Commissie: Trump zette demonstranten aan tot bestorming van Capitool

Het parlementaire onderzoek naar de bestorming van het Capitool in januari 2021 heeft zijn eerste openbare hoorzitting gehouden. Voorzitter Thompson beschuldigde de toenmalige president Trump van het aanzetten tot de rellen.

Thompson sprak over "poging tot een staatsgreep", waarbij Trump een centrale rol speelde. De president "hitste de gemoederen op, waarna de bestorming plaats vond", zei de vicevoorzitter van de commissie, de Republikein Liz Cheney.

Op 6 januari 2021 vielen Trump-aanhangers het Capitool binnen terwijl daar het winnen van de presidentsverkiezingen van november 2020 door Biden werd bevestigd. Ten gevolge van de bestorming waren vijf doden te betreuren. Het incident veroorzaakte gruwel over de hele wereld en wordt beschouwd als een zwarte dag in de geschiedenis van de Amerikaanse democratie.

De commissie is bijna een jaar geleden met haar onderzoekswerkzaamheden begonnen. Sindsdien hebben ze zo'n 140.000 documenten bekeken en meer dan duizend getuigen ondervraagd. Bij de aanvang van een reeks hoorzittingen toonde de onderzoekscommissie enkele tot nog toe ongepubliceerde opnames van de rellen.

Hier een compilatie van de niet eerder vertoonde beelden van de bestorming van het Capitool: