'Binnenkort beperkt aantal zelfrijdende auto's in Europa op de weg'

De Europese Unie werkt aan wetgeving die het voor autofabrikantenmogelijk moet maken om zelfrijdende auto’s te verkopen in de Europese lidstaten. Dat melden EU-medewerkers die betrokken zijn bij het opstellen van deze regelgeving aan het internationale politieke platform Politico. Zo valt te lezen in het AD.

Dergelijke voertuigen (level 4 autonoom), waarbij automobilisten zelf geen toezicht meer hoeven te houden op het rijden, zijn nog volop in ontwikkeling. Het doel is om de positie van Europa als voorloper neer te zetten voor auto's van de volgende generatie die zelfrijdend over de weg en doorhet verkeer kunnen navigeren, aldus twee EU-functionarissen.

"We gaan van de experimenteerfase naar de commerciële fase", zei de EU-functionaris.

De wetgeving zal 17 afzonderlijke technische regels bevatten die de manier zullen wijzigen waarop EU-landen voertuigen voor verkoop goedkeuren. Het maakt deel uit van een veel bredere herziening van de veiligheidsnormen voor auto's, de General Safety Regulation (GSR), waarvan een deel woensdag van kracht wordt.

De EU streeft naar nul verkeersdoden in 2050, maar om dat te bereiken moet ze de veiligheidsvoorzieningen in auto's verbeteren, aangezien een verkeerde inschatting de oorzaak ia van 95 procent van de voertuigongevallen.

Er worden wel beperkingen aan  het aantal zelfrijdende auto's gesteld, want in het plan staat dat per automerk in iedere lidstaat jaarlijks slechts 1500 autonome(zelfrijdende) auto’s verkocht mogen worden. De verkeersveiligheid kan een issue worden voor de verkeersveiligheid, als er massaal auto's zonder bestuurder op de weg zullen begeven.