'Moord op Soleimani staat gelijk aan oorlogsverklaring'

De aanval waarbij de Iraanse generaal Soleimani om het leven kwam, staat volgens de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties gelijk aan een oorlogsverklaring. Hij is van mening dat de actie alleen met een militaire tegenactie beantwoord kan worden. Hij zou aan de VN-secretaris-generaal Guterres hebben laten weten dat Iran het recht heeft om zichzelf te verdedigen 'tegen het terrorisme en de schendingen van het internationale recht'. 

Guterres laat via zijn woordvoerder weten zeer bezorgd te zijn over de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten: "Dit is het moment waarop leiders maximale terughoudendheid moeten tonen. De wereld kan zich geen nieuwe Golfoorlog veroorloven."

Donald Trump liet gisteren in een statement weten dat de aanval bedoeld was om een oorlog te stoppen, niet om er een te beginnen: "Soleimani heeft de afgelopen 20 jaar terreur gepleegd om het Midden-Oosten te destabiliseren. Wat de Verenigde Staten gisteren deden had al lang geleden moeten gebeuren. Er zouden veel levens zijn gered." Hij verwijst in zijn speech ook nog naar de vernietiging van het IS-kalifaat en de dood van de terroristische leider al-Baghadi: "De wereld is veiliger zonder deze monsters"