'Islamitische geleerden bepalen lot Afghaanse vrouwen'

De rol van de vrouw in het hedendaagse Afghanistan hangt aan een zijden draadje. Een Talibanleider meldde aan nieuwsorganisatie Reuters dat een raad van Islamitische geleerden een beslissing zal gaan nemen over de rol van de vrouw, inclusief het recht op werken en onderwijs en hoe zij zich zouden moeten kleden.

"Onze geleerden gaan beslissen of meisjes naar school mogen", aldus Waheedullah Hashimi. "Ze zullen ook vertellen of vrouwen een sluier moeten dragen, of een boerka of iets dergelijks. Dat is aan hen."

Dinsdag meldde de woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, nog dat vrouwen mochten werken en studeren en dat zij een actieve rol in de islamitische samenleving zouden gaan vervullen.

In de periode van 1996 tot 2001, tijdens de eerste Talibanrevolutie, mochten meisjes niet meer naar school en vrouwen moesten buiten boerka's aan en ze mochten alleen naar buiten indien zij in het bijzijn van een mannelijk familielid waren.

Indien de regels werden gebroken, kwam de religieuze politie vaak langs om publiekelijk duidelijk te maken dat dit niet volgens de islamitische normen was. Vaak gevolgd door stokslagen.

Westerse landen hebben de Taliban al laten weten dat zij de nieuwe leiders van Afghanistan op hun daden zullen beoordelen, inclusief de behandeling van vrouwen en meisjes.

Hashimi leek echter niet onder de indruk. "De Afghanen zijn voor 99,99 procent moslim en zij geloven in de islam. Als je in wetten gelooft, dan moet je ook leven naar die wetten. We hebben een raad, een zeer wijze raad. Zij zullen een wijze beslissing nemen."