17 juli 2014, Nederland was in shock..

Vandaag, 7 jaar geleden op 17 juli 2014 vertrok vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Schiphol met eindbestemming Kuala Lumpur. Rond 15.40 uur Oekraïnse tijd, drie uur na vertrek, wordt MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. 

Onder de inzittenden waren 193 inwoners van Nederland, 43 inwoners van Maleisië (15 bemanning), 23 inwoners van Australië, 12 inwoners van Indonesië, 10 inwoners van het Verenigd Koninkrijk, 4 inwoners van België, 4 inwoners van Duitsland, 3 inwoners van de Filippijnen, 1 inwoner van Canada en 1 inwoner van Nieuw-Zeeland.

Wegens het hoge aantal Nederlandse slachtoffers kreeg Nederland de leiding van het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne doen internationaal opsporingsonderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van het vliegtuig met vluchtnummer MH17 en naar de verdachten. Dat is uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Uit het onderzoek bleek dat het vliegtuig op 10 kilometer hoogte uit de lucht werd geschoten door een raket van het type BUK.

Het onderzoek heeft ertoe geleid dat het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) op 19 juni 2019 heeft besloten de verdachten strafrechtelijk te vervolgen.

De eerste zitting van de strafzaak MH17 heeft op 9 maart 2020 plaatsgevonden. Er is nog geen zicht op hoe lang de rechtszaak zal gaan duren. 

Kaarsjes branden ( Pixabay)
Kaarsjes branden ( Pixabay)