Marokko: twee jaar cel voor docent die goede cijfers gaf in ruil voor seks

Een Marokkaanse universiteitsprofessor die beschuldigd werd van het geven van goede cijfers aan studenten in ruil voor seksuele gunsten, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Dit is het eerste vonnis in een reeks geruchtmakende seksuele intimidatiezaken aan Marokkaanse universiteiten.

De docent economie aan de Hassan I Universiteit in de stad Settat werd veroordeeld voor onfatsoenlijk gedrag, seksuele intimidatie en geweld.

Vier andere academici zullen laterdit jaar voor soortgelijke vergrijpen zichzelf moeten verantwoorden voor de rechtbank.

Het verhaal over deze geile docenten werd in september openbaar door het uitlekken van berichtjes tussen de docenten en studenten op social media.

De beschuldigingen veroorzaakten woede in Marokko maar geen verbazing, een reeks van soortgelijke schandalen hebben de reputatie van de Marokkaanse universiteiten in de afgelopen jaren aangetast.

Dit geval was anders omdat het voor de rechter kwam, de meeste gemelde incidenten leiden niet tot vervolging.

Volgens rechtengroeperingen is dit symptomatisch voor een samenleving waarin seksueel geweld nog steeds wijdverspreid is en veel vrouwen hun ervaringen niet durven te melden omdat ze bang zijn voor mogelijke represailles of de vermeende schade aan hun reputatie en die van hun familie.