Runescape-speler geeft 62.000 dollar uit, community is microtransacties zat

De MMO Runescape staat momenteel in het middelpunt van een controverse. Uit een rapport dat gestuurd is naar het Britse lagerhuis blijkt dat een van de spelers maar liefst 62.000 dollar aan schuld heeft door het spel. In het rapport wordt Runescape specifiek uitgelicht als een game waarin microtransacties zoals lootboxes te ver gaan en spelers in de community zijn het daar mee eens.

Runescape begon met microtransacties toen het de "Squeal of Fortune" introduceerde aan spelers in 2012, waarbij spelers elke dag aan een rad konden draaien en ook extra draaien aan het rad konden kopen. Squeal of Fortune werd later vervangen door Treasure Hunter, waarbij spelers random lootboxes openen met sleutels die ze verdiend of gekocht hebben. Jagex kwam al eerder onder vuur te liggen voor een "Prize Pool"-Mechanic dat in treasure hunter zat: spelers konden dan hun gewonnen items inzetten voor betere beloningen, met het risico alles te verliezen.

Spelers geven aan dat het rapport een aardschok heeft veroorzaakt in de Runescape-community: in een interview met Kotaku geven spelers aan dat Jagex agressief microtransacties en promoties pusht, ook al is er herhaaldelijk door spelers gevraagd om daarmee te stoppen. Ook is het zogenaamde Skilling - waarbij mensen de vele skills die Runescape kent grinden voor xp - een aantal jaar geleden generfd en vervangen door boosts die de spelers kunnen kopen. Het rapport wordt door velen gezien als het bewijs dat Jagex te veel mikt op de zogenaamde "whales", spelers die obsceen veel geld uitgeven aan de game. Veel spelers geven aan nu Old School Runescape te spelen omdat die game minder microtransacties heeft en daardoor eerlijker aanvoelt.

Naast de membership die veel Runescape-spelers uit hun oude dagen nog kennen heeft ontwikkelaar Jagex ook Bonds, een event dat RunePass heette, en Runemetrics waarmee spelers hun statistieken konden zien te koop aangeboden. De bewering van de spelers dat Jagex mikt op whales lijkt niet onwaarschijnlijk: Jagex rapporteerde dat het maar liefst een derde van hun omzet haalt uit tien procent van de spelerbase.

Runescape
Runescape-speler geeft 62.000 dollar uit, community is microtransacties zat