Bondscoach Caldas maakt selectie bekend voor EK hockey

Bondscoach Max Caldas heeft Floris Wortelboer en Terrance Pieters laten afvallen bij de selectie voor het Europees Kampioenschap hockey dat van 16 tot en met 25 augustus 2019 in het Belgische Antwerpen wordt gespeeld. De verdediger van Bloemendaal en aanvaller van Kampong blijven tijdens de voorbereiding wel bij de selectie en zijn aangewezen als reserve.

Voor Wortelboer is dit het tweede titeltoernooi op rij dat hij mist. De verdediger was vorig jaar door Caldas wel geselecteerd voor het WK in India, maar in de voorbereiding raakte Wortelboer geblesseerd aan zijn schouder. Jorrit Croon was destijds zijn vervanger. Zijn ploeggenoot van Bloemendaal ontbreekt nu ook het keurkorps van Caldas vanwege een schouderblessure die hij opliep in de halve finale van de Pro League. Pieters was reserve tijdens het WK, maar speelde nog geen titeltoernooi van Oranje. Ten opzichte van de WK-selectie, die zilver won in Bhubaneswar, ontbreken ook ervaren spelers als Bob de Voogd, Valentin Verga en Robbert Kemperman. Zij waren ook al niet opgeroepen voor de trainingsgroep.

Tijdens de eerste editie van de Pro League hebben Diede van Puffelen en Jelle Galema wel hun kans gegrepen. Zij verdwenen de afgelopen jaren uit beeld bij Oranje, keerden sterk terug en hebben nu een plaats afgedwongen in de selectie voor het EK. Voor middenvelder Van Puffelen wordt het EK zijn eerste toernooi sinds de Champions Trophy van 2014 in India. Dat was ook voor Galema zijn laatste titeltoernooi. De aanvaller van Den Bosch speelde in dat jaar ook het WK in Den Haag en gaat nu een EK spelen. Hij werd eerder al door de bezoekers van hockey.nl gekozen tot beste Hoofdklasse-speler van het afgelopen seizoen.

Het EK in Antwerpen wordt het eerste titeltoernooi voor Jip Janssen. De verdediger en strafcornerschutter van Kampong debuteerde in 2017 tijdens de trainingsstage in Zuid-Afrika. Voor het WK viel hij nog af, maar tijdens de Pro League speelde Janssen veertien van de zestien wedstrijden.

Volledige selectie
Seve van Ass HGC
Sander Baart Braxgata
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Pirmin Blaak (GK) Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jelle Galema Den Bosch
Jonas de Geus Kampong
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Bjorn Kellerman Kampong
Joep de Mol Oranje-Rood
Mirco Pruyser Amsterdam
Diede van Puffelen Rotterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam van der Ven HGC
Mink van der Weerden Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong