Duitse deelstaat NRW: geen vergoeding gederfde inkomsten bij quarantaine zonder vaccinatie

Minister van Volksgezondheid van Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) Karl-Josef Laumann (64, CDU) pakt vaccinatieweigering aan.

Laumann maakte vrijdag bekend dat de eerdere vergoeding voor gederfde inkomsten door de Duitse deelstaat bij een verplichte quarantaine vanwege COVID-19 voor niet-gevaccineerde mensen op 11 oktober komt te vervallen. Tot dusver heeft de regering van CDU-kanselier-kandidaat Laschet geaarzeld - maar nu annuleert ze de looncompensatie bij quarantaine voor niet-gevaccineerde mensen. Ook Bremen en Nedersaksen willen deze stap zetten.  

Laumann: “We hebben te maken met een pandemie van niet-gevaccineerden. Alle experts zijn het erover eens dat vaccinatie een zeer effectieve bescherming is tegen infectie met het coronavirus. Dus wie de vrijheid neemt om zich niet te laten vaccineren, hoewel er medisch niets op tegen is, is verantwoordelijk voor de gevolgen van zijn beslissing - niet de werkgever, niet de gemeenschap."

NRW heeft tot nu toe 120 miljoen euro uitgegeven aan compensatie voor gederfde inkomsten.

Laumann heeft deze stap donderdag al aangekondigd in het deelstaatparlement. Bij een ambtshalve opgelegde quarantaine hebben medewerkers recht op een vergoeding op grond van de Wet bescherming besmettingen. In de wet staat echter duidelijk dat als een quarantaine vermeden kan worden door bijvoorbeeld vaccinatie, er geen recht op bestaat, legt Laumann uit. De kosten van de quarantaine konden naar zijn mening niet voor rekening van het land blijven komen.

Bedrijven zijn vrij om het salaris door te blijven betalen tijdens een verplichte quarantaine van ongevaccineerden. Maar vanaf 11 oktober krijgen bedrijven het geld niet meer terug van de staat. Tot nu toe betaalt de werkgever de loonvergoeding en krijgt deze desgevraagd terug van het bevoegd gezag.

Iedereen die vanwege gezondheidsproblemen of zwangerschap niet kan worden gevaccineerd, blijft financiële steun krijgen van de staat.