cirkelrand. Duidelijk te zien was dat Jansen de eerste keus is. De bal werd richting de middenvelder van SCHC gespeeld. Haar sleeppush was hard, maar over de grond en door het midden. De Belgische keepster Elena Sotgiu bracht met haar voet redding.

Na een gemiste kans van Alix Gerniers ging Nederland met man en macht op zoek naar de voorsprong. International Laurien Leurink, de assistkoningin van het Nederlands elftal, legde na twee gemiste kansen van Maria Verschoor haar stick op de grond, bij de tweede paal. Een voorzet van Eva de Goede tipte ze binnen, vlak voor het einde van het eerste kwart: 1-0.

Twee keer scoren was op het eerste oog een zware opgave voor de Belgen. Gedurende de eerste minuten van het tweede kwart versierde Nederland drie strafcorners, maar die werden stuk voor stuk gemist. Toch kwam er vervolgens een fase dat de Belgen sterker werden. Wel kreeg Oranje de kans op 2-0. Een schot van Laura Nunnink werd gered door keepster Aisling D’Hooghe. Aanvaller Freeke Moes volleyde de bal vervolgens vanuit de lucht bijna het doel in, maar opnieuw stond D’Hooghe in de weg.

Na de 1-0 mocht Nederland zichzelf verwijten dat te weinig op zoek ging naar de 2-0. Heel Amstelveen hield de adem in toen de Belgische aanvaller Charlotte Englebert de eerste strafcorner voor de Red Panthers haalde. Alle ogen waren gericht op verdediger Stéphanie Vanden Borre (24), die acht jaar geleden als zestienjarige haar debuut maakte in de nationale ploeg. Lang behoorde ze tot de grijze middenmoot van het internationale hockey, maar nu ze 155 interlands achter haar naam heeft staan, is haar sleeppush het grootste wapen van de Red Panthers. Dit wereldkampioenschap stond de teller voor haar op zes verzilverde strafcorners. Daarmee is ze medetopscorer van het WK.

Verrassend koos België niet voor een sleeppush van Vanden Borre, maar speelde zij de bal terug op aangeefster Alix Garniers. Met een tip-in vond Garniers het minuscule gaatje in de Nederlandse strafcornerverdediging. Halverwege het derde kwart stond het plotseling 1-1.

De minuten daarna was Nederland het helemaal kwijt. Pas in het vierde kwart pikte Oranje de draad weer op. Aanvaller Freeke Moes deed het Wagener Stadion na 48 minuten ontploffen. Vanaf de achterlijn schoot de spits van Amsterdam de bal via de binnenkant van de klomp van keepster D’Hooghe in het doel: 2-1.

Tien minuten voor tijd viel het Wagener Stadion stil toen de Belgen hun tweede strafcorner van de wedstrijd haalden. Opnieuw speelde Vanden Borre voor de tip. Via een Belgische stick ging de bal omhoog. Het leverde een grote kans op voor de 2-2. Maar door Alix Gerniers werd de bal over het Nederlandse doel getikt.

De slotfase was bloedstollend. De klok tikte weg en Moes was dichtbij de 3-1, maar schoot de bal op de paal. De laatste twee minuten haalde België nog twee strafcorners. Maar nadat Josine Koning de inzet van Vanden Borre redde en vervolgens de rebound naast ging, steeg er om 21.04 uur een orkaan van gejuich op in Amstelveen.

Nederland – België 2-1 (1-0)
14. Laurien Leurink 1-0
38. Alix Garniers 1-1 (sc)
48. Freeke Moes 2-1