Tijdlijn van schietpartij Uvalde, laat duidelijk het falen van plaatselijke politie zien

Terwijl een gebroken gemeenschap nog veel vragen heeft over het gebrek aan daadkrachtig optreden door de politie hebben de autoriteiten een nieuwe uitgebreide tijdlijn gegeven over wat er vooraf en tijdens de verschrikkelijke schietpartij in de school in Uvalde, Texas, is gebeurd.

Op vrijdag heeft Steven McCraw, directeur van het Texaanse Departement van Openbare Veiligheid, de  tot nu toe meest gedetailleerde beschrijving gegeven over de gruwelijke gebeurtenissen in de Robb Basisschool op 24 mei. Hierbij heeft hij geprobeerd antwoorden te geven over de manier waarop de autoriteiten hebben gereageerd tijdens de schietpartij.

CNN heeft een tijdlijn van gebeurtenissen opgesteld met de informatie van McCraw, berichten op sociale media en andere berichtgeving die inzicht geven wat er voorafging aan de schietpartij en een minuut-voor-minuut uitsplitsing van de aanval -- en hoe de autoriteiten erop reageerden.

In de maanden vooraf
In september 2021 vroeg de schutter, Salvador Ramos (18), zijn zus om hem te helpen een pistool te kopen en ze "weigerde botweg," zei McCraw.
De schutter zat in een groepschat op Instagram en daarin werd op 28 februari besproken dat de verdachte een "schoolschutter" was, zei McCraw.

Op 1 maart had de schutter een Instagram-chat met verschillende anderen waarin hij besprak een pistool te kopen, zei McCraw. Twee dagen later was er een andere groepschat waarin iemand zei, "dat gezegd werd" dat de verdachte een pistool aan het kopen was. De schutter antwoordde, "net iets gekocht rn."

Op 14 maart schreef de schutter in een Instagram-post: "Nog 10 dagen." Een andere gebruiker antwoordde: "'ga je een school overhoop schieten of zo?' De schutter antwoordde, 'nee en stop met domme vragen stellen en je ziet het vanzelf,'" zei McCraw.

Op 17 en 20 mei kocht de schutter legaal twee AR-geweren bij een lokale federale wapenvergunninghouder, zei senator John Whitmire van de staat Texas. 

De schutter kocht 375 patronen op 18 mei, zei Whitmire, die de wetshandhaving citeerde.
Staatssenator Roland Gutierrez zei dat de aankopen waren gedaan voor de 18e verjaardag van de verdachte.

Hij schoot zijn grootmoeder neer en verliet het huis
Voordat hij naar de school ging en een bloedbad aanrichtte, stuurde de schutter een reeks huiveringwekkende sms-berichten naar een meisje dat hij online had ontmoet. Het meisje (15), dat in Duitsland woont, zei dat ze eerder deze maand met de schutter begon te chatten op een social media-app. De schutter vertelde haar dat hij op maandag een pakket munitie had ontvangen, zei ze.

Op dinsdagochtend belde Ramos haar en vertelde haar dat hij van haar hield, zei ze.

Hij klaagde over zijn oma die aan de telefoon was met AT&T over "mijn telefoon."
"Het is vervelend," sms'te hij.

Zes minuten later, om 11.21 uur, sms'te hij: "Ik heb net mijn oma in haar hoofd geschoten."
Enkele seconden later, schreef hij: "Ik ga nu een basisschool overhoop schieten."

Verdachte begon te schieten buiten de school
Op dinsdag 24 mei om 11.27 uur: Op videobeelden is te zien dat een buitendeur van basisschool Robb, waar de schutter vermoedelijk ook op heeft gezeten, door een leraar werd geopend, zei McCraw tijdens een vrijdag gehouden persconferentie.

11:28 uur: Het voertuig van de schutter crasht in een greppel vlakbij de school. Een leraar rent een kamer in om een telefoon te pakken en keert terug naar de uitgangsdeur, die open blijft, zei McCraw. De verdachte springt uit de passagierskant van de truck met een geweer en een tas, waarvan de ambtenaren later ontdekten dat het munitie was, zei DPS-directeur Victor Escalon op een donderdagse persconferentie.

Twee getuigen, die bij een uitvaartcentrum aan de overkant van de school aanwezig waren, hoorden de crash en gingen kijken wat er gebeurde. De verdachte begint op hen te schieten, zei McCraw. Beiden renden weg.

11:30 uur: Een leraar komt paniekerig tevoorschijn, hij heeft "blijkbaar" 112 gebeld, zei McCraw. In een aparte verklaring zei de US Marshals Service dat het om 11.30 uur een oproep voor assistentie kreeg van een agent van het Uvalde Police Department.

11:31 uur: De verdachte bereikt de laatste rij voertuigen op de parkeerplaats van de school en begint te schieten op de school, zei McCraw. Patrouille voertuigen kwamen aanrijden bij het uitvaartcentrum.
Er was geen schoolagent die de verdachte buiten de school aansprak, zoals ambtenaren eerder hadden beschreven, zei McCraw. Een schoolagent was niet ter plaatse, maar hoorde de 911 oproep over een man met een pistool, reed naar het gebied en spurtte naar de achterkant van de school, naar een persoon waarvan hij dacht dat het de verdachte was, maar het was een leraar, zei McCraw.

"Terwijl hij dat deed, reed (de schoolagent) vlak langs de verdachte, die zich achter een voertuig had verstopt, waar hij op de school begon te schieten," zei McCraw. Meerdere schoten werden afgevuurd door de verdachte, voegde hij eraan toe.

Agenten waren al 47 minuten in de school aanwezig voordat de schutter werd gedood
11:33 uur: De schutter komt de school binnen en begint te schieten in een klaslokaal, dat verbonden is met een tweede klas. Hij schoot "minstens" 100 kogels af, zei McCraw.

11.35 uur: Drie agenten van de politie van Uvalde komen door dezelfde deur binnen als de verdachte. Nog eens drie Uvalde politieagenten en een county sheriff volgen, zei McCraw, voor een totaal van zeven agenten ter plaatse.
De drie eerste agenten gingen direct naar de klasdeur, die gesloten was, en twee liepen schampwonden van de schutter op, volgens McCraw.

11:37 uur: Nog eens 16 kogels worden afgevuurd in de volgende minuten.

11:42 uur: Een kennis van een leraar ontvangt een sms waarin staat dat er een actieve schutter op de campus was. CNN zag het sms-bericht en bevestigd de tijdstippen.

11:43 uur: Robb Elementary laat op Facebook weten dat de campus is afgesloten "vanwege geweerschoten in de omgeving," en voegt eraan toe dat "de leerlingen en het personeel veilig zijn in het gebouw."

Ruwweg 11:44 uur: Agenten vragen om extra middelen, uitrusting, kogelvrije vesten, onderhandelaars en evacueren leerlingen en leraren, zei Escalon donderdag.

11:51 uur: Meer agenten komen ter plaatse, zei McCraw.

12:03 uur: Agenten blijven arriveren in de gang van de school. "Er zijn 19 agenten op dat moment in die gang," zei McCraw
.
12:03 uur: Een jong meisje uit een van de aangrenzende klaslokalen belt 911, identificeert zichzelf en fluistert in welk klaslokaal ze zit. Het gesprek duurde een minuut en 23 seconden. Ze belt enkele minuten later terug en zegt dat meerdere mensen dood zijn.

12:10 uur: Eerste groep US Marshals arriveert ter plaatse om "federale, staats- en lokale ordehandhavers die al ter plaatse zijn te assisteren", aldus de Marshals Service in haar verklaring.

12:13 uur: Het meisje belt opnieuw 911, zei McCraw.

12:15 uur: Leden van de tactische eenheid van de Border Patrol, BORTAC, komen ter plaatse, zei McCraw.

(Toen de agenten van de grenspatrouille arriveerden, had de officier die de leiding over de situatie had, al vastgesteld dat het om een situatie met een gebarricadeerd subject ging, zei een bron die bekend was met de situatie. Het team wachtte vervolgens, volgens de opdracht - niet binnendringen in het klaslokaal waar de schutter zich verschanste - tot bijna 40 minuten later.

McCraw zei dat de persoon die deze beslissing nam, het hoofd van de politie van het stadsdistrict was. Hij noemde het de "verkeerde beslissing" om niet eerder de confrontatie met de schutter aan te gaan).

12:17 p.m.: Robb Elementary laat op Facebook weten dat er een actieve schutter op de school is en dat de autoriteiten ter plaatse zijn.

12:16 uur: Het meisje belt opnieuw 911 en vertelt de centralisten dat er nog acht tot negen leerlingen in leven zijn, aldus McCraw.

12:19 uur: Een andere persoon belt 911 vanuit een van de twee klaslokalen en hangt op wanneer een andere student haar dat zegt te doen, zei McCraw.

12:21 uur: De verdachte vuurt opnieuw. Hij werd verondersteld bij de deur te staan, zei McCraw.

De politie begeeft zich naar de gang.

12:21 uur: Drie schoten zijn gehoord tijdens een andere 911 oproep die gedaan is.

12:36 uur: De eerste student die 911 belde belt opnieuw, en wordt verteld om heel stil te zijn en vertelt de centralisten vervolgens "hij schoot op de deur," zei McCraw. Het gesprek duurde 21 seconden.

12:43 uur: Het jonge meisje vraagt de centralisten om "alsjeblieft nu de politie te sturen."

12:47 uur: De leerlinge vraagt opnieuw om politie, zei McCraw. Een minuut eerder, had ze gezegd dat ze de politie naast de deur kon horen.

12:50 uur: De agenten breken door de gesloten deur van het klaslokaal met behulp van sleutels van een conciërge, zei McCraw. Ze schieten de verdachte neer en doden hem.

12:51 uur: Via het 112 telefoontje van het jonge meisje, zijn er luide geluiden en kan gehoord worden hoe agenten kinderen uit het lokaal halen, zei McCraw. Het kind gaat naar buiten en het gesprek wordt afgebroken.

De verdachte kocht en bezat totaal van 1.657 kogels, McCraw zei - ten minste 315 van werden teruggevonden in de school. En 142 daarvan waren gebruikte hulzen.