'Alahu Akbar is iets moois'

Omwonenden van de Amsterdamse Blauwe Moskee konden zondagavond luisteren naar de gebedsoproep die binnenkort via luidsprekers op straat te horen is.

Het moskeebestuur wil de versterkte gebedsoproep elke vrijdag drie minuten lang laten horen. Om te zien hoe die beslissing in de buurt viel, werd er een informatiebijeenkomst georganiseerd.


Mooi man, cultuur (Bron: YouTube/AT5)

"Ik vond het mooi, dus van mij mag het", zei een buurtbewoonster nadat ze de oproep binnen had gehoord. "Nou ja, ze doen het misschien toch, maar het is echt mooi."

Ook een ander zei er geen probleem mee te hebben. "Die ene keer in de week gaat geen probleem zijn. Ik woon aan de overkant en je zag in de Facebookpagina van de VVE wel mensen reageren. En dan denk ik dat ze niet helemaal weten wat het precies inhoudt."

Er waren ook tegenstanders van de versterkte gebedsoproep naar de avond gekomen, hoofdimam Yassin El Forkani zegt met hen vooral het gesprek te willen blijven. "Laten we elkaar in de ogen durven kijken en vooral elkaar opzoeken op het moment dat we denken, het voelt toch niet zo lekker, laten we het gesprek voeren met elkaar. We gaan het besluit niet herzien, laten we daar helder over zijn."

De moskee wil over drie weken beginnen met de versterkte gebedsoproepen. Daarover is in ieder geval geen discussie meer mogelijk.