Boeren willen op 13 december met tractoren in Amsterdam demonstreren

Boze boeren willen op vrijdag 13 december demonstreren in het centrum van Amsterdam. De agrariërs zijn van plan om met tientallen tractoren naar de stad te komen om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofregels.

Volgens Bart Kemp, initiatiefnemer van boerencomité Agractie, zijn de plannen 'zo goed als rond'. De agrariër verwacht dat de details over de demonstratie volgende week rond zijn.

Ook zou de gemeente volgens Kemp positief tegenover het protest staan. 'Er is overleg geweest tussen ons en de driehoek. We moeten het volledige programma nog invullen, maar dat gaat volgens mij om details.'

Tientallen tractoren
De boeren zullen naar verwachting met vijfentwintig tot vijftig tractoren naar de stad komen. 'We zullen in elk geval in het centrum gaan staan, maar misschien op verschillende plekken, dat weten we nog niet', zegt Kemp.

Wel hebben ze een idee hoe de demonstratie er ongever uit komt te zien: 'We willen de verbinding met burgers leggen door Nederlandse producten te laten zien die bij boeren vandaan komen.' Daarnaast wil de organisatie persoonlijke verhalen van agrariërs laten horen.

'Afspraken niet rond'
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er gesprekken met boerenorganisaties zijn geweest, maar dat de afspraken nog niet rond zijn. Zowel de gemeente als het boerencomité verwachten dat er in de loop van de volgende week meer duidelijkheid is over de demonstratie.