Lockdown in VS zorgt voor record aantal zelfmoorden

Artsen in Noord-Californië maken zich zorgen over de duur van de lockdown in onder andere de 'Golden State'. Diverse artsen melden meer doden door zelfmoord dan door COVID-19, de ziekte veroorzaakt door een infectie met het coronavirus.

"De cijfers zijn ongeëvenaard", aldus Dr. Michael deBoisblanc van John Muir Medical Center in Californië. DeBoisblanc sprak met nieuwszender ABC over de piek in zelfmoordcijfers gedurend de pandemie. "We zien jaarcijfers aan zelfmoorden in de laatste vier weken", gaat hij verder.

Angstwekkende cijfers
DeBoisblanc ziet de verplichte lockdown in Californië het liefst snel opgeheven worden. "Persoonlijk denk ik dat het tijd is. We gingen de lockdown in om de curve met besmettingen af te laten vlakken en de ziekenhuizen niet te laten overstromen met patiënten. We hebben voldoende medische voorzieningen om alle COVID-patiënten te verzorgen."

Kacey Hansen, verpleegkundige op de eerste hulp in hetzelfde ziekenhuis, is ook bezorgd over het uitblijven van verlichting. "Wat ik de laatste periode heb gezien heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb nog nooit zoveel opzettelijk letsel gezien." De zelfmoordtelefoon kreeg 300 procent meer telefoontjes van mensen die het niet meer zagen zitten.

Californië ging begin maart op slot en bijna vanaf het begin van de lockdown ging het aantal zelfmoorden omhoog. De lockdown zorgde voor vele ontslagen of faillissementen. In sommige gebieden leidde dit tot meer zelfmoorden dan COVID-slachtoffers.

Trump helpt
In mei werd een rapport gepubliceerd waarbij berekend werd dat zeker 75.000 doden zouden vallen als gevolg van de lockdown; angst voor verlies van banen, alcoholisme en verhoogd drugsgebruik. Eerder deze week stuurden zeshonderd artsen een brandbrief naar president Trump om de lockdown te verlichten.

Inmiddels heeft Trump uitgesproken dat de kerken weer open mogen. "Sommige gouverneurs vinden slijterijen en abortusklinieken van vitaal belang, maar ze zijn daarbij kerken en andere gebedsruimten vergeten. Dat klopt niet. Hierbij verklaar ik gebedsruimten ook van vitaal belang."

Trump heeft de gouverneurs een week de tijd gegeven om dit door te voeren. "Zoniet, dan doe ik het zelf. We hebben in Amerika meer gebed nodig, niet minder", zo geeft Trump het belang van samenzijn uit. In de Verenigde Staten is de kerk, moskee of synagoge vaak onmisbaar in het hebben van sociale contacten en het delen van lief en leed.