Macron: 'wees terughoudend in woorden en daden'

De Franse president Emmanuel Macron heeft opgeroepen tot meer terughoudendheid in woord en daad in verband met de oorlog in Oekraïne. Macron doelde op de toespraak van de Amerikaanse president Joe Biden gisteren in Warschau. Biden had de Russische president Vladimir Poetin een 'slager' genoemd en gezegd dat hij niet in functie moest blijven.

"Ik zou zulke woorden niet kiezen omdat ik nog in gesprek ben met president Poetin", zei Macron tegen France 3. "We willen de oorlog die Rusland voert in Oekraïne stoppen zonder verdere escalatie - dat is het doel." Een staakt-het-vuren en de terugtrekking van de Russische troepen moeten langs diplomatieke weg worden bereikt. "Als we dat willen doen, moeten we niet verder escaleren - noch met woorden noch met daden", zei Macron.

De VS is een belangrijke bondgenoot voor ons, benadrukte Macron, en voegde eraan toe: "We delen dezelfde waarden, maar degenen die het dichtst bij Rusland wonen, zijn de Europeanen."

De Franse president heeft de afgelopen weken regelmatig met Poetin aan de telefoon gezeten om hem aan te sporen de oorlog tegen Oekraïne te beëindigen. Macron wil de komende dagen verder praten; mogelijk nog vandaag. Een van de onderwerpen zal zijn de plannen van Frankrijk om burgers te evacueren uit de belegerde stad Mariupol.