Poetin overweegt maatregelen als Zweden en Finland tot NAVO toetreden

De Russische president Vladimir Poetin overweegt veiligheidsmaatregelen te nemen als Zweden of Finland lid worden van de NAVO, aldus zijn woordvoerder. Dit zal gebeuren zodra het ministerie van Defensie voorstellen heeft ingediend bij Poetin over hoe de veiligheid van Rusland in een dergelijk geval kan worden versterkt, zegt Dmitry Peskov. Het ministerie heeft daar nog tijd voor nodig, zegt de woordvoerder van het presidentieel bureau in een conference call met de pers.

Eerder waarschuwde de Russische ex-president Dmitri Medvedev de NAVO om Zweden en Finland niet op te nemen in de militaire alliantie. Als dat zou gebeuren, zou Rusland zijn verdediging langs de grenzen met de Baltische staten moeten opvoeren. Er kan dan geen sprake meer zijn van een "kernwapenvrije status bij de Baltische staten", aldus de plaatsvervangend voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad en de vertrouwenspersoon van Poetin. "De balans moet worden gevonden." Tot op heden heeft Rusland dergelijke maatregelen niet genomen.

Volgens de Litouwse premier Ingrida Simonyte is de dreiging van Rusland "niet nieuw". De Russische exclave Kaliningrad is al jaren een "zeer gemilitariseerde zone". Zelfs vóór de huidige crisis had Rusland kernwapens in Kaliningrad, legt minister van Defensie Arvydas Anusauskas uit.

"De huidige Russische dreigementen lijken nogal vreemd als we weten dat er kernwapens op 100 kilometer afstand van de Litouwse grens staan, zelfs zonder de huidige veiligheidssituatie", citeerde het persbureau BNS de minister. De landen in de regio en de internationale gemeenschap zijn zich daar terdege van bewust. Rusland gebruikt dit als een bedreiging. Kaliningrad ligt aan de Oostzee tussen de NAVO-landen Litouwen en Polen.