Veel demonstraties in kader van Internationale vrouwendag

Ongeveer duizend vrouwen hebben gisteren bij het Taksimplein in Istanbul luidkeels geprotesteerd tegen vrouwenonderdrukking, mannengeweld tegenover vrouwen en een te langzame strafrechtelijke vervolging na geweldsdelicten tegen vrouwen.

Volgens waarnemingen van vrouwenrechtengroepen zijn het aantal vrouwenmoorden in Turkije de laatste tijd sterk gestegen. Alleen al dit jaar zijn er al meer dan 50 vrouwen vermoord. De deelnemers vroegen de Turkse regering zich te committeren aan een Europese conventie ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. 

Bij een andere bijeenkomst in Istanbul protesteerden honderden Oeigoerse vrouwen tegen de onderdrukking van hun etnische groep in China. Tijdens een protestmars bij het Chinese consulaat riepen ze op tot sluiting van alle heropvoedingskampen in de provincie Xinjiang.

Ook in sommige Latijns-Amerikaanse steden gingen grote aantallen mensen de straat op. Vooral in Santiago de Chile en in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires waren er grote demonstraties. 

Volgens de politie werd een protestbijeenkomst in Mexico-Stad geïnfiltreerd door gewelddadige mannen. Als gevolg hiervan waren er aanslagen op hulpdiensten waarbij meer dan 60 politieagenten gewond raakten. Ruiten werden ingegooid en molotovcocktails werden in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá gegooid.