VS: oorsprong COVID-19 blijft onduidelijk, Peking moet meewerken aan onderzoek

Ook de Amerikaanse geheime diensten konden de vraag naar de oorsprong van het sars-cov-2 niet sluitend ophelderen. In hun langverwachte rapport citeren ze twee hypothesen - en eisen meer transparantie van Peking.

In opdracht van de Amerikaanse president Joe Biden deden Amerikaanse inlichtingendiensten zo'n drie maanden onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Hun rapport is nu beschikbaar - maar ze zijn niet tot een duidelijke conclusie gekomen. Of het virus uit een laboratorium kwam of van een dier op de mens is gesprongen, is open, zei het. Beide zijn "plausibele hypothesen".

Vier Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de neiging om te concluderen dat de pandemie het gevolg is van virusoverdracht van dier op mens, aldus het rapport. Twee andere geheime diensten gaan er echter van uit dat een laboratoriumongeval tot de pandemie heeft geleid. Analisten van drie andere diensten konden geen van beide theorieën uitsluiten.

Er is consensus dat de Chinese autoriteiten vóór de eerste uitbraak van Covid-19 niet op de hoogte waren van het virus. De geheime diensten gaan er ook vanuit dat het virus niet als biologisch wapen is ontwikkeld.

Peking gevraagd om mee te werken
Ook onder inlichtingendiensten is men het erover eens dat preciezere conclusies alleen mogelijk zijn als er meer informatie beschikbaar komt. Daarvoor heb je vooral de steun van China nodig, uit een van de rapporten: "Peking blijft het wereldwijde onderzoek belemmeren, weigert informatie te delen en geeft andere landen de schuld, waaronder de Verenigde Staten."

Biden: 'De wereld verdient antwoorden'
In mei gaf de Amerikaanse president aan de Amerikaanse inlichtingendiensten de opdracht om de oorsprong van de coronapandemie tot op de bodem uit te zoeken. Hij had destijds opdracht gegeven hierover binnen 90 dagen een nader rapport in te dienen. In een eerste analyse waren de geheime diensten al tot verschillende beoordelingen gekomen.

"De wereld verdient antwoorden en ik zal niet rusten voordat we ze hebben", reageerde Biden op het rapport. Daarom zal er bij China op aangedrongen blijven worden om relevante informatie te verstrekken.

Wuhan was het startpunt voor de pandemie
De coronapandemie heeft inmiddels wereldwijd ongeveer 4,5 miljoen mensen geëist die aan of met Covid-19 zijn overleden. Het begon eind 2019 in de Chinese stad Wuhan. Al snel werd gespeculeerd dat het virus zou kunnen zijn ontsnapt bij een ongeval van het Instituut voor Virologie in Wuhan, dat onderzoek doet naar coronavirussen. De Chinese regering ontkent dit ten stelligste.

Een team van internationale experts in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kon Wuhan pas in januari van dit jaar bezoeken - meer dan een jaar nadat het virus werd ontdekt. Hun rapport werd eind maart gepubliceerd, maar leverde ook geen duidelijke resultaten op. De WHO-experts classificeerden de zogenaamde laboratoriumtheorie als "uiterst onwaarschijnlijk". Er ontstonden echter al snel twijfels over het onderzoek en het rapport. Veel landen uitten hun bezorgdheid over het feit dat internationale experts tijdens hun onderzoek in China geen toegang hadden gekregen tot kritieke gegevens.