Zwart gat slingert ster Melkweg uit

Een internationaal team van astronomen heeft een ster waargenomen die met een enorme snelheid naar de randen van onze Melkweg op weg is. Deze ster, met de welluidende naam S5-HVS1, wordt dankzij het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel uit ons sterrenstelsel verbannen.


S5-HVS1 wordt de Melkweg uitgeslingerd (Bron: YouTube)

De ster reist met een enorme snelheid van ongeveer 1000 kilometer per seconde naar de randen van het Melkweg en verwacht wordt dan ook dat deze snel de intergalactische ruimte zal bereiken.

S5-HVS1 staat op dit moment 29.000 lichtjaar van ons vandaag, in het sterrenbeeld Kraanvogel. "De snelheid van de S5-HVS1 is zo hoog dat hij onvermijdelijk de Melkweg verlaat en nooit meer terugkeert", aldus Dr. Douglas Boubert, een astronoom aan de Universiteit van Oxford.

Wanneer de baan van de ster wordt afgegaan naar de oorsprong, blijkt deze uit het centrum van de Melkweg te komen, waaruit blijkt dat S5-HVS1 4,6 miljoen jaar geleden door Saggitarius A* richting de uitgang van de Melkweg geworpen werd. Het is voor zover bekend de enige ster die uit het zwaartekrachtveld van een zwart gat is ontsnapt.

"Dit is super opwindend, omdat we al lang vermoedden dat zwarte gaten sterren met zeer hoge snelheden kunnen uitwerpen", zei Dr. Sergey Koposov, een onderzoeker aan de Carnegie Mellon Universiteit. "We hebben echter nooit een ondubbelzinnige associatie van zo'n snelle ster met het galactisch centrum gehad."

Hills-mechanisme
Supersnelle sterren kunnen door zwarte gaten worden uitgeworpen via het Hills-mechanisme, iets dat dertig jaar geleden al werd voorgesteld door astronoom Jack Hills.

Oorspronkelijk leefde S5-HSV1 met een metgezel in een binair systeem, maar beide kwamen te dicht bij Saggitarius A*. In een zwaartekrachtstrijd werd de begeleidende ster door het superzware zwarte gat gevangen, terwijl S5-HVS1 met extreem hoge snelheid werd weggeslingerd.

“Dit is de eerste duidelijke voorbeeld van het Hills-mechanisme in actie. Het is echt geweldig om deze ster te zien, omdat we weten dat hij in het galactische centrum moet zijn gevormd, een plek die heel anders is dan onze lokale omgeving. Het is een bezoeker uit een vreemd land", zei Dr. Ting Li, van Carnegie Observatories en Princeton University.

Alhoewel de onderzoekers met hun Southern Stellar Stream Spectroscopic Survey (S5) niet direct zochten naar deze supersnelle ster, werd de ontdekking met veel gejuich ontvangen. "Hoewel het belangrijkste wetenschappelijke doel van S5 is om de sterrenstromen te onderzoeken, hebben we de extra data van het instrument bestudeerd op zoek naar naar interessante doelen in de Melkweg, en voila, we hebben gratis en voor niets iets geweldigs gevonden", aldus Dr. Kyler Kuehn, van het Lowell observatorium.