Jetten wil geen lijsttrekker D66 worden: "Kaag is de beste kandidaat"

Rob Jetten wil geen lijsttrekker van D66 worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, dat heeft de fractievoorzitter laten weten in een interview met Trouw. Jetten vindt partijgenoot Sigrid Kaag een betere kandidaat dan hijzelf.

In het interview met Trouw is de jonge politicus duidelijk over de reden van zijn keuze. "Omdat ik Sigrid Kaag de beste kandidaat vind, voor D66 en voor Nederland. De manier waarop zij weet te verbinden, en de buitenlandse en binnenlandse ervaring die zij meebrengt, is wat we nu nodig hebben. Na deze gezondheidscrisis volgt een zware economische crisis. Daarin moet D66 nog relevanter proberen te zijn, door te investeren in gelijke kansen, met hervormingen om de schatkist op orde te krijgen, met economische steunpakketten die de vergroening versnellen. Kaag is daarbij ook een serieuze uitdager van Mark Rutte voor het premierschap. Daar wil ik achter gaan staan. Waarom zou ik per se lijsttrekker moeten worden. Voor mijn eigen ego?"

Jetten had zijn keuze allang gemaakt maar heeft wachtte met bekendmaking tot het juiste moment. "Al sinds maart weet ik het, maar ik vond het nu pas het moment om het hardop te zeggen. Door de coronacrisis stond de hele vraag wie lijsttrekker wordt, en of er een lijsttrekkersverkiezing komt, binnen de partij op een lager pitje. Niemand zat in mei te wachten op ego’s van politici", aldus de D66 fractievoorzitter.

Jetten werd gezien als enige serieuze mogelijke tegenkandidaat voor Kaag die hiermee dichtbij het lijsttrekkerschap is.

Jetten wil geen lijsttrekker D66 worden: "Kaag is de beste kandidaat" (WikiCommons/Martijn Beekman)
Jetten wil geen lijsttrekker D66 worden: "Kaag is de beste kandidaat" (WikiCommons/Martijn Beekman)