Van Gerwen zonder problemen naar halve finales World Matchplay

Michael van Gerwen heeft op eenvoudige wijze de halve finale van de World Matchplay bereikt. De nummer drie van de wereld was veel te sterk voor Nathan Aspinall. Het werd 16-9. In de volgende ronde wacht zaterdagavond Peter Wright.

Van Gerwen brak zijn tegenstander al snel twee keer en kwam 5-2 voor. Mighty Mike kreeg vervolgens drie pijlen om zijn eigen leg te houden, maar hij wist de dubbel zestien niet te vinden en werd voor het eerst gebroken. Al te veel zorgen leverde dat de Brabander niet op, want bij de pauze na tien legs stond hij keurig met 6-4 voor.

Zonder echt goed te spelen, zijn gemiddelde lag net boven de 92, liep Van Gerwen na de pauze steeds verder uit. Aspinall, nummer elf op de wereldranglijst, bleef gemiddeld zelfs ruim onder de 90 en keek al snel tegen een 10-5 achterstand aan.

Op 11-6 kreeg The Asp een kans om terug te breken, maar de hevig zwetende Engelsman liet de kans liggen. Daarmee leek de moed in de schoenen te zaken bij Aspinall en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Van Gerwen schroefde zijn gemiddelde nog wat op tot 94.72 en haalde op zijn dubbels een percentage van 37,12.

De halve finales staan voor zaterdagavond op het programma. Titelverdediger Dimitri van den Bergh, die vorig jaar achter gesloten deuren zijn eerste major won, neemt het op tegen Krzysztof Ratajski. Van Gerwen treft Wright. De Schotse nummer twee van de wereld kende eerder op de avond in zijn kwartfinale geen enkel mededogen met Michael Smith. Wright was in Blackpool simpelweg veel te goed, gooide 100.37 gemiddeld, en won met 16-7.