Franse soldaten doden IS leider in de Sahel

Een afsplitsing van de terroristische militie Islamitische Staat zorgt voor veel ellende de Sahel-regio. Duizenden Franse militairen worden daar ingezet in de strijd tegen deze jihadisten. Volgens de Franse president Macron hebben de troepen nu de ISGS getroffen: hun leider is "uitgeschakeld".

Franse strijdkrachten hebben de leider van de jihadistische militie van de Islamitische Staat in de Grote Sahara (ISGS) vermoord. Zoals de Franse president Emmanuel Macron op Twitter schreef, is Adnan Abu Walid al-Sahrawi "uitgeschakeld". De meeste aanslagen die in de regio worden gepleegd tussen Mali, Niger en Burkina Faso worden toegeschreven aan de ISGS.

"Dit is opnieuw een geweldig resultaat in onze strijd tegen terroristische groeperingen in de Sahel", voegde Macron eraan toe. Het presidentiële paleis bevestigde de dood van de militieleider. Aanvallen door de ISGS en andere milities op burgers in de regio zijn de laatste tijd toegenomen.

Vanwege het toenemende geweld in de Sahelregio roept de Franse president al jaren andere Europese landen op hem te steunen. Frankrijk heeft momenteel 5.100 soldaten gestationeerd in de Sahel als onderdeel van de Barkhane-gevechtsmissie, maar wil dit aantal tegen begin 2022 tot ongeveer de helft verminderen en de gevechtsmissie beëindigen. Zowel in Frankrijk als in de Sahelstaten wordt de missie de laatste tijd steeds meer bekritiseerd vanwege het gebrek aan succes.

De militairen ondersteunen de troepen van de zogenaamde G5 Sahel-landen Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad in hun strijd tegen extremistische groeperingen. Sinds vorig jaar is er onder druk van Frankrijk ook een Europese taskforce actief in deze regio genaamd Takuba.