Obama onder vuur na kritiek op eigen partij

Eerder deze week liet voormalig Amerikaans president Barack Obama zich uit over het almaar linkser worden van de Democratische partij. Hij waarschuwde de presidentskandidaten vooral niet teveel hooi op de vork te nemen en in hun beleidsvoorstellen 'vooral reëel' te blijven. Dat wordt hem niet in dank afgenomen, zo blijkt uit reacties van prominenten in zijn partij.


Obama legt politiek spelletje uit (Foto:Bill Pugliano/Getty Images)

Obama zag dat de 'normale Amerikaan' helemaal niets opheeft met de soms utopische visies van sommige presidentskandidaten, vooral Bernie Sanders en Elizabeth Warren, die, gesteund door het meer socialistische deel van de partij, op zijn zachtst gezegd 'bijzondere plannen' hebben.

Uiteraard rukken de progressieven uit de partij de goedbedoelde boodschap van de gematigde Obama weer totaal uit het verband en reageren massaal gepikeerd op hun uithuilplatform Twitter. De hashtag #TooFarLeft werd even trending.

Lees ook: Obama waarschuwt socialisten in eigen partij

"Ik ben te links, omdat ik wil dat mijn kinderen veilig naar school wil laten gaan, omdat ik op zoek ben naar gerechtigheid en gelijkheid", reageerde voormalig adviseur van Hillary Clinton, Peter Daou, met een aantal dooddoeners.

Ook de islamitische Ilhan Omar gooide een duit in het zakje. "Gezondheidszorg is een mensenrecht. Alle studieschuld moet kwijtgescholden worden. Families horen niet in kooien", zo meldde de van anti-semitisme beschuldigde Omar.

Hollywood liet ook van zich horen. Het ultra-linkse gedachtegoed is nodig om het land weer op te bouwen", aldus Two-and-a-half-Men acteur Jon Cryer [Wie? - red.].

Het is overigens niet de eerste keer dat Obama kritiek uit op de ultra-linkse tak van zijn partij. Eerder zei hij dat 'de wereld te gecompliceerd is voor sommige oplossingen' en hij spoorde Amerikanen aan om toch vooral effectief om te gaan met hun keuzes.

De nog altijd populaire Obama ligt nu dus onder vuur van enkele prominenten in zijn partij door te waarschuwen tegen hoogmoed en lijkt de scheur tussen ultra-links en gematigd in de Democratische Partij steeds groter te worden.