GGD Amsterdam stopt met standaard contactonderzoek, politiek ontsteld

De GGD in Amsterdam belt niet meer standaard alle contacten na van coronapatiënten. Dat gebeurt vanwege drukte nu alleen nog als een arts dat nodig vindt, zo meldt AT5.

Als uit een test bleek dat iemand besmet was met het coronavirus, dan vroeg de GGD vervolgens aan de patiënt met wie hij of zij de afgelopen dagen in contact is geweest. Deze personen werden vervolgens door de GGD gebeld. Volgens het RIVM is dat bron- en contactonderzoek een 'essentieel onderdeel' van de bestrijding van de huidige epidemie.

Aanpassing
De GGD heeft echter niet meer genoeg personeel om dit te doen. "We hebben een aanpassing van het contactonderzoek", zegt een woordvoerder. "Gezien de drukte. Het is wellicht tijdelijk."

Lees ook: GGD is het zat: 'Dit is dweilen met de kraan open'

Mensen die een positieve uitslag op hun eigen test hebben worden nog wel gebeld, maar dat gesprek zal 'korter en minder uitgebreid' zijn. "En hun contacten worden niet meer gebeld", vertelt de woordvoerder. "Tenzij de arts dat nodig acht, als het bijvoorbeeld een risicogroep, risicosituatie of cluster is. Dat is de inschatting van de arts"

Horeca
Premier Rutte zei gisteravond nog dat horecazaken contactgegevens van klanten moeten bijhouden. Volgens de GGD-woordvoerder heeft dat nog steeds zin. "Ook daarvan zou je kunnen zeggen, het is een risicosituatie of een cluster."

Tweede Kamerleden zijn in ieder geval niet blij. Zo reageert PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. "Mag hopen dat dit niet waar is!? Testen, bron en contact onderzoek zijn onze belangrijkste wapens tegen uitbraak. Essentieel dat dit opnoemde komt!"

PVV-leider Wilders spreekt van 'geklungel' en noemt het 'een wanprestatie van het kabinet'. "Totaal onacceptabel!"