180 asielzoekers zonder slaapplek met spoed opgevangen in Amsterdam

180 van de 360 asielzoekers die bij een opvang in Ter Apel zonder slaapplek kwamen te zitten door problemen met een vergunning, zijn dinsdagavond met spoed opgevangen in Amsterdam. De gemeente vangt hen op in het Holiday Inn aan de De Boelelaan in Zuid, zo meldt AT5.

De 180 asielzoekers dreigden op straat komen te staan, omdat de vergunning voor de tenten bij de opvang in Ter Apel, waar ze tot dinsdag in konden overnachten, niet wordt verlengd.

Het hele paasweekend zou door staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) gezocht zijn naar plekken in het land waar zo'n driehonderd mensen konden worden opgevangen. Voor honderd van hen werd een opvangplek gevonden in Nijmegen en tachtig gaan er naar Oss. Nog eens 180 anderen worden nu dus opgevangen in Amsterdam.

De opvang van de 180 asielzoekers komt bovenop de 300 mensen die vorige maand al extra in de stad werden opgevangen om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te ontlasten. In totaal gaat het om 1300 plekken sinds dit najaar, aldus de gemeente. Het gaat in dit geval niet om Oekraïense vluchtelingen.

De gemeente maakte dinsdag ook bekend dat het een onderzoek start naar vijf mogelijke nieuwe locaties in de stad waar vluchtelingen voor een tot drie jaar kunnen worden opgevangen.