Nazi's en gaskamer in Spaanse carnavalsoptocht zorgen voor commotie

Carnaval. Bij uitstek een periode om eens lekker uit je dak te gaan. Wikipedia leert ons het volgende: "Antropologisch gezien is het carnaval voor alles een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Het dragen van maskers zou oorspronkelijk verband hebben gehouden met verering van overleden voorouders; door zich als een representant van een overleden voorouder voor te doen, hoopte men de geest van die voorouder gunstig te stemmen."

Of een carnavalsgroep in het Spaanse Campo de Criptana dit in het achterhoofd had toen ze hun carnavalsact aan het voorbereiden waren weet ik niet, maar dat de groep voor heel wat commotie zorgde is wel duidelijk. Verkleed als nazi-officieren met machinegeweren en als concentratiekampgevangenen met gestreepte kostuums trokken ze door de straten met hun wagen die als gaskamer was ingericht. Anderen zwaaiden met Israëlische vlaggen.

Volgens het Algemeen Dagblad heeft de groep inmiddels excusus aangeboden en stelt de organisatie dat het de bedoeling was om slachtoffers te herdenken ‘met maximaal respect’.