Pro-Russische regio TransnistriŰ meldt explosies bij radiotoren

Autoriteiten in de door pro-Russische separatisten bezette regio Transnistrië van Moldavië hebben explosies gemeld bij een radiotoren nabij de Oekraïense grens. Het Transnistrische Ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat er twee explosies te horen waren in het dorp Mayak in het Grigoriopolski-district.

De centrale regering van Moldavië heeft een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen over de recente gebeurtenissen in Transnistrië. Volgens de autoriteiten van Transnistrië raakte niemand gewond. Twee antennes waarmee Russische radio-uitzendingen werden uitgezonden, zijn echter defect.

De autoriteiten meldden maandagavond een aanval op het terrein van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die naar verluidt zou zijn uitgevoerd met een draagbare granaatwerper.

Transnistrië, dat niet internationaal wordt erkend, ligt aan de grens met Oekraïne. Het Russische leger heeft een militaire basis en een grote munitiedepot in de regio.

De oorlog in buurland Oekraïne zorgt voor onrust in Moldavië. Vorige week zei de hoge Russische generaal Rustam Minnekayev dat het de taak van het Russische leger was om de controle over Donbass en Zuid-Oekraïne te krijgen. Op deze manier kon een landverbinding met de Krim en met Transnistrië tot stand worden gebracht. Russisch sprekende mensen werden daar "onderdrukt", beweerde Minnekayev. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Chisinau ontbood de Russische ambassadeur voor de verklaringen van de generaal en riep Moskou op de "soevereiniteit en territoriale integriteit" van Moldavië te respecteren. Er wordt gevreesd dat Rusland na het binnenvallen van Oekraïne zich ook zou kunnen richten op Moldavië, dat grenst aan EU- en NAVO-lid Roemenië.