Advocaat kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam

In Amsterdam-Zuid is woensdagochtend een man doodgeschoten. Dat gebeurt helaas wel vaker, maar in dit geval is het een vrij significante zaak: het gaat om Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., die dan weer de kroongetuige is in het grote liquidatieproces Marengo.

Rond half acht werd Wiersum op de Imstenrade doodgeschoten, vermoedelijk door een jongeman van 16 tot 20 jaar, met slank postuur en een lengte van 1,75 meter. Volgens de politie was de schutter, die te voet is gevlucht, gekleed in het zwart en had hij een capuchon op.

Het Marengo-proces draait om twee van de minst gezellige figuren van Nederland, Ridouan Taghi en Said Razzouki, de kopstukken van een moordbende. De 32-jarige Nabil B. had zelf met de nodige liquidaties te maken en kent Taghi's organisatie bijzonder goed.

Hij kwam zelf klem te zitten in de onderwereld en besloot over te lopen naar justitie, die hem als kroongetuige presenteerde. Dat was niet best voor B.'s familie: zijn onschuldige broer werd een week later vermoord en de rest van zijn familie zit sindsdien in intensieve bescherming.

AT5 is live ter plaatse: